Montessori eğitimi nedir?

Bilgi

Bir yerlerden Montessori Eğtimi kavramı duyup kavramın ne anlamını merak edenler için yenirehberlik.com olarak kısaca bu eğitim sisteminden bahsettik.

MONTESSORİ EĞİTİMİ NE DEMEKTİR?

Montessori eğitimi çocuk tek ve özgür olduğunu savunan bir eğitim sistemidir. Geleneksel eğitim sistemlerinden çok farklıdır. Her çocuğun kendine özgü özelliklere sahip olduğunu savunur. Çocuklar kendi hızlarına göre ilerleme özelliklerine sahiptirler. Montessori eğitim de bu ilkeler üzerine kurulu bir eğitim sistemidir.

MONTESSORİ EĞİTİMİNİ KİM BULMUŞTUR?

Maria MONTESSORİ, İtalya’nın ilk kadın doktoru, pedagogu ve antropoloji profesörüdür. Montessori Eğitim sistemi ise bu pedagog tarafından geliştirilmiştir. Her çocuğun kişisel ilgi alanlarına, karakterine ve öğrenim hızına dayanana bir pedagoloji sistemidir.

MONTESSORİ EĞİTİMİ NEDİR?

Montessori eğitimi çocuğun özgür olduğunu, tek olduğunu savunan bir eğitim sistemidir. Kalıplaşmış eğitim sisteminden çok farklıdır. Her çocuk özeldir. Kendi bireysel hızına göre ilerleyebilir. Montessori eğitimi her çocuğun hızına göre hareket edilen bir eğitim sistemidir.

MONTESSORİ EĞİTİMDE KULLANILAN ARAÇLAR NELERDİR?

Bu eğitim sisteminin en önemli özelliği kendine has materyalleridir. Eğitimci çocuk için uygun olan araç-gereçleri hazırladıktan sonra geri çekilir. Çocuk hangi araçlarla ne kadar sürede ilgileneceğine kendisi karar verir. Eğitimci olumlu veya olumsuz dönütlerde bulunmaz. Montessori materyarllerinin en ayırt edici özelliği çocuğun uzun süre dikkatli olmasını sağlamasıdır. Soyut kavramlar da somut araçlarla öğrenilir.

MONTESSORİ EĞİTİMİNİN FAYDALARI NELERDİR?

Montessori eğitimi; çocuğun gelişiminde çok önemli yere sahip olan 0-6 yaş dönemine odaklanır.  Çocukların zihinsel yeteneklerini geliştirmeye yöneliktir. Çocukların kendi seçimleri son derece önemlidir. Bu metotta çocuk ellerini kullanarak bilgiye kendisi ulaşır.

MONTESSORİ EĞİTİMİ ÇOCUĞA NE KAZANDIRIR?

Çocuğun kendi hareketleri ile bilgiye ulaşması, yetişkinlerden bağımsız hareket edebilmesi günlük hayatta kendi başına davranması özgüven konusunda farkındalığının artmasını sağlar. Çocuk yaptıkları ile neler yapabileceklerine ilişkin bir kanıya sahip olur. Böylece daha bağımsız davranabilir. Müdahale ve yönlendirmelerde ayrı kalması onun yaratıcılığını geliştirir. Problem çözebilme yeteneğini daha üst düzeylere çıkarır. En çok ön plana çıkan yönü çocuğu özgür kılmasıdır. Ebeveynlerine bağlı kalmadan kendi işini yapabilmeyi öğretir.

Çocuk yetişkinlerden bağımsız hareket edebilmeyi öğrenerek, günlük yaşamında dahi kendi başına hareket edebileceğinin farkındalığını yaşayarak öz güven sahibi olur. Müdahale ve yönlendirmelerden uzak kalarak yaratıcılığını geliştirir. Problem çözme konusunda başarıya ulaşır. En önemli kısım ise çocuk bağımsızlaşır. Anneye ya da bir yetişkine bağlı kalmadan kendi işini yapabilmeyi öğrenir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.