Üniversite bölüm seçecek öğrencilerin merak ettiği konulardan biri de kimlerin öğretmen olabileceğidir. Öğretmen olmak için hangi vasıflara sahip olmak gerekir? Hangi fakülteleri bitirenler öğretmen olabilir? Her eğitim fakültesini bitiren öğretmen olabilir mi? Bu yazımızda bu sorulara cevap vermeye çalışacağım.
Eğitim fakülteleri dışında okuyan veya mezun olanlar da öğretmen olabilmenin şartlarını öğrenmek istemektedirler.
Bundan yaklaşık 15-20 yıl önce öğretmen olmak için herhangi bir üniversite okumak yeterli iken bugün durum tamamen değişmiştir. 1997 yılına kadar iki yıllık meslek yüksekokullarını bitirenler bile Milli Eğitim Bakanlığına sınavsız bir şekilde başvurarak öğretmen olabiliyorlardı. 1997 yılına kadar her üniversite mezunu öğretmen olarak atandığı için bugün yüzbinlerce öğretmen atama beklemektedir.
Milli Eğitim Bakanlığı insan kaynakları genel müdürlüğü üniversitelerin hangi öğretmenlik alanı için hangi üniversiteyi okumak gerektiğini burada açıklamıştır. Öğretmeni olmak istediğiniz alanı seçtikten sonra okumanız gereken üniversite bölümleri karşınıza çıkmaktadır.
Öğretmen olmak zor değildir. Önemli olan atanabilmektir. Hangi branşlarda öğretmen ihtiyacını olduğunu öğrenmek için buraya tıklayın. Her Eğitim fakültesini bitiren öğretmen olamamakta, öğretmen olabilmek için ilgili bölümü bitirdikten sonra alan için KPSS’ den yeterli puanı almak gerekir.
KPSS’ den belli bir puan almak öğretmen olmak için yetmiyor. Bazı branşlarda KPSS birincisi olsanız bile atanamazken bazı branşlarda ise atanmak için sınava girmeniz ve birkaç soru cevaplamanız yeterli olmaktadır. Örneğin rehberlik ve psikolojik danışmanlık öğretmenliği için sınavdan çok az bir puan almanız yeterlidir. Zaten bu yüzden PDR bölümü YGS-LYS’ de hukuk ile yarışmaktadır.
Hangi bölümlerde atamanın kolay olduğunu öğrenmek için ise öğretmen atamaları sonucu oluşan taban puanlara ve öğretmen kontenjanlarına bakmanız gerekmektedir. 2012 yılı Ağustos dönemi atamaları taban puanlarına buradan ulaşabilirsiniz.