ÖSYM, LYS sonuçlarını açıkladıktan sonra adayların ilk yaptığı iş tercih robotlarına ve tercihle ilgili sitelere saldırmak oldu. Adaylar aldıkları puanlara karşılık hangi bölümlere gidebileceklerini hemen öğrenmek istemektedirler. YGS-LYS sonuçlarını öğrenen adaylar en doğru tercihleri yapmak için araştırmalara başladı bile.
“Doğru Tercih yapmak” için öncelikle programlar hakkında bilgi sahibi olmak ve yerleştirme işlemlerinin nasıl yapıldığına ilişkin bilgilere ulaşmak gerekiyor. Bu yazımızda siz adaylara “akıllı tercih” yapmak neler yapmanız ve yapmamanız konusunda açıklamalarda bulunmaya çalışacağım.
ÖSYM’nin tercih kılavuzunu detaylı olarak okumak, özellikle sizinle ilgili olan kısımlar üzerinde daha fazla durmanız gerekiyor.
TERCİH SIRASI ÖNEMLİ MİDİR?
ÖSYM bir programa adayları yerleştirirken, programı tercih eden tüm adayları aldıkları puanlara göre başarı sırasına koyar. En yüksek puana sahip olan kişi bölüme yerleştirilir. Diyelim ki üç tane aday var; A, B, C. Bu adayların puanları ise sırası ile 399.053, 399.052 ve 399,051 puanları olsun. A kişisi 13. tercihinde programı seçsin, B kişisi 12. tercihinde seçsin, C kişisi ise 1. tercihinde seçsin. Bu durumda bu üç kişiden puanı en yüksek olan A kişisi ilgili bölüme yerleştirilir.
SADECE İSTEDİĞİNİZ BÖLÜMLERİ SEÇİN
Tercih yaparken sık sık yapılan hatalardan biri ise puanım nereye tutarsa oraya gideyim, düşüncesidir. Tercih edeceğiniz bölüm tüm hayatınızı etkileyecektir, üniversitede vakit geçirmek için değil, hayatınıza bir şeyler katmak için seçmelisiniz. Kendi hayatınızla ilgili kararı alırken, uzmanlardan destek alın ama son sözü siz söyleyin. İleride sonuç ne olursa olsun sorumluluk sizin olacaktır.
30 kadar tercih hakkınız olacaktır. Bunların hepsini doldurmak zorunda değilsiniz, ama gitme ihtimalinizin olduğu yerleri ise şehri beğenmedim, okulu beğenmedim bahanelerle seçmemeniz size zarar verecektir. Tercihlerinizi oluştururken başarı sırasına göre hareket etmek akıllı tercih yapmanızı sağlar.
PUANIM YANMASIN !
Puanın yanmaması için adayların bazen sevmedikleri, istemedikleri bölümleri seçtiklerine şahit olduk. Öncelikle kendinize inanın, bu yıl bu puanı almış iseniz gelecek yıllarda da aynı puanları alabilirsiniz. İstemediğiniz bir mesleği yapacağınıza hiç yapmayın daha iyidir. Üniversite okumak her yıl bir öncekine göre daha kolay olmaktadır.
önemli olan puanınızın yanması değil, geleceğinizin yanmasıdır. Çoğu durumda adaylar garantili meslek olsun diye de gitmek istemedikleri yerleri seçtiklerini görebiliyoruz, bunun yerine gerçekten sevdiğiniz ve yeteneklerinize uygun olanları seçiniz. Bölümün popüler olup olmadığına göre değil, yeteneklerinize göre tercih yapın.
HANGİ BÖLÜMLERİN KONTENJANLARI ARTTI
Yüksek öğretim kurulu programların kontenjanlarını yeniden belirledi. Bazı bölümlerin kontenjanları artarken bazılarında ise ciddi düşüşler oldu. Kontenjanları en çok artan bölümlerden bazılarını aşağıda listeledik, diğerlerini daha sonra yayınlayacağız.
TERCİHLER 7-17 TEMMUZ TARİHLERİNDE
Üniversiteye yerleşmek için tercihleri adaylar 7-17 Temmuz tarihleri arasında ösym’nin internet sitesinde yapacaklar. Tercihleri yapmak önce adayları kural ve koşulları mutlaka okumaları gerekir. Tercihler için ais.osym.gov.tr adresini kullanmak gerekiyor. ÖSYM’nin yapmış olduğu duyuruda tercih süresinin kesinlikle uzatılmayacağı ifade edilmişti. Bu neden adaylar tercihlerini son güne bırakmasınlar, yoksa elektrik kesilir, internet bağlantısı kopar, acil bir iş çıkar v.b. nedenler canınızı sıkar.
meraba hocam çevre mühendisliğinin ataması varmı. nasıl bir bölüm.
Çevre mühendisliğin ataması çok fazla değil. Genelde mühendislik alımları devlette fazla olmuyor, devlete güvenerek mühendislik okumaya çalışmayın.
merhaba hocam ben sınıf öğretmenliği yazmak istiyorum ama ataması yok diyorlar ne yapmalıyım
Atama sorunu var. Sınıf öğretmenliğini gerçekten çok istiyorsanız okuyabilirsiniz ama bitirdikten sonra bir kaç yıl atama bekleyebilirsiniz.
hocam bu sene tıptaki artış sadece bu kadar mı
Evet
Merhaba hocam. Meslek lisesi mezunuyum. Yaşım 22 askerlik tecilim bitti fakat seneye sınava girmek istiyorum. AÖF kayıt yaptırmayı düşünüyodum fakat artık okul puanı kırıldığı için alternatif düşünüyorum. Direk geçiş yapabildiğimiz alanımı kapsayan önlisans bölümlerine ben başvurabilir miyim ? Herhangi yaş sınırı oluyormu? Bildiğim kadarıyla direk geçişte puan kırılmıyor. Bu konuda bilgi verir misiniz…
Sınavsız geçişlerde puan kırılmıyor. Herhangi bir yaş sınırı yoktur.
öncelikle çok teşekkürler böyle bi site adına çok yarlı olduğunu düşünüyorum benm y-tm2 puanım 398 sıralamam 31 binde hukuk gelebilir mi özellikle konya iö veya samsun şimdiden teşekkürler…