Üniversite sınavlarında veya liseye hazırlık sınavlarında öğrencilerin en çok yakındığı konular; “Çok çalışıyorum ama bir türlü olmuyor”, “ ne kadar uğraşsam da bir ilerleme kaydedemiyorum”, “arkadaşlarım az çalışmasına rağmen daha başarılı oluyorlar”. Şeklinde karşımıza çıkıyor.
Başarılı olmanın nasıl bir şey olduğundan bahsetmeden önce, insanların yeteneklerinin nasıl ortaya çıktığından söz edeyim. İnsanların yetenekleri birden ortaya çıkmaz. İlk önce insanlar bir şeylere ilgi duyarlar sonra bu ilgileri gittikçe artar. İlginin sürekli artması bir süre sonra bilgi birikimi sağlar. Yani kişi bu alanda tecrübe sahibi olur.
Örneğin sürekli spor ile ilgilenen ve bu alanda yeteneği olmayan birisini düşünelim, sürekli spor ile ilgilendiği için bu alanda çok derin bilgilere sahip oluyor. Bir gün bir yarışmada, bir etkinlikte bakıyorsun adam bu alanın dehası çıkıyor. Peki, bu nasıl olmuştur? Eğer adam bu alanla hiç ilgilenmeseydi başarılı olur muydu? Tabii ki olmazdı. Benzer birçok yaşanmış gerçek olayı burada sıralayabiliriz. Dünya’dan her gün çok aptalca işleri çok iyi yaptıkları için milyonlarca dolar kazanan insanların haberleri geliyor.
Başarılı olmak için öncelikle kişinin başarılı olmak istediği konu ile yakından ilgileniyor olması lazım. Gece gündüz bir şeyi düşünürseniz, bir süre sonra onun püf noktasını bulur ve çözüme ulaşırsınız. Yalnız kaygı ve stresle ilgilendiğiniz konuyu düşünürseniz, hiçbir yere varamazsınız. Bir işte başarılı olmanın yolu rahat olmaktan geçer. Derslerde başarılı olmak için biraz kaygıya da ihtiyaç vardır. Ama yolumuzu kesecek kadar değil.
Yeterince çalışmama rağmen bir türlü olmuyor, diyorsanız şunu düşünün çok sevdiğiniz bir elektronik cihaz size alındığında, cihaz yabancı bir dille de çalışıyorsa o ne kadar kısa sürede çözebiliyorsunuz? “İsteyince oluyor” sözü boşuna söylenmemiştir. Yeteri kadar istediğinizde ona ulaşırsınız.
Kendinizi asla aldatmayın. Bir şeyi ne kadar istediğinizi kendinizle dürüst bir şekilde değerlendirin. Gerisi kendiliğinden gelir.
Başarılar..
Rehber Erdal