Sınavsız geçiş açık meslek liseli veya örgün (normal) meslek liseli öğrencilere tanınan bir haktır. Ancak bu hakka sahip olan bir meslek liselinin mutlaka üniversiteye yerleşeceği anlamı çıkmaz. Bazı bölümlerde yerleştirme önceliği bakımından en düşük özelliğe sahip meslek liseli öğrenciler yerleşebilirken, bazı bölümlerde ise en yüksek diploma notuna sahip meslek liseli yerleşemiyor.
Sınavsız geçiş hakkından yararlanmanın ilk kuralı YGS’ye başvuru yapmış olmaktır. YGS’ye başvuru yapmayanlar sınavsız geçiş hakkından yararlanamazlar.
SINAVSIZ GEÇİŞLE HAKKINDA EN ÇOK SORULAN SORULAR
Öncelikle şunu belirtmek gerekiyor. ÖSYS kılavuzunda TABLO 3-A olarak bilinen alandaki tüm bölümler meslek liseli öğrencilerin sınavsız geçiş hakkını kullanabilecekleri iki yıllık programlardır. Bu bölümlere ÖSYM öğrenci yerleştirirken, meslek liseli öğrencilerin bölümü seçip seçmediğine bakar. Eğer meslek liseli biri seçmişse önce onu alır. Sonra meslek liseli öğrenci kalmaz ise o zaman da genel lise öğrencilerini YGS puan üstünlüğüne göre almaya başlar. Burada meslek liseli öğrencilerden kast ettiğimiz meslek liseli öğrencilerin her istedikleri bölüme yerleşemeyecekleri, sadece alanları ile alakalı bölümlere sınavsız geçiş ile yerleşebilirler.
Meslek liseli öğrenci tercih yapmadan önce hangi bölümleri sınavsız geçiş hakkı kapsamında tercih edebileceğini bilmek zorundadır. Meslek lise bölümlerine karşılık gelen iki yıllık programlara buradan bakabilirsiniz.
Meslek liseliler bölümlerine denk gelen iki yıllık programları öğrendikten sonra, bu bölümlerin bir önceki yılın yerleşme bilgilerine bakmaları gerekir. Bir önceki yılda, bölüm hangi puanlarla kapatmış ise bu sene üç-beş aşağı yukarı aynı puanlarla bölümü kapatır.
Bazı iki yıllık programlara meslek liseli öğrenci tercih etmediği için dolmamıştır. Bu bölümlere daha sonra genel liseli veya alanı dışında tercih yapan meslek liseli öğrenciler yerleşmiştir. Bu anlamanın yolu da yerleştirme öncelikleri kısmına bakmaktır. Eğer yerleştirme öncelikleri kısmında herhangi bir ifade yoksa demek ki o programa geçen sene genel lise mezunu veya meslek liseli ama sınavsız geçiş hakkı olmayanlar YGS puanı ile yerleşmiştir. Yerleştirme öncelikleri kısmında bir ifade var ise o zaman da geçen sene o programa en son meslek liseli yerleşmiştir.
Meslek liseli öğrencilerin sınavsız olarak yerleşebilecek önlisans bölümleri burada yer almaktadır.
TABLO 3-A da meslek liseli bir öğrenci kendi alanında bir programı tercih etmişse onun önünde başka bir meslek liseli yoksa diğer kişi Türkiye birincisi de olsa önce meslek liseli yerleşir sonra da diğerine yer kalırsa o yerleşir.
ÖSYM KILAVUZUNDAKİ BİLGİLERE GÖRE SINAVSIZ GEÇİŞ ÖNCELİKLERİ
Sınavsız geçiş yerleştirme işlemleri aşağıdaki önceliklere göre merkezî sistemle yapılır:
1. Mezuniyet yılı daha büyük (yeni mezun) adaylara öncelik verilir.
2. Aynı yıl mezun olan adaylar arasında öncelik okul türüne göre Anadolu Teknik Lisesi, Teknik Lise veya Anadolu
Meslek Lisesi, Meslek Lisesi, çok eski yıllarda enstitü adı altında mezun olunan meslek lisesi sırasında verilir.
3. Mezuniyet yılı ve okul türü aynı olan adaylardan aynı METEB içinde olanlara öncelik verilir.
4. Mezuniyet yılı, okul türü ve METEB içi, METEB dışı bilgileri aynı olan adaylardan OBP’si yüksek olan adaylara
öncelik verilir.
