Telekomünikasyon Mühendisliği

Meslek Tanıtımları

 

Telekomünikasyon Mühendisliği 21. yüzyıl başında hızla gelişen ve önemi giderek artan bir mühendislik dalıdır. Küreselleşen toplumumuzda bireyler arasında bağlantı kurulmasını sağlayabilecek, hızlı ve yüksek kalitede veri aktarma kapasitelerine olan talebin sürekli olarak artması, bu alandaki araştırma, geliştirme ve çalışmalara hız kazandırdı ve telekomünikasyon mühendisliğinin gözde bir meslek haline gelmesine neden oldu.

Telekomünikasyon mühendisi, haberleşme sektöründe, bir noktadan bir çok noktaya veya noktadan noktaya ağlar üzerinden, bilginin iletilmesi, işlenmesi depolanması ve kullanılması için gerekli olan sistemlerin analizini, tasarımını yapan, yazılım-donanım ortamında gerçekleştirilmesini sağlayan kişidir.

Bu programlarda ilk bir yada bir buçuk yıl temel mühendislik dersleri aldıktan sonra öğrenciler
yoğun olarak haberleşme ve işaret işleme konularında teori, tasarım ve laboratuvar içeren derslerle eğitilmektedirler. Programlar bilgisayar yazılım ve donanım temellerini içeren derslerle desteklenmektedir.

İŞ OLANAKLARI

Telekomünikasyon mühendislerinin çalışma alanları oldukça geniş olduğundan yapılacak işlerde çalışma alanına göre farklılıklar gösterebilmektedir. Mezunlar yurtiçi veya dışında hızla büyüyen telekom ve internet şirketlerinde lider konumunda çalışabilir. Enformasyon teknolojisine ilişkin alanlarda kolaylıkla iş bulabilirler.

Ayrıca Alcatel, Teletaş, Netaş, Siemens, TRT, Aselsan, Avea, Turkcell, Vodafone gibi gsm firmaları, Tübitak, sivil ve askeri devlet kuruluşları ile, bilgisayar ve diğer özel sektör kuruluşlarında görev alabilirler.

Telekomünikasyon mühendisleri yukarıda sayılan alanlara ilişkin;

‘Sistem tasarımı ve gerçekleştirilmesi,

‘Yazılım algoritmalarının geliştirilmesi ve gerçekleştirilmesi,

‘İletişim standartlarının belirlenmesi ve kalite kontrolü,

‘Ses, görüntü ve video işleme yazılım ve donanımlarının
tasarımı, gerçekleştirilmesi,

‘Telefon şebekelerinin tasarımı ve gerçeklenmesi,

’Araştırma, geliştirme faaliyetlerinin yapılması,

‘Telekomünikasyon sistemlerinin kurulması ve teknik destek verilmesi,

‘Telekom sistemlerinin test ve performans değerlerinin ölçümü faaliyetlerinde bulunurlar. Bunun yanı sıra tüm
bu faaliyetlerin yönetim kademesinde de bulunabilirler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.