Üniversite tercihlerinin yapıldığı bu günlerde adaylar hem bölüm seçmeye çalışıyor hem de mezun olacakları mesleklerde ne kadar ücret alacaklarını öğrenmek istemektedirler. Özellikle son yılların en popüler bölümlerinden biri olan rehberlik ve psikolojik danışmanlık mezunlarının gelirleri merak konusudur. Psikolojik danışmanlık ve rehberlik alanında çalışanların aldıkları ücretleri yeniden sizlerle paylaşayım.
“Rehber Öğretmen” lerin çalışma koşulları ile ilgili özellikle diğer branş öğretmenlerinin çeşitli düşünceleri var. Ama bu yazıda bunlardan bahsetmeyeceğim. Rehber öğretmenler diğer tüm branş özelliklerinin sahip oldukları özelliklere sahiptirler.
Rehber öğretmenlerin aldıkları ücret (maaş) Türkiye’nin her bölgesinde aynıdır. Türkiye öğretmenlerin maaşlarında doğu-batı farkı olmadığı için her yerde aynı ücret alınır.
Rehber öğretmenler lise, ortaokul, ilkokul, Anaokul ve Rehberlik Araştırma Merkezlerinde çalışırlar. Buralardaki çalışmalarından dolayı maaşlarında herhangi bir farklılık yoktur. Yani lisedeki ile Ana okulda görevli olan rehber öğretmenler aynı maaşı alırlar.
Rehber öğretmenlerin derslere girme zorunluluğu yoktur. Ama ek ders alabilirler. Devlet öğretmenlere haftalık girdikleri ilk 15 saatten sonraki dersleri “ek ders” olarak kabul ediyor. Diyelim bir branş öğretmeni bir haftada 24 saat derse girdi, bu 24 saatin 15 saati maaş karşılığıdır, diğerleri ise ek ders olarak kabul edilir. PDR’cilerin aldıkları ek dersler ise haftalık en çok 18 saat olabilmektedir.
Öğretmenlerin haftalık çalışma saatleri esnektir. Normal bir memur haftada 40 saat çalışma zorunluluğu varken öğretmenlerin çalışma saatleri ise zorunlu olarak en az 21 saattir. Rehber öğretmenlerin ise haftalık 30 saat çalışma zorunluluğu var.
Maaş bakımından tüm öğretmenler aynı ücreti alırlar. Öğretmenin çalışma yılına göre aldığı ücret her yerde ve her branşta aynıdır. Mesela mesleğin ilk yılındaki tüm öğretmenler maaş olarak 2100 lira almaktadır. Bunun üzerine ek ders olarak alınan bir ücret var, o öğretmenlerin maaşlarında farklılık oluşturmaktadır.
Öğretmenlerin mezuniyet alanları maaşlarına etki etmemektedir. Yani bir öğretmen Tarih’ten mezun oldu diğeri psikolojiden mezun oldu. Psikolojiden mezun olan daha maaş diyemeyiz.
Peki Rehber Öğretmen Ne Kadar Maaş Almaktadır.
Göreve yeni başlayan bir rehber öğretmen 2100 lira civarında bir ücret almaktadır. Bunun üzerine 450-700 arasında değişen ek ders ücretini de eklediğimizde toplam ücret bekar bir öğretmen için 2700-2800 olmaktadır. Ek ders ücretinde bayram tatilleri, yarıyıl tatili, rapor, vb. nedenlerle kesintiler olabilmektedir. Eğer bu bölümü seçmeyi düşünüyorsanız bu yıl itibarı ile ortalama 2600 olarak maaş aldıklarını düşünebilirsiniz.
Eğer kişi evli, eşi çalışmıyor ve çocuk sahibi ise o zaman da 150-250 arası bir aile yardımı parası da almaktadır.
Öğretmenler de sonuçta bir memurdurlar. Memurlara yapılan zamlar öğretmenler içinde geçerlidir. Tercih yapmadan önce bilmenizde fayda var; memurlar ne açtır ne de tokturlar.
Tercihinizin sizin için en hayırlısı olması dileği ile …
Ben sosyoloji mezunuyum mezun olunca aile danışmanlıgı sertifikası eger yürürlükte ise almam işe yarar mı ?
Aile Danışmanlığı sertifikası işe yarayacaktır. Bu sertifikaya sahip olanlar halk eğitim merkezlerin usta öğretici olarak çalışabilirler. Yine Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığında işe yarayacaktır.
pdr de yüksek lisans yaptıktan sonra devlet ya da özel hastanelerde çalışma imkanımız var mı yoksa sadece kendi kliniğimizi mi açabiliyoruz ?
