Sınır Koyarak Olumsuz Davranışları Değiştirin

Anne-Baba

Çocuğunun olumsuz davranışları ile nasıl mücadele edeceğini öğrenmek isteyen pek çok anne-baba geleneksel yöntemleri kullanmaktadır.  Uygulanan eski yöntemler çoğu zaman işe yaramamakta, aksine başka sorunların doğmasına neden olmaktadır.

Bu yazıda anne-babalar için faydalı olabilecek olumsuz davranışı ortadan kaldıracak önemli bir yöntemden bahsedeceğim. Yöntemimizin adı; sınır koymadır.  Sınır belirlemek çocukların sağlıklı gelişmeleri için gerekli olan destekleyici ve önleyici bir yöntemdir. Sınırları belli olan bir ortamda yaşamak, çocukların kendilerini güvende hissetmelerine yardımcı olur.

Sınır koymak aynı zamanda çocukların neyi yapacakları neyi yapmayacakları anlamında da çok faydalıdır. Böylece çocuklar davranışlarının bir çerçevesine sahip olurlar. Bu çerçeve içinde hareket ettiklerinde kendilerine daha fazla güvenirler.

Sınır belirlerken sadece anne-babanın dediğinin olması, çocuk üzerinde bir baskı yaratacaktır. Bu da onların gelişimlerini olumsuz etkileyecektir. Sınır belirlemek uygun bir dille çocuklara neyi yapacaklarını, neyi yapmayacaklarını ve alternatif olarak yapabilecekleri hakkında bilgi vermektir.

Sınırları belirlemek olumsuz davranışın ortaya çıkmasına engel olacaktır. Böylece sorun başlamadan çözüm sağlanmış olacaktır.

Sınırları belirlerken çocuklara çeşitli komutlar veririz. Bu komutlar ile onlara “ne yapacakları” hakkında bilgi veririz. Örneğin “Akşam yemeğinde sofrada ol” gibi.

Çocuklara komut verirken çoğu zaman onların komutlara uymadığını görürüz. Yapılan araştırmalara göre çocuklar her üç komuttan birine uymuyorlar. Eğer sorunlu davranışın çok olduğu bir aile ortamı ise bu sayı artmaktadır.  Çocuklar anne-babalarının komutlarına karşılık ağlama, sızlama, bağırma, kendine zarar verme ve ısrarla yapmam gibi davranışlar sergilerler. O yüzden komut verirken dikkatli olmak gerekir.

Bu yöntemi çocuklarınız üzerinde uygulamanızı ve yöntemle ilgili düşüncelerinizi yorum kısmında bizimle paylaşmanızı rica ediyorum.

Rehber Erdal

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir