Empati kavramı günlük hayatta ve özellikle psikolojik danışmanlıkta çok kullanılan bir kavramdır. Empati kavramı, farklı yazarlar tarafından farklı şekillerde tanımlanmıştır. Biz de bu kavramın uzmanlar tarafından nasıl tanımlandıklarını aşağıda sizlerle paylaştık.
Carl Rogers; Danışanın iç dünyasını anlamaktan ve bu algılamayı iletmekten bahsetemiştir.
Goleman; Empati, bireyin başkalarının duygularını ve bakış açılarını duyumsamasını ve endişelerine candan ilgi göstermesini sağlayan “sosyal radar” olarak tanımlamakta.
Covey; Empati, etkileşim içine girdiğimiz kişilere ilişkilerinde daha serbestçe nefes almalarını sağlayan “psikolojik hava” temin etmekle tanımlar.
Kohut; İnsanın benliğinin kabul eden, teyit eden ve anlayan bir yansıması olarak empati, yaşamımızı tanıyıp sürekli geliştirdiğimiz için daima ihtiyaç duyduğumuz, psikolojik bir gıdamızdır.
Hosking ve Walsh; Empati, başkalarının gözlemlenen deneyimlerinin, kendi düşünce ve duygularımızı insancıl bir tarzda etkilemesidir. Empati, kişinin duygusal olarak kendini aşması ve geçici olarak olayları başkasının gözünden görmek için kendi bakış açısını geri plana itme yetisidir.