Sınavsız Geçiş Nedir?

Ygs-Lys

Sınavsız geçiş; Meslek liseli öğrencilerin okudukları alanlara denk gelen bir meslek yüksekokula (önlisans) sınava girmeden yerleşebilme hakkıdır.
Sınavsız geçiş, 1999 yılında üniversite yerleştirme sisteminde yapılan köklü değişiklikten kalma bir uygulamadır. Bu uygulamaya göre meslek liseli öğrenciler mühendis, mimar olamazlar. Bunlar ancak ara meslek elemanı olabilirler. 1999 yılında getirilen katsayı uygulaması ile meslek liselerinden mezun olan öğrencilerin Tıp, hukuk, mühendislik ve mimarlık gibi bölümleri seçmeleri durumunda puanlarında ciddi kırılmalar meydana getiriyordu. Bu meslek liselerine başarılı öğrencilerin gitmesinin engellenmesi anlamına geldi. On yıl içinde meslek liseli öğrencilerin başarı profili çok düştü. Meslek liseli öğrencilerin dört yıllık bölümleri okumalarına engel getirmelerinden sonra onlar bir kıyak olsun diye sınavsız geçiş uygulaması getirdiler. Bu uygulamada istenen verimi alamadı.
2012 yılında katsayı uygulamasının kaldırılması ile meslek liseli öğrencilerin de dört yıllık popüler bölümleri seçme imkanı tekrar getirildi. Şimdi sınavsız geçiş uygulaması devam etmektedir; çünkü meslek yüksekokullara öğrenci bulmakta zorluk çekiyorlar. Meslek liselerine itibar kazandırma arayışı var. Bu itibarı kazandırabilmeleri içinde bir on yılın geçmesi gerekir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.