Kıskançlığın Zihinsel Süreçleri

Kişisel Gelişim

Kıskançlık ile başa çıkmak için, öncelikle onun ne olduğunu anlamak gerekir. Ve kişinin içeride neler olup bittiğinden haberi olmalıdır.

Kıskançlık çeşitli bileşenlerin oluşan bir zihinsel bir süreçtir.

Kendinden şüphe eden, düşük benlik saygısı olan ve kendini bütünüyle sevmeyen kişiler kıskançlık gösterirler. Kıskanç kişiler kendindeki eksiklikleri görürler ve partnerleri için yeteri kadar ilgi çekici olmadığını düşünürler.  Kendisinden memnun, hünerlerini görebilen ve kendinden şüphe etmeyenler ise daha az kıskançlık gösterirler. Kıskanç olanlar birliktelik yapması çok zordur. Kıskanç kişi terk edilme, reddedilme ve eşinin kendisi yerine başka birini tercih edebileceğinden korkusu yaşarlar. Yalnız kalma, kendine ve başkalarına güvenmeme başka özellikleridir.

Kıskanç kişiler her zaman kendileri ve sevdikleri hakkında asıl gerçeği duymaya hazır değildirler. Genelde durumları daha da zor hale getirirler. Bu tip insanların zihinsel süreçlerine ulaşmak kolay değildir. Onları anlamak gerçekten zordur.

Kıskançlık bazen uzun süreli ve kalıcı hale gelebilmektedir. Onu izlemek, onu kontrol etmeye çalışmak veya ona yardım etmeye çalıştığımızda ise öfke ve nefret duyguları ortaya çıkabilmektedir. Para, güç, görev vb. durumlarda onlarla ortaklık kurmak gerçekten çok zordur.

Kıskanç insanlar kendilerinin ve başkalarının hayatlarını cehenneme çevirebilirler. Yalnız onların davranışlarının kısırlığını ve yaşadıkları acıları anlamak gerekir.  Aileleri uğruna girdikleri mücadeleleri görmek gerekir. Yaptıkları işlerin öneminin fark etmeleri için onlara sorumluluk vermek lazım. Onların diğer insanlara da sorumluluk vermeleri ve onlara güvenmeleri için telkinlerde bulunmak fayda sağlayabilir.

Kıskançlığın her zaman bir çıkış yolu vardır. Mutlu ve uyumlu bir ilişki kurmak, onların samimiyetlerini görmeye çalışmak, sevmek ve sevilmeye layık olduklarını hissetmek bir çözüm olabilir.

Kıskançlığı aşmak için yapılabilecekler

  1. Sadece düşünün ve daha neler olup olmadığını anlamaya çalışın. Eğer kıskançlık duygusu varsa onu yaşamanın mantıklı olup olmadığını sorgulayın. İhtiyacınız yoksa başka hoş bir duygu ile değiştirmeniz daha iyi olmaz mı? Bu noktada durup düşünün; sadece sen ve şu an yok. Eğer sağlam dostluklar kurmak istiyorsan olumlu düşünün. Sevgi, şükür etmek, mutlu olmak, huzur ve sevinçle dolmak için daha iyi olmaz mı?

 

  1. Sakin ve tatlı bir şekilde eşinize duygularınızı iletin. Bu durumda o sizi daha iyi anlayacak ve karşılayacaktır.

 

  1. Eğer o hazır değil ve istemezse onu zorlamayın. Duyguların en yoğun olduğu bir zamanda tartışmak-konuşmak iyi sonuçlar vermeyebilir. Onu değiştirmeye çalışmayın, yeni yaklaşımlar bulmaya çalışın.

 

  1. Eğer kıskanç olan sen değil de o ise neden o şekilde davrandığını anlamaya çalışın veya ona sorun.

Kıskançlık duyulacak duyulamayacak durumlar var. Her durumda kıskançlık duyuluyorsa bu anormalliktir. Örneğin şirkette ve herhangi bir kurumda çalışan birinin iş nedeniyle eve geç gelmesi kıskanılacak bir durum değildir. Ancak arkadaşları ile kafede ve partilerde zaman geçiriyorsa ve partneri ile ilgilenmiyorsa bu durumda kıskançlığın duyulması ise normaldir.

Her insanın kendine ait bir hayat alanı vardır. Ancak insan toplumsal bir varlık olduğu için bir şekilde hayatta başkaları ile ortaklık kuracaktır. Bu ortaklıklar eş, aile, iş veya arkadaşlıklar olabilir. Arkadaşınız sizi sormadığında ve başka bir arkadaşınızı sorduğunda, onunla daha çok ilgilendiğinde kıskanmanız normaldir. İnsanın ortaklıkları varsa ise bundan dolayı vermesi gereken hesabı da vardır. İnsanın ortağı olmadan yaşaması mümkün değildir.

Burada önemli olan kişilerin birbirine güvenmesidir. Birinin başka birine güvenebilmesi için öncelikle kendisine güvenmesi gerekir. Güvene dayalı bir ilişki için yapılabilecek 5 faaliyet.

  1. Onun ne kadar benzersiz biri olduğunu öğrenmeye çalışın. Kendinizi ona ona aşık etmek için neler yapabileceğiniz üzerinde durun.
  2. Bu ilişkinin avantajlarının bir listesini yapın ve en çok kullandığınız bir aynanın üzerine asın.
  3. Başarılı bir yaşam kurmak istiyorsanız bununla ilgili psikolojik kitaplar okuyun.
  4. Partnerinizin etrafında dolaşmayın onunla beraber hayatın tadını çıkarmaya çalışın.
  5. Onun hayatınızda ne kadar önemli olduğunu ona söyleyin ve davranışlarınızla da bunu gösterin.

Buraya kadar söylediklerim umarım kıskançlığı anlamak ve sorunu çözmek için size faydalı olmuştur. Makale ile ilgili görüşlerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.