Bil! Gates, Steve Jobs ve diğerleri gibi hem çok zeki hem de çok başarılı insanlar tanıyoruz. Peki, ama zeki oldukları halde, bazı insanlar neden başarılı olamıyor?
Psikolog Robert Sternberg, “Başarılı Zekâ” kavramı üzerinde özellikle duruyor.
Sternberg,” Yüksek IQ’ ya sahip olmak yeterli değildir. Başarılı insan, güçlü yanlarını fark edip onları tanıyarak, onlardan fayda sağlama yoluna gitmelidir; fakat aynı zamanda güçsüz yanlarını da bilmeli, onları dengelemeye çalışmalı veya giderme yolları aramalıdır.” diyor.
Çünkü çok boyutlu bir kavram olduğu bilinen zekânın, diğer iki formu da başarı konusunda oldukça önemli. Bunlar; sosyal zekâ ve duygusal zekâ (Emotional Quotes-EQ) dır.
The Big Bang Theoryaû\ Amerikan komedi dizisini takip edenler bilecektir, orada oldukça yüksek IQ’lu bilim adamlarının yaşamları konu ediliyor. Yalnız, bu iki üstün zekâlı bilim adamının sosyal zekâsı ve sosyal becerisi yok denecek kadar az. Ayrıca kendi garip davranışları hakkındaki farkındalıkları da çok az.
Diğer taraftan ve sıklıkla çok zeki insanların duygusal zekâdan da yoksun oldukları düşünülüyor. Hırslarına kurban olabiliyor ya da duygusal patlamalarını kontrol etme konusunda başarısız olabiliyorlar. Oysa Sternberg, yaratıcı zekânın pek çok alanda insanları oldukça başarılı kıldığından söz eder.
Yaratıcı zekâ, olanların dışında iyi bir fikir ortaya atma, bir şey üretebilme, yaratabilme becerisi olarak tanımlanır. Kısaca, zekânın pek çok formu bulunur ve hiçbiri tek başına başarılı olmak için yeterli değildir. En önemli nokta, güçlü yanlarımız ile güçsüzlüklerimizin de farkında olup onları nasıl dengeleyeceğimizi bilmektir.