Yeni Okula Başlayan Çocukların Okula Alıştırılması

Anne-Baba

Birinci Sınıfa başlayan öğrencilerin okula uyum sağlamasını her anne-baba ister. Ancak çoğu durumda çocuklar anne babaların beklentilerini karşılamamaktadır.  Yeni bir ortama girmek herkes için tedirginlik oluşturur. Çocuklar bunu biraz daha fazla yaşarlar. Çoğu çocuk okula gitmek istememekte, ağlayıp sızlanmaktadır. Aileler çocuklarını okula alıştırmak için özel gayret göstermek zorundadırlar.

Hem anaokuluna hem de ilk okula yeni başlayacak çocukların ailelerini uzmanlar haber kanallarında uyarmaktadırlar. Her çocuğun okula başlayınca gösterdiği tepki aynı olmamaktadır. Kimi çocuklar okula hızlı şekilde alışırken, kimi ise sıkıntılı bir süreç yaşamaktadır.  Birçok sıkıntının oluştuğu bu dönemde ebeveynler ne yapacaklarını, nasıl davranacakları konusunda şaşırmaktadırlar. Çocuğu yeni okula başlayan anne baba ne yapmalı, karşılaştıkları sorunları nasıl halletmeliler?

Çocuk okula başladığında algı merkezi değişmektedir. Evde tek ilgi merkezi kendisi iken, okulda birçok çocuk arasında kaybolmakta, kendi üzerinde az ilginin olduğunu görmektedir. Bu da çocuğun ilgiyi çekmek için çeşitli yolları denemesine neden olmaktadır.  Okul hayatı aynı zamanda oyuna verilen zamanın bir kısmının kesilmesi anlamına gelecektir. Yine çocuk uzun bir süre bir şeylerle yazma, çizme, boyama gibi faaliyetlerle uğraşmak zorunda kalacağı için problemler çıkaracaktır.

Okula ve çalışmaya alışma döneminde yapılabilecekler;

Bu dönemde sabırlı, soğukkanlı ve kararlı olmak çocuğun içindeki korkuları yenmesini sağlayacaktır.

Birinci sınıfa başlayan çocuk ev ödevini yapmamak için direnecektir, anne babanın kararlı olması onu zorlasa da okula alışması için faydalı olacaktır.

Okula gitme isteği olmayabilir, bu konuda onu cesaretlendirmek ve okulun ne kadar güzel olduğuna ilişkin telkinlerde bulunmak gerekiyor.

Derse girmesi ve öğretmeni ile yalnız kalması için onu cesaretlendirmek gerekiyor. 1-2 gün onunla derse girilebilir ancak daha sonra yalnız bırakılmalıdır.

Öğretmenle sürekli diyalog halinde, öğretmenin anne-babanın arkadaşı olduğu algısı oluşturmak, onun öğretmenine güven duymasını sağlayacaktır.

Uzun süre korku ve kaygı içerisinde olursa bir uzmandan destek almak gerekecektir.

Okulu her yönü ile tanıtmak, okuldaki idareciler ve rehber öğretmen ile iletişim halinde olmak gerekiyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.