5. Yukarıda sayılan tüm bilgileri aynı olan adaylardan doğum tarihi büyük (yaşı küçük) olana öncelik verilir.
Merhana ben anadolu teknik meslek lisesinden yeni mezun oldum sinavsiz gecis hakkim var ama ben bu sene kullanmayip muhendislik icin tekrar hazirlanmayi dusunuyorum eger kazanamazsam iki yillik gecis hakkimi kullanip iki yillik yerlesme imkanimin dusecegini duydum dogru mu acaba
İki yıllıklara geçiş hakkınız kaybolmaz. Daha sonra da kullanabilirsiniz. Ancak YÖK yeni bir kural getirirse o zaman kaybınız olur. Şimdilik hakkınız var. Yerleşme hakkınız düşmez.
hocam merhaba .ben okul kazandım fakat geçiş hakkımla ama sınavada girdim .fakat ygs puanımı tercihte kullanmadım .bazı nedenlerden dolayı aöf yi düşünüyorum .benim 2.bi hakkım var mı? pek yardımcı olmuyor aöf bürolarında .ygs puanımı kullanp 2.yerleştirme puanımla tercih yapabilirmiyim .kafam çok karışık.benim mutlaka okumam gerek .çünkü fayda okumakta .yardımcı olursanız sevinirim.
Sınavsız geçişle bir okula yerleşmişseniz ek yerleştirmeye başvuramazsınız. Açık öğretimde okumak için farklı bir yol kullanabilirsiniz. Kazandığınız yere kayıt yapmış iseniz ikinci üniversite kapsamında herhangi bir açıköğretim bölümünü okuyabilirsiniz.
teşekkür ederim hocam .evet ama açık ögretimde kontenjansız bölümlere giremez miyim? onun içinde mi tercih yapmamız mı gerekli ?
Onlar içinde tercih yapmak gerekir.
peki ben başka yollar derken ne yapabilirim .okuma isteğim çok ama hatalarım syesinde olmuyo bu .başka çare yok mudur?
hocam ben meslek lisesi gıda bölümü mezunuyum ilk tercihte sdce kendi bölümümü yazdım ama gelmedi ek tercihte boş kontenjan varsa gelir mi
Tercihlerinizi dikkatli bir şekilde yaparsanız ve boş kontenjan olursa gelebilir.
merhabalar hocam ben 2009 turizm lisesi mezunuyum açıköğretimden güvenlik ve koruma bölümünü okumak istiyorum..lütfen bana bir bilgi verir misiniz ne yapmam gerekiyor şimdiden teşekkürler…
Açıköğretimde güvenlik ve koruma bölümü olmadığı için okuyamazsınız.
hocam ben açıköğretim lisesinde düz lise okuyorum mezun olduktan sonra benimde üniversiteye 2 yıllık geçiş hakkım var mı acaba ?
Hayır. Yok.
iyi gunler lutfen cvp verırsenız sevınırım ben sınavsız gecıs hakkından yaralana bılırmıyım 1998-1999 mezunuyum nasıl haklarım vardır benım yardımcı olursanız sevınırım
Meslek liseli iseniz hakkınız var. Yararlanmak için öncelikle YGS’ye başvuru yapmanız gerekiyor sonra Temmuz ayında tercih yapmanız gerekecek.
mereba hocam ben bu sene açık meslek açık öğretim lisesi elektirik ve lektronik bölümü bitirdim sınsvsıs geçiş için 10 tl yatırdım açık öğretime kaydımı nası yapacağım yardımcı olursan çok memnon olurum saygılar
Açıköğretim de aşağıdaki bölümler varsa ek yerleştirmede tercih edebilirsin. Eğer yoksa açıköğretime gitmen için 140 barajını aşman gerekecek.
Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi
Biyomedikal Cihaz Teknolojisi
Elektrik
Elektrik Enerjisi Üretim, İletim ve Dağıtımı
Elektrik Enerjisi Üretim, İletim ve Dağıtımı (AÖ)
Elektrikli Cihaz Teknolojisi
Elektromekanik Taşıyıcılar
Elektronik Haberleşme Teknolojisi
Elektronik Teknolojisi
Enerji Tesisleri İşletmeciliği
Görsel İletişim (Önlisans)
Grafik Tasarımı (Önlisans)
Kontrol ve Otomasyon Teknolojisi
Mekatronik
Mobil Teknolojileri
Nükleer Teknoloji ve Radyasyon Güvenliği
Otomotiv Teknolojisi
Radyo ve Televizyon Teknolojisi
Raylı Sistemler Elektrik ve Elektronik Teknolojisi
Sahne ve Gösteri Sanatları Teknolojisi
Uçak Teknolojisi
Merhaba hocam ben mesleki açık öğretim okuyorum öncelikle kaç geçiş hakkı kullanma şansımız var ben ek sınavlara kaldım alan kredim 110 yüz yüze eğitimim tamamlandı açık öğretim kredim de 198 mezun olmam için 42 kredi lazım 22 eylülde 2 inci ek sınava gireceğim eğer 3 üncü bir ek sınav açmazlarsa üniversite kayıtlarına yetişemiyorum gelecek sene tekrar geçiş hakkımı kullana bilir miyim
Tabii ki kullanabilirsin.
