Şirketler iş deneyimi olmayan gençleri neye göre ve hangi pozisyonlarda işe alıyor, onlara hangi fırsatları tanıyor? Yöneticilere sorduk.
İş hayatına atılacak gençlerin özgeçmişinde ilk bakılan bölüm olarak eğitim öne çıkıyor. Bazı perakende şirketleri mağaza satış danışmanı alımlarında lise mezuniyetini yeterli bulsa da genellikle lisans diplomanız olup olmadığına, satış dışındaki bölümler için ilgili bir bölüm bitirip bitirmediğinize bakılıyor.
“Yönetici Adayı” programları için lisans şart. İkinci önemli nokta, herhangi bir proje çalışmasına katılıp katılmadığınız. Eğer yaptıysanız staj ile ilgili bilgiler, gönüllü yer aldığınız bir çalışma ya da üniversitedeki bir çevre projesi de artı puan kazandırıyor. Bünyesinde Burger King, Popeyes, Sbarro, Arby’s markalarını barındıran TAB Gıda’nın Eğitim ve İşe Alım Müdürü Lütfi Seyrekel, “Gençlerin eğitim döneminde yaptığı staj ve projeleri değerlendiriyoruz çünkü, okudukları dönemdeki azim ve çabalarını olumlu karşılıyoruz” diyor. Sahip olduğunuz sertifikalar da işveren tarafından dikkat edilen bir başka alan. Eğer ilanda kriter olarak belirtildiyse İngilizce ve teknik bilgi seviyelerine de mutlaka bakılıyor. Mağazacılık firmalarının önemli bir kısmı erkek adaylarda askerliği bitirme şartı arıyor. İstekliliğinizi, kariyer hedeflerinizi, başvurduğunuz iş ve şirketle ilgili araştırma yaptığınızı gösteren bir önyazı olması da çok önemli.
TESTLER İLK MÜLAKATTAN ÖNCE
Bazı firmalar, özgeçmişini uygun bulduğu adayları görüşmeye çağırmadan önce -çoğu internet üzerinden- genel yetenek testi, kişilik testi, grup çalışması, İngilizce sınavı ve vak’a çalışması gibi değerlendirmelere tabi tutuyor.
Mülakatta gençlere istekli olup olmadıkları, eğitim yıllarındaki deneyimleri (staj, yarı zamanlı iş, proje çalışması vs.) ve kariyer hedefleri soruluyor. Deneyimsiz adayların mağazacılığa geçici bir iş olarak bakmasından dolayı başka iş bulduklarında sektörü terk ettiklerini hatırlatan LC Waikiki Bölge İşe Alım Uzmanı Saliha Aydınlı, bu alanda bir kariyer hedefi belirleyen gençlerin, hedeflerine tahminlerinden daha kısa sürede ulaşabileceklerini söylüyor.
FARKLI MÜLAKAT TİPLERİNE HAZIR OLUN
Görüşmeye gittiğinizde karşınıza 3 kişi birden çıkıp size sorular yöneltebilir veya aynı anda 5 aday görüşmeye alınabilirsiniz. Firmalar teknik olarak yetkinlik bazlı mülakatı tercih ediyor ama farklı mülakat türlerini uygulayabiliyor. Teknosa da bunlardan biri. Yönetim Organizasyon Müdürü Songül Çavuşoğlu telefon mülakatı, toplu mülakat, panel mülakat ve birebir mülakat türlerini kullandıklarını söylüyor.
Sadece perakendecilik değil birçok sektörde satış, iş deneyimi edinmek için uygun bir alan. Tabi bu alana yatkınsanız. Deneyimsiz gençlerin saha dışında en çok istihdam edildiği bölümler ise muhasebe, insan kaynakları, pazarlama ve bilgi teknolojileri. Deneyimsiz adaylara yönelik firma uygulamalarından örnekler şöyle…
“Mağaza müdürü olarak yetiştiriyoruz”
LC Waikiki Bölge İşe Alım Uzmanı Saliha Aydınlı: Perakende-mağazacılık, deneyimsiz adaylar için büyük bir fırsat. Yapısı gereği sektörde henüz öğrenci olan, hiç iş tecrübesi olmayan büyük bir istihdam var. İş deneyimi olmayan adayları, ağırlıklı yarı zamanlı alım yaptığımız satış danışmanı, kasa personeli, depo personeli ve bunların dışında mağaza yönetici adayı olarak değerlendiriyoruz. Kısa bir oryantasyondan sonra mağazalarda hemen işbaşı yapabiliyorlar.
Yönetici Adaylığı programında adayların üniversite mezunu, askerlik görevini tamamlamış, her ilde çalışmayı kabul etmiş olmasına öncelik veriyoruz. Online sınav sonucunda başarılı olanlar ile yetkinlik bazlı mülakat ve değerlendirme merkezi uygulaması yapıyoruz. Yönetici adaylarını mağaza 2. müdürü olarak işe alıyor, pozisyonun yetkinliklerine uygun değerlendirme aşamalarından sonra 6 aylık bir eğitim programıyla mağaza müdürü olarak yetiştiriyoruz. Satış danışmanı pozisyonunda deneyimi olmayan adayların en az lise mezunu ve 18 yaşını doldurmuş olması mülakata çağırmamız için yeterli oluyor.
“Farklı bölümlerde istihdam fırsatı sağlıyoruz”
TeknoSA Yönetim Organizasyon Müdürü Songül Çavuşoğlu: Yeni mezun gençlere pazarlama, satış, bilgi sistemleri, kategori, lojistik, insan kaynakları, finans, denetim gibi birçok bölümde olduğu gibi, mağazalarımızda özellikle satış alanında istihdam olanakları sağlayabiliyoruz.
