Kıskançlığı Nasıl Çözebilirsiniz?

Kişisel Gelişim

Kıskançlığın miktarı kaçtığında tesirleri ağırlaşır. İşte bizzat ya da eşi kıskanç olanların yapması gerekenler?

Genç-yaşlı , kadın-erkek her biri yaşamında en az bir kere kıskanır. Aşık olunan bireyin başkasına alaka göstermesi, şüphe uyandıran davranışlar, aldatma… Kıskançlık hem kıskanç kişinin, hem  kıskanılanın yaşamını zehir edebilir. BBC, herkesin aşina olduğu bu duyguyu araştırmış. Ara sıra yapılmış olan kıskançlık, bir ilişkinin işlek kalmasını sağlayabilir. Fakat , huzursuz edici ve akıl dışı boyutlara eriştiğinde , çok zarar verebilmektedir . Kıskançlığın etkilerini hafifletmek amaçlı yapılabilecekler var.

 

İlişki psikoterapisti Paula Hall, kıskançlığın etkilerini azaltmanın sabır ve gayret gerektirdiğini söylüyor. Herkesin kıskanma sebepleri ve hissettikleri değişik olabilir. Psikolog Ayala Malach açısından kıskançlık, ‘varolan bir aşka, ilişkiye ya da onun kalitesine yönelik tehdide bir tepki’? Gıpta ve hasetten ayrı olarak daima üç birey ve mağlubiyet korkusu vardır. Kıskanan birey pekçok duyguyu aynı zamanda yaşar, aklından bin çeşitli fikir geçer, çok çeşitli tutum biçimleri sergiler.

 

Duygular: Acı, kızgınlık, kin, hüzün , haset, üzüntü , aşağılanma.

Düşünceler: İçerleme, suçlama, kendini rakiple mukayese,  kendine merhamet, imajın sarsılmasından korkma.

Davranışlar: Kendini yorgun hissetmek, bir çok kez sual sormak ve karşındakinden bir çok kez garanti talep etmek, titremek ve terlemek, agresif davranışlar, üstelik kaba kuvvet .

 

Öldürür de, Diriltir de

 

Kıskançlık dozunda olduğu müddetçe, var meydana gelen bir ilişkinin savunmasını dahi sağlayabilir. Kişilere, sevgililerinin, eşlerinin çantada keklik olmadığını hatırlatır. Karşındakine çaba vermeye, onun kendisini kıymetli hissetmesi amaçlı gayret göstermeye yöneltir. Üstelik hissiyatları güçlendirir, aşkın ateşlenmesini olanağı sağlar ve sevişmeleri ek olarak ihtiraslı kılar. Ama bir de aşkın dozunda meydana gelmediği vaziyetler var…

 

Bazen kıskançlıkta ölçü kaçar. Sözgelimi eşi eski bir dostuyla dans etmesinden bir adam dövüş çıkarabilir ya da bayan eşinin yeni patronu hoş ve güzel bir bayan olduğu amaçlı çileden çıkar. İşte bu stil kıskançlıklar gerginlik yaratır. Karşıdaki, kıskançlığa mahal vermemek amaçlı birçok kez dikkatli davranmak, tetikte olmak zorunda hisseder. Vaziyetin farkında meydana gelen kıskanç kişi ise kendini suçlama ve haklı göstermek arasında gidip gelir.

 

Nasıl Baş Edilir?

 

Beraber olan kişilere bazen hayatı zehir eden, ayrılmalarına bile neden olan kıskançlık duygusuyla baş etmek aslında pek de kolay değildir. Epey bir süre ve çaba gerektiren bir uğraş olabilmektedir. Şayet, kıskançlığınızın çocukluğunuzda yaşadıklarınızdan kaynaklandığını düşünüyorsanız, bir psikoloğa başvurmanızda fayda var.

 

Çocukluğunuzla alakalı bağ kuramıyorsanız o halde şu noktaları gözden geçirmeniz yararlı olabilir? Kıskançlığınızın gerçekçi olup olmadığını gözden geçirin. Onu neden kıskandığınızı düşünün. Hakikaten ilişkinize yönelik bir tehdit mevzubahis mi? Sizin tavırlarınız ilişkinizi kötüleşmesine neden mi?

 

Kendi kendinizi gözlemleyin. Kıskançlık bulguları hissettiğinizde partnerinizin sizi sevdiğini, sizlere ilişkili olduğunu ve sizlere hürmet duyduğunu anımsayın. Sevilmeye layık, güzel bir birey olduğunuzu ve aykırı giden bir şeylerin olmadığını söyleyin kendi kendinize.

 

Eşiniz sizlere göz açtırmıyorsa…

 

Olaya çeşitli bir açıdan yaklaşın. Kıskançlığın aşkın belirtisi olduğunu anımsayın. Anında karşı çıkmaya geçmektense, onu anlamaya çalışın.

Kendi davranışlarınızı gözden geçirin. Bazı davranışlarınız partnerinizin sizi kıskanmasına kapı araladığını düşünüyorsanız, bu davranışlarınızı değiştirmeye çalışın.

Verdiğiniz sözleri tutun, tutamayacağınız sözleri vermeyin.

Onun güvenini geliştirin. Ona, onu ne kadar sevdiğinizi belli etmek için her imkanı değerlendirin. Onu neden sevdiğinizi anlatın. İltifat edin, hayallerinizi paylaşın.

Bu konuyu onunla konuşmayı deneyin. Yine sonuç alamazsanız birlikte bir uzman psikologdan yardım alabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.