Hocam merhaba , ben 2006 meslek lisesi mezunuyum yaklaşık 2 yıldır eksik bilgiler yüzünden tercihi yada başvuruyu kaçırıyorum buna ösym ve aof büroları dahil hep yanlış eksik bilgiler, sizden çok rica ediyorum soracagım soruya net ve ayrıntılı bir şekilde bilgi vermeniz çünkü artık benim için hayat memat meselesi oldu bu durum ben sınavsız olarak 2 senelik açıköğretime kayıt olmak istiyorum bunun için ne yapmam gerekiyor hiç bir yere başvuru yapmadım bana yapıcağım net tarihleri söylermisiniz.Teşekkürler…
1. Öncelikle alanınızla ilgili açıköğretim bölümünün olup olmadığı önemli. Eğer varsa aşağıdakileri yapmalısınız.
2. 2013 YGS’ye başvuru yaptı iseniz Eylül sonu- Ekim başı ek yerleştirmeler yapılacak, o zaman tercih edebilirsiniz.
3. 2013 YGS’ye başvuru yapmadı iseniz o zaman ocak-şubat ayını bekleyeceksiniz. 2014 YGS’ye başvuru yaparak 2014-Temmuz ayında tercih yapabilirsiniz.
4. Eğer alanınızla alakalı bölüm açıköğretimde yok ise o zaman da 2014 YGS’ye girmelisiniz. Bunun içinde önce YGS’ye başvuru yapmalısınız.
mrb hocam ben açıköğretim meslek lisesi bölümünde çocuk gelişimi okuyom bu yıl 11 ci sınava geçtim ama 2014 te kpps sınavına girebilirmiyim öyle bir avatajım varmı hocam acil olarak cvp bekliyom
Gelecek yıl Eylül ayında yapılacak. Başvurular ise mayıs ayında alınacak. Bu durumda sen mezun olabilme durumunda olmuyorsun. Yani sınava girmezsin.
hocam ben meslek lisesi bankacılık ve sigortacılık bölümü mezunuyum geçen yıl tercihte sınavsız geçişle 2 yıllık aydın söke bankacılığı kazandım ama gitmedim bu yıl sınavsız geçiş yapabilirmiyim ek yerleştirmede
Başvuru yaptı iseniz ek yerleştirmede tercih edebilirsiniz.
hocam merhaba ben bu yıl meslek lisesinden mezun oldum çocuk gelişimi bölümü ek tercihte gecis hakkımı kullanacam kontejyanda yer varmı
Kılavuz açıklanınca belli olur.
merhaba ben meslek lisesi güzellik ve saç bakımı hizmetleri mezunuyum sınava girdim ygsden tercih yaptım ama yerleşemedim ek tercihlerde tekrara şansımı deneyip kendi alanımdan sınavsız geçişhakkımıda kullanabilir miyim acaba?
Evet. Kullanabilirsin.
meraba hocam ben bu sene Anadolu teknik lisesi kimya bölümünden mezun oldum ygsye girdim tıbbi ve aromatik bitkiler bölümünü kazandım ama gitmicem bir sene kaybetmek istemiyorum sınavsız geçiş hakkımı kullanabilirmiyim
Gelecek yıl kullanabilirsiniz. Bu yıl değil.
hocam merhaba iyigeceler diploma puanım 56,72 bu sene mezun oldum bilgisayarlı muhasebe bölümü bitirdım . ilk tercihi yapmadım ikinci tercihlere katılcam yanlız nerelerihangi bölümü yazcagımı bilmiyorum ist. içi istorum bide puanın nasıl hesaplandıgı hakkında hiç bilgim yok yardımcıolursanız sevinirim
Sınavsız geçiş için diploma puanı o kadar önemli değil. Daha önemli öncelikler ona dikkat etmelisin. Mezuniyet yılı, Okul türü ve meteb bunları öğrenmeye çalış. Diploma notunu 5 ile çarpacaksınız. 56,72×5=283,6
hocam ben yeni mezun oldum meslek lisesi mezunuyum ygs ye girdim tercih yaptım kendi bölümümün 2 yıllığına gidecektim yani sınavsız geçiş hakkımı kullanacaktım ama olmadı diğer arkadaşlarım girdi ben ve birkaç arkadaşım yerleşemedik okula gidip sorduk okul sınavsız geçiş için ayrı tercih yapmamız gerekiyormuş dedi böyle bir şeyden haberimiz yoktu ek tercihlerde yerleşemezmiyim kendi bölümüme yardımcı olurmusunuz acill
Ayrı bir tercih vermenize gerek yok. Tercih yaparken, tercih ettiğiniz programın sınavsız geçişle gidebileceğiniz bölüm olup olmadığından emin olmanız gerekiyor. Ek tercihlerde yerleşebilirsiniz. Tercihleri bir bilene yaptırın.