Devlette ve özel hastanelerde çalışabilirsiniz
pdr mezunları klinik psikolog olma şansları nedir nasıl olunur ??
Şansları aynıdır. Yüksek lisans yaptıklarında klinik açabilirler.
okulda çalıştığımız ücretle rehabilitasyon merkezinde ki ücret aynı olur mu ?
pdr 1.öğretim mezunuyla 2. öğretim mezunu arasında iş bulma imkanında bir fark olurmu yoksa ikiside aynı şey midir ??
Aynı şeydir
Rehabilitasyon merkezindekiler daha çok alıyor.
ben lise 2ye geçtim. psikoloji ve pdr arasında sıkısıp kaldım.hem iş olanaklarını hem maaşlarınıda düşünüyorum. boğaziçinde okumak istiyorum hedefim o bugün şartlarıyla. bana iş olanaklarını avantajlarını dejavantajlarını açıklarsanız cok sevinirim.
İkisinin de iş avantajları yüksek. Boğaziçi düşünüyorsan psikolojiye git. Oradan doktora yaptıktan sonra daha rahat çalışırsın.
ya ben bu sene 8 . sınıfa geçtim ve rehber öğretmeni olmak isityorum bana bu konuda bilgi vererek yardımcı olursanız sevinirim hangi liseye gitmemmi filan söylermsiniz acaba ?
Anadolu liselerine gideceksin ve TM ( Türkçe-Matematik) alanında hazırlanacaksın. Özellikle Türkçe ve Matematik derslerinde başarılı olacaksın. YGS-LYS sınavlarında ise yüksek puan almaya çalışacaksın. Sonra rehber öğretmen olmak için üniversitelerde Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümünü okuyacaksın.
mrb ben bu sene pdr bölümünü kazandım 4 yıl sonra mezun olduğumda rahabilitasyon merkezi açabilirmiyim ?
Açabilirsin
Merhaba ben bu yıl PDR’yi kazandım. Fakat iş olanakları yüzünden bölümümden daha şimdiden memnun değilim . Bulunduğum üniversiteden başka bir üniversitenin ‘Psikoloji’ bölümüne geçiş yapabilir miyim,hangi şartlarda ?
Yeniden üniversite sınavına (YGS-LYS) girerek başka bir üniversitede psikoloji okuyabilirsiniz. Ya da varsa okuyacağınız üniversitede çift dal, yan dal gibi programlara katılabilirsiniz.
meraba bu sene üniye hazırlancam kendime hedef koymak istiyorum.pdr çok istiyorum fakaf bundan 5 sene sonra ne olur..atamalarda diiğer öğretmenlerin sorunuyla karşılaşırmıyım sizce?
5 yıl sonra pdr atamaları yine yüksek olacaktır. Atama için çok güvenmeyin. Ne olacağı belli olmaz. şuanda 4 bine yakın her yıl pdr mezunu oluyor. 16 bin civarında açık olduğuna göre 5-6 yılda bu açık kapanır. Eğer sosyoloji-felsefe mezunları da atanırsa açık daha erken kapanır. Bu da 5 yıl sonra atamalarda sıkıntı olacağını gösterir. PDR’yi seçebilirsin, istersen psikolojiyi de seçebilirsin, iş alanı daha geniştir. iş bulma sorunu da olmuyor. PDR mezunları özelde de çalıştıkları için en sekiz yıla kadar pdr,ciler çok sorun yaşamazlar diye düşünüyorum.
iyi günler hocam peki pdrnin geleceğini nasıl görüyorsunu 4 yıl sonraki iş imkanları atama imkanları ne olur sizce ?
4 yıl sonra iş imkanları çok değişmeyecek. Atanmaları yine kolay olacak ama on yıl sonra işler değişebilir.
boğaziçi pdr mezunu olsam bunun bana sağlayacagı ımkanlar nelerdir ingilizce egıtımı de var
Elit bir PDR’ci olursun. Bu da özel sektörde iyi gelirin olması demektir. Devlet okullarında çalışmayı düşünüyorsan çok etkisi olmayabilir. İngilizce eğitim başlı başına bir iştir. Bunun yanında pdr’nin olması ve senin kendini akademik olarak geliştirmen sana çok faydası olacaktır. Ama sıradan bir öğretmen olmayı düşünüyorsan Adıyaman PDR ile hiçbir farkı yoktur.
rehabılıtasyon merkezlerınde rehber öğretmen olmak için hangi üniv. mezunu olduğunun önemi var mı?
Hiçbir önemi yoktur. Her üniversite olur.
ek derslerle 2400 civarlari olur önü çok açık bölüm
mrb rica etsem PDR tavan puanlarını yazar mısınız?
burada
taban puanı olmasın?
pedere