Bilgisayar Oyunlarının Faydaları ve Zararları

Genel

Kimileri için çok gereksiz olan, kimileri için ise boş zamanları en iyi değerlendirme aracı olan bilgisayar oyunları, fayda ve zararları ile karşımızda durmaktadır. Bilgisayar oyunları düşük şiddete sahip olduklarında ve verimli alanlara yönlendirildiği zaman istenen faydaları sağlayabilir. Oyunların bazı avantajları vardır. Eğitim uygulamalarında kullanılır, bilgilerin görsel işleme yeteneğini artırır ve problem çözme becerilerini geliştirir.

Şiddet

Oyunlar içinde yer alan şiddet olay ve görüntüleri çocuklar üzerinde etkili olmaktadır. Çocuklar oyunlarda öğrendiklerini gerçek hayatta uygulamaya başlarlar.  Çocuklar gerçek olmayan oyun kesitlerini gerçekleştirmeye çalışırlar. Oyunların etkileşimli yapısı televizyon ve kitaplara göre çocuklar üzerinde daha büyük etkiye sahiptir. Oyunların çok daha iyi görselleştirilmeleri ile de çocuklar oyunu gerçek zannetmektedir.

Zaman

Bilgisayar önünde harcanan zaman günde ortalama sekiz saati bulmaktadır.  Şimdi hemen hemen her çocuğun odasında bilgisayar veya oyun konsolu bulunmakta. Bilgisayar ve oyun konsolları ile zaman geçiren çocuklar derslerini aksatmakta ve kitap okumamaktadırlar.

Eğitim

Oyun stratejileri müzakere ve satın alma gibi ekonomik becerilerin öğretimini de sağlamaktadır. Bireyler gerçek hayata benzeyen oyunlarda ekonomik becerilerini geliştirebiliyorlar. Oyunlar da elde edilen puanları çocuklar çevrelerine satarak ya da satın alarak ekonomik yaşamı öğrenmektedir.

Bilgi İşleme

Oyunlar görsel bilgi işleme yeteneği hızlı olmayanlara bilgiyi işleme yeteneği kazandırır. Görsel medyada daha fazla bilgi sunulmaktadır. Oyun oynayanlar ise bu görsel bilgi bombardımanından daha hızlı öğrenerek çıkmaktadır.

Problem Çözme

Oyun problem çözme becerileri öğretir. Oyunculara takip etmeleri gereken kurallar kümesi verilir ve oyun bağlamında belirlenen hedeflere ulaşmak için en iyi stratejiyi ortaya çıkarması istenir. Oyunda çoklu oyuncu varsa, problem çözme, insanların iletişim ve işbirliği öğreten bir toplumsal bağlam içinde yapılır.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir