Etkili Psikolojik Danışma Teknikleri bilgili bir kişi, bir danışman tarafından etkin biçimde uygulanan ve danışanın kendini güvende hissettiği, özel olarak düzenlenen becerilerdir.
Etkili rehberliğin başlangıcı bir telefon ya da önceden ayarlanan bir randevu ile başlayan ve danışmanın kafasında empatik bir inancın oluşması ile ortaya çıkan bir faaliyettir. Konuşmaya teşvik edici sözler ile başlamak, sıcak ve dostça bir ses tonu ile devam etmek önemlidir. Yanımıza gelen kişiye, malını satmak isteyen bir tüccarın hassasiyeti ile yaklaşırsak danışma olayında ilk önemli adımı atmış oluruz. Karşımızdaki kişinin endişelerini görerek devam edersek oluşabilecek problemleri kontrol altında tutabiliriz.
Bir danışman geldiğinde eğer daha önce görüşmüş isek “Geçen görüşmemizden bu yana ne değişti” şeklinde açık uçlu bir soru sorarsak onu konuşmaya cesaretlendirmiş oluruz. Eğer daha önce görüşmediğimiz biri ise o zaman kendimizi kısaca tanıtır, genel ilkelerimizden (rehberlik ilkeleri) bahsedersek ona bir güven ortamı oluşturabiliriz.
Etkili danışmanlık yapmak istiyorsak ona değer verdiğimizi ve onu dinlemeye hazır olduğumuzu hissettirmeliyiz. Burada anlattıklarım daha önce sınıflarda gördüğünüz teorik bilgilere benzeyebilir ama denenerek etkisi kanıtlanmıştır.
Aktif veya Yansıtıcı Dinleme
En önemli noktalardan biridir aktif dinleme. Aktif dinlemede karşımızdakinin söylediğini anladığımızı hissettirmeye çalışırız. Danışanın her söylediğini onaylamaktan bahsetmiyorum. Demek istediğim danışan kendi görüşlerini ifade ederken biz bu ifadeleri biraz değiştirerek tekrarladığımızda danışan bizim onu anladığımızı fark eder. Eğer biz onun konuşmalarını “evet”, “hayır” gibi sözcüklerle ifade edersek, onu anladığımız ortaya çıkmaz. Danışanların kelimelerini kendi kafanızda tekrarlayıp, kendi sözcüklerinizle ifade ettiğinizde onu anlamış olursunuz.
Beden Dili
Beden dili danışanı konuşmaya teşvik edici olmalıdır. İletişimin %55’i beden dili,%38’i ses tonu ve %7’si ise kullanılan kelimelerdir. Danışan servise geldiğinde bizim gösterdiğimiz beden hareketleri onun rahat olmasını sağlar.
Soru Sorma
Açık ve kapalı soru sorma biçimleri vardır. Soru sorma danışmanlık için önemli bir araçtır. Sorduğunuz soru açık uçlu ise iletişim devam eder. Kapalı uçlu sorular ise iletişimi bitirir. Cevabında “evet, hayır” olan sorular kapalı uçlu sorulardır ve iletişimi bitirir. “Aradan geçen zaman duygularını nasıl etkiledi?” şeklindeki sorular ise açık uçlu sorulardır ve iletişimin devam etmesini sağlar.
Özet
Yapılan görüşmenin bir özetini çıkarmak oturumun ana noktalarına odaklanmanızı sağlar ve problemlerin daha çabuk çözülmesini sağlar. Yapılan görüşmenin bir yol haritası çıkarılabilir. Bu danışanın bazı konularda unuttukları olabilir.
Not Alma
Yapılan görüşme ile ilgili notlar almak görüşmenin etkili olmasını sağlar. İlk görüşmede notlar almak doğru değildir. İkinci görüşmeden sonra danışanın yanında not alınabilir. İlk görüşmeden hemen sonra konuşulanları not almak daha iyi sonuç verir.