Özgeçmişlerinde, pozisyonların niteliklerine uygun olabilecek bölümlerden mezun olmalarına, öğrenimleri süresince tamamladıkları stajlarına, sahip oldukları sertifikalara, ön koşul olarak belirlenmesi durumunda İngilizce bilgisi seviyelerine veya gerekli görülen donanım, yazılım ya da programlama bilgilerine dikkat ederek ön eleme gerçekleştiriyoruz.
Ayrıca pozisyonun gerekliliklerine göre genel yetenek testi, İngilizce testi, grup çalışmaları ve vaka çalışmaları gibi uygulamalardan oluşan değerlendirme merkezi de mülakat öncesinde kullandığımız yöntemler arasında. Yetkinlik bazlı mülakat tekniği tercih etmenizin en önemli nedeni, adayların geçmiş tecrübelerinin, onların neler yapabileceğine, yani potansiyellerine dair önemli ipuçları vermesi. Sorularımız da buna yönelik oluyor.
“Yarı Zamanlı Yönetici Programı’na başladık”
Migros T.A.Ş. İnsan Kaynakları Grup Müdürü Olcay Yılmaz: Özellikle saha ekibimizde yeni mezun arkadaşları yoğun olarak değerlendiriyoruz. Migros olarak çok genç ve dinamik bir ekibe sahibiz. Eğitimi devam adaylara mağazalarımızda yarı zamanlı çalışma imkanı sunduğumuz gibi, üniversiteden yeni mezun adayları yönetici unvanı ile mağazalarımızda görevlendiriyoruz.
Bu yıl uygulamaya başladığımız Yarı Zamanlı Yönetici Programımız ile üniversitelerin son sınıf öğrencilerini bu unvanla işe alıp perakendeyi deneyimlemelerine fırsat veriyoruz. Mezuniyet sonrası tam zamanlı işleri hazır olmuş oluyor. Genel Merkezimizde pazarlama, tedarik zinciri, bilgi teknolojileri, finans gibi çok farklı birimlerimiz için yeni mezun uzman arayışlarımız olabiliyor. Ayrıca Merkez departmanlarımızdaki proje stajyerliği pozisyonu üniversite son sınıf ve yüksek lisans öğrencileri için bir kariyer fırsatı yaratabiliyor.
Adayların eğitim düzeyleri temelde dikkat ettiğimiz kriterlerden biri. Dışarıdan aldığımız adaylarda lisans mezuniyeti arıyoruz. Ayrıca belli bazı pozisyonlar için veterinerlik ve gıda mühendisliği alanlarında eğitim alanlar tercih sebebi olabiliyor. Daha önce yarı zamanlı olarak farklı işlerde çalışmış olmaları veya ilgi duydukları alanlar ile ilgili staj yapmaları fark yaratmalarını sağlayabilir. Ayrıca özgeçmişe ekli önyazılarda kariyer hedeflerini ve iş ile ilgili istekliliklerini ifade etmeleri fark edilmelerini sağlıyor.
“Daha çok sahada görevlendiriyoruz”
TAB Gıda Eğitim ve İşe Alım Müdürü Lütfi Seyrekel
Çalışanlarımızın donanımlı olmaları için gerekli tüm teknik ve kişisel gelişim eğitimleri şirket bünyesinde veriyoruz. Deneyimsiz arkadaşlarımızı ağırlıklı olarak restoranlarımızda ekip üyesi olarak veya eğer üniversite mezunu iseler yönetici adayı olarak yetiştiriyoruz. Merkez ofiste açılan pozisyonlar için de yeni mezun alımlarımız sözkonusu.
Adayları değerlendirdiğimiz iş alanları adayların öğrenim durumuna, yabancı dil bilgilerine göre değişiklik gösteriyor. Daha çok sahada/ restoran tarafında açık pozisyonlarımız bulunuyor. Bu pozisyonlar için deneyimsiz arkadaşları bünyemize katıyoruz. Bu doğrultuda işe aldığımız kişileri eğitimlerle de destekleyerek yönetici adayı olarak yetiştiriyoruz.
Mülakat sorularımızdan birkaçı şöyle: Firmamız hakkında neler biliyorsunuz, araştırma fırsatınız oldu mu? İş hayatınızla ilgili gelecek hedefleriniz nelerdir? Başarıyı tanımlar mısınız? Ne tip iletişim yollarını tercih edersiniz? Nasıl bir yönetici ile çalışmak istemezsiniz?
“Faktoring sektörüne ilgi önemli”
Garanti Factoring İnsan Kaynakları Müdürü İrem Yeniad
Finans sektöründe olduğumuz için üniversitelerin ekonomi, işletme, matematik, mühendislik, pazarlama gibi bölümlerinden mezun olan ve öğrencilik hayatında en az 2-3 firmada staj yapmış adayları tercih ediyoruz.
Kariyer hayatına şirketimizde başlamak isteyen yeni mezunları ihtiyaç duyduğumuz her iş kolunda istihdam edebiliyoruz. Yoğunlukla alım yaptığımız iş kolu satış ve pazarlama. Mülakatlarda İnsan Kaynakları olarak en çok önem verdiğimiz konular; adayların faktoring sektörüne olan ilgisi, nasıl bir işte mutlu oldukları ve onları nasıl bir ortamın motive ettiği.
Yenibiris.com – Didem TEKİN