Sözlü Sunum Nasıl Yapılır?

Kişisel Gelişim

Bir grup önünde konuşmak ilk başlarda insana korkunç gelebilir. Dizler ve eller sanki yerlerinde değilmiş gibi insan heyecanlanır. Sözlü sunum yapmak; bir bilgiyi verimli bir şekilde başkalarına aktarmaya çalışmaktır. Başarılı bir sunum için seyirci, konu, ustalık ve konuşma teknikleri ile sağlam bir bağlantı gerektirir. Deneyim kazandıkça yapılan sunumun kalitesi de artar.
Özellikle göreve yeni başlayan öğretmenlerin (rehber) sıkıntı yaşadığı konulardandır. Sunum yapmak ilk başlarda çok zor gibi gelebilir ancak tecrübe ettikçe ve konu ile ilgili kendimizi geliştirdikçe anlarız bu iş çok kolaydır. Bu yazıda sunum yaparken nelere dikkat etmek gerekir? Bunlar üzerinde duracağım.

Önce Ödevinizi Yapın


Bir konu hakkında sunum yapmadan önce konuyu iyice araştırın. Konu hakkında tam fikir sahibi olmanız, konuşma yaparken size gelebilecek sorulara karşı sinirlenmenizi engeller. En az bir iki hafta önceden konu hakkında bilgi edinmeye çalışın ki sunum vakti gelinceye kadar aklınıza konu ile ilgili sorular geldiğinde önceden cevaplayabilesiniz. Konu hakkında sunum yapmadan önce insanlarla tartışın, onların fikirlerini öğrenmeye çalışın bu sizi konu hakkında tecrübeli yapacaktır.

Sunum yapmadan önce bir iki arkadaşınızın önünde sunum yapmanız ve onlardan geri bildirim almanız işinizi kolaylaştıracaktır. Konu ile ilgili yapacağınız pratikler ise sunum yaparken sık sık notlara bakmanıza önler. Konunun kilit noktalarını ezberlemeye çalışın.

Hedef kitlenizi ile tanışın. Kimlere sunum yapacaksınız onların yaş, eğitim düzeyi, sosyo-kültürel özelliklerini öğrenmeye çalışın. Örneğin bir lise grubuna hitap edecekseniz onların zevk ve düşünsel özelliklerini öğrenmeye çalışın. Ortaokul öğrencilerine yapacağınız espriler ile lise öğrencilerine yapacağınız espriler aynı olamaz. Örnekleriniz farklı olacaktır. Bu yüzden konu anlatmadan önce hedef kitleyi iyi bilmek gerekiyor.

Sunumuzu yapmadan önce, sunumu yapacağınızı mekanı inceleyin. Konuşmanızı kesebilecek herhangi bir teknik problem olmadığından emin olun. PowerPoint kullanıyorsanız gerekli görsel ve işitsel ekipmanların düzgün çalışıp çalışmadığından emin olun.

Sunumuzu Pekiştirin

Hedef kitleniz ile güçlü bir bağ kurabilmek için etkileyici bir cümle kurmaya çalışın. Onların dikkatini çekmek için kışkırtıcı bir açıklama yapabilirsiniz. Ya da onları etkileyecek mizahi bir açıklamada bulunabilirsiniz.

Yazılı notlar ile olan bağımlılığınızı en aza indirmek veya onları ortadan kaldırmak, dinleyicinin size olan güvenin artmasını sağlar. Kendinizden emin bir şekilde konuşun ve ses tonunuzda titreme olmamasına dikkat edin. Konuşma yaparken kendinizi rahat hissetmek için konuşma mekanına daha erken gelin ve sizi dinleyenlerle sohbet etmeye çalışın.

Konuşma yaptığınız mekanın bir ucunda kalmayın. Sesinizi uygun bir tonda kullanın yani ne mırıldanarak ne de çok yüksek sesle konuşun. Normal bir tonda ve net konuşmaya çalışın.
Soru ve cevap kısmını sunumun sonuna bırakırsanız, konunun dağılmadan bitirilmesini sağlar. Hem sizde hem de dinleyenlerde kafa karışıklığının önüne geçmiş olursunuz. Dinleyicilerin konu hakkında açıklamalarda bulunmalarına izin verin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.