NEREDEN BAŞLAMALI

Kişisel Gelişim

Düğmeye basıldı ve süreç başladı. Yeni bir ortam, yeni arkadaşlıklar, yeni yüzler ve yeni sorular. Peki, her şey yenilenmişken siz ne durumdasınız? Bir süredir oraya buraya koşturuyorsunuz, kendinizi nasıl hissediyorsunuz? Hala çalışmaya başlayamadınız mı yoksa? Yarın yaparımlar, nasıl olsa zamanım varlar, henüz konular yeni bir ilerlesin başlayacağımlar… Hiç içimden gelmiyor, biri bana yardım etsin! Çığlıklar… Umutlar, yapıyorum, anlıyorum bu işin üstesinden geleceğim hedef çok uzakta değil başarabilirim… Gülümsemeler… :))

Eminim her biriniz farklı duygular içindesiniz ama en önemli ortak noktanız; üniversiteli olma amacınız. Bu amacınızı netleştiren ise, hangi bölümü, hangi şehri, hangi üniversiteyi istediğiniz. Hâlâ hedefiniz yoksa ve ne yapacağınızı ilmiyorsanız, ders çalışmanızın “anlamı” da yoktur. Burada, bu işi bırakın demiyorum. Size demek istediğim, çalışmalarınızı anlamlı hale getirin. Hedef belirleme çalışmaları yapın. Önce kendi kendinize sorun; Ben kimim? Hayattan beklentilerim neler? En çok neleri yapmaktan zevk alırım? Yeteneklerim neler? Hangi ortamlar ilgimi çeker? Çevremde gıpta ile baktığım kimler var? Onların yaptığı işleri ben de yapabilir miyim? Yapabileceğim bu işlerden en çok hangisi beni mutlu eder? Ben kendimi en iyi hangi alanda geliştirebilirim? vs.

Bu soruların cevabını bulmakta güçlük çekebilirsiniz. O halde etrafınızdan yardım alın. Ailenizle, arkadaşlarınızla, öğretmenlerinizle ve mutlaka rehber öğretmeninizle görüşün. Onların önerilerini dikkate alın ve kendi içinizde bunları tartışın. Bu tartışmaların sonuçları hedefinizi belirleyecektir. En azından, sınırlarınızı çizmenizi sağlayacaktır.

Artık nereye gidebileceğinizi biliyorsunuz. İşte başlangıç noktanız bu karar olacak. Bu noktadan sonra neyi nasıl yapacağınız sorusuna odaklanmanız gerekiyor. Bir işin nasıl yapılacağını öğrenmeden o işe girişmeniz rastgele sonuçlar almanıza neden olacaktır. İşte bu nedenle hedefinize nasıl ulaşacağınızı, hangi teknikleri kullanacağınızı biliyor olmanız başarıya emin adımlarla gitmenizi sağlayacaktır.

Hedefiniz belli, hedefe ulaşmak için içinizde istek de var, o halde hemen bir plan yapın. Yaptığınız planlara şimdiye kadar uymamış olmanızın bir önemi yok. Çünküonların hepsi geçmişte kaldı. Siz ise bugününüz ve geleceğiniz için plan yapacaksınız. Seriye, yapacağınız plana uymak kalıyor. Eğer iradeliyseniz, hedefinize ulaşmak sizin için gerçekten önemliyse, zaman zaman oluşabilecek aksaklıklar dışında sorun yaşamadan yolunuza devam edeceğinize eminim.

Üniversiteye hazırlık sürecinde ders çalışmak sıkıcı ve yorucu gelebilecektir. Ders çalışmak yerine yapmayı istediğiniz pek çok eylem de olacaktır. Bunlar doğal şeylerdir. Önemli olan sizin bu isteklerinizi reddebilmenizdir. Bunu yapabilmenin yolu ise hedefinizden sapacak düşünceler veya teklifler geldiğinde hedefinizin sizin için önemine ilişkin duyarlılık geliştirmek ve planınız doğrultusunda hareket etmektir.

Hayat bir öğrenci için sürekli çalışmaktan mı ibarettir? Siz sosyal bir varlıksınız ve birtakım ihtiyaçlarınız var. Arkadaşlarınızla, ailenizle mutlaka birlikte vakit geçirmeli, sevdiğiniz birtakım uğraşlara hayatınızda yer vermelisiniz. Çünkü bunlar sizi motive edecektir. Önemli olan her şeyi yerinde ve zamanında yapabilmeyi becerebilmektir. Bu beceriyi edinmek ise gayret ile ve zamanla olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir