Üniversite Seçilirken Şehirlere Dikkat

Eğitim

Üniversite genç öğrenciler için bir evredir. Üniversiteye kadar olan süre bir tarafa, üniversite ve sonrasında gelişenler bir tarafa ayrılır. Üniversite öğrenciye eğitimden çok hayat dersleri verir. Üniversitedeyken ayrı evde ya da yurtta aileden uzakta yaşamak, ekstradan bir takım sorumlulukların eklenmesi ve bunlar da yetmezmiş gibi zorlu dersler ve süsleme olarak ta ödevler. Tüm bunlar öğrencinin üzerine yüklendiğinde öğrencide ister istemez bir bunalım söz konusu oluyor.

Öğrenciler ilk olarak yalnızlık korkusu yaşıyorlar. Evden, aileden uzakken bir arkadaş bulamama korkusu öğrencileri sarıyor. Bu nedenle de üniversitenin ilk günlerinde her gördükleri ile ilişki kurmaya çalışıyorlar. Hızla gerçekleşen konuşmalar sonrasında hızlı tanışma ve arkadaşlık kurma görülüyor. Tabi bunlar da arkasında bir takım sorunlar getiriyor. Tanımadan yakınlık kuran öğrenciler bu sefer bu insanların ihanetlerine maruz kalıyorlar ve bu da insanlara güvenememe gibi bir sorunu getiriyor. Görüldüğü gibi sorunlar yeni sorunlar doğuruyor. Bu yüzden öğrencilerin yalnızlık korkusunu acilen yenmesi gerekir. Bunun için bilinçli olmaları yeterlidir. Üniversiteye gelen tek öğrencinin kendisi olmadığını bilmek kişinin bu konuda rahatlamasını etkileyen en büyük faktörlerden bir tanesidir.

Üniversite gibi önemli bir dönüm noktasının hangi şehirde tamamlanacağına karar vermek öğrencilerin elinde. Her öğrenci güzel ama bir taraftan da ucuz şehirlerde eğitim görmek istiyorlar. Bazıları ise eğitimi kaliteli üniversite olsun da nerede olursa olsun düşüncesine bürünmüş durumdalar. Üniversitenin seçileceği şehir aslında büyük bir önem taşıyor. Zira öğrenciyi bunaltan ve mutlu olmasına engel olan bir şehirde öğrenci bir türlü mutlu olamaz. Mutlu olamaması da derslerinde başarıyı oldukça büyük bir miktarda düşürür ve öğrencinin belki de geleceğini büyük ölçüde değiştirebilir. Aynı zamanda şehir ne kadar güzel olursa olsun kaliteli bir eğitimi olmayan üniversite de öğrenci için iyi değildir. Sonuçta tatile değil, eğitime gidiyorlar. Tüm bunlar göz önüne alınarak mantıklı bir seçim yapılmalıdır. Böylece hem mutlu hem de kaliteli eğitimi bir arada sağlamak mümkündür.

2 thoughts on “Üniversite Seçilirken Şehirlere Dikkat

  1. Hocam peki maddi yetersizlik yüzünden kaliteli bir üniversiteye gidemezsek ileride bunun sonuçları olur mu?

    1. Elbette ileride sonuçları olacaktır. Kaliteli bir üniversitede eğitim görmek hem kaliteni hem de iş bulma ihtimalini artırır. Ancak eğer maddi yetersizlik sebebiyle bu üniversiteye gidemiyorsan çok ta üzülmemelisin. Başka bir üniversitede eğitim görmeye devam eder ve kendini geliştirirsen daha büyük başarılar elde edebilirsin. Her işte durum böyledir. Asıl önemli olan kendini geliştirebilmektir. Eğer okuduğun bölüm alanında kendini yeteri kadar geliştirebilirsen oraya harcayacağın para da cebine kalmış olur ve daha kolay iş bulursun. Yeter ki kendini geliştir ve bunu belli et.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.