Sınavsız Geçiş Hakkı Kullanılırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Ygs-Lys

Sınavsız geçiş açık meslek liseli veya örgün (normal) meslek liseli öğrencilere tanınan bir haktır. Ancak bu hakka sahip olan bir meslek liselinin mutlaka üniversiteye yerleşeceği anlamı çıkmaz. Bazı bölümlerde yerleştirme önceliği bakımından en düşük özelliğe sahip meslek liseli öğrenciler yerleşebilirken, bazı bölümlerde ise en yüksek diploma notuna sahip meslek liseli yerleşemiyor.

Sınavsız geçiş hakkından yararlanmanın ilk kuralı YGS’ye başvuru yapmış olmaktır. YGS’ye başvuru yapmayanlar sınavsız geçiş hakkından yararlanamazlar.

SINAVSIZ GEÇİŞLE HAKKINDA EN ÇOK SORULAN SORULAR

Öncelikle şunu belirtmek gerekiyor. ÖSYS kılavuzunda TABLO 3-A olarak bilinen alandaki tüm bölümler meslek liseli  öğrencilerin sınavsız geçiş hakkını kullanabilecekleri iki yıllık programlardır. Bu bölümlere ÖSYM öğrenci yerleştirirken, meslek liseli öğrencilerin bölümü seçip seçmediğine bakar. Eğer meslek liseli biri seçmişse önce onu alır. Sonra meslek liseli öğrenci kalmaz ise o zaman da genel lise öğrencilerini YGS puan üstünlüğüne göre almaya başlar. Burada meslek liseli öğrencilerden kast ettiğimiz meslek liseli öğrencilerin her istedikleri bölüme yerleşemeyecekleri, sadece alanları ile alakalı bölümlere sınavsız geçiş ile yerleşebilirler.

Meslek liseli öğrenci tercih yapmadan önce hangi bölümleri sınavsız geçiş hakkı kapsamında tercih edebileceğini bilmek zorundadır. Meslek lise bölümlerine karşılık gelen iki yıllık programlara buradan bakabilirsiniz.

Meslek liseliler bölümlerine denk gelen iki yıllık programları öğrendikten sonra, bu bölümlerin bir önceki yılın yerleşme bilgilerine bakmaları gerekir. Bir önceki yılda, bölüm hangi puanlarla kapatmış ise bu sene üç-beş aşağı yukarı aynı puanlarla bölümü kapatır.

Bazı iki yıllık programlara meslek liseli öğrenci tercih etmediği için dolmamıştır. Bu bölümlere daha sonra genel liseli veya alanı dışında tercih yapan meslek liseli öğrenciler yerleşmiştir. Bu anlamanın yolu da yerleştirme öncelikleri kısmına bakmaktır. Eğer yerleştirme öncelikleri kısmında herhangi bir ifade yoksa demek ki o programa geçen sene genel lise mezunu veya meslek liseli ama sınavsız geçiş hakkı olmayanlar YGS puanı ile yerleşmiştir. Yerleştirme öncelikleri kısmında bir ifade var ise o zaman da geçen sene o programa en son meslek liseli yerleşmiştir.

Meslek liseli öğrencilerin sınavsız olarak yerleşebilecek önlisans bölümleri burada yer almaktadır.

TABLO 3-A da meslek liseli bir öğrenci kendi alanında bir programı tercih etmişse onun önünde başka bir meslek liseli yoksa diğer kişi Türkiye birincisi de olsa önce meslek liseli yerleşir sonra da diğerine yer kalırsa o yerleşir.

ÖSYM KILAVUZUNDAKİ BİLGİLERE GÖRE SINAVSIZ GEÇİŞ ÖNCELİKLERİ

Sınavsız geçiş yerleştirme işlemleri aşağıdaki önceliklere göre merkezî sistemle yapılır:
1. Mezuniyet yılı daha büyük (yeni mezun) adaylara öncelik verilir.
2. Aynı yıl mezun olan adaylar arasında öncelik okul türüne göre Anadolu Teknik Lisesi, Teknik Lise veya Anadolu
Meslek Lisesi, Meslek Lisesi, çok eski yıllarda enstitü adı altında mezun olunan meslek lisesi sırasında verilir.
3. Mezuniyet yılı ve okul türü aynı olan adaylardan aynı METEB içinde olanlara öncelik verilir.
4. Mezuniyet yılı, okul türü ve METEB içi, METEB dışı bilgileri aynı olan adaylardan OBP’si yüksek olan adaylara
öncelik verilir.
5. Yukarıda sayılan tüm bilgileri aynı olan adaylardan doğum tarihi büyük (yaşı küçük) olana öncelik verilir.

 

 

2.430 thoughts on “Sınavsız Geçiş Hakkı Kullanılırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

  1. Merhabalar hocam.
    Tablo 3-A’dan sınavsız geçiş hakkımı kulanıcam da Ek Yerleştirmelerde.Bununla ilgili kafamı karıştıran bir şey var.Sınavsız geçmek istedigim bölümde,kılavuza göre ;En kücük puan bölümünde puan var,burası tamam ama “Yerleştirme Öncelikleri” kısmında (—-) işareti var.Bununla ilgili bir yazıda buraya “genel liselilerin yerleşme olasılığı” daha fazla diye bir ibare gördüm.Bu ne kadar doğrudur? Meslek lisesi mezunuyum ve sınavsız geçişimi kullanmak istiyorum,şansım genel liselilerden daha mı az?
    Şimdiden teşekkürler.

    1. Belirttiğiniz ibarenin olduğu yerlerde sizin yerleşme şansınız çok yüksektir. Öncelik meslek liselilerindir. Öyle olan yerlerde genel liseli yerleşebilir ama onlardan önce de meslek liseli yerleşir. Yani sen yerleşmeden oraya genel liseli yerleşmez. Yalnız o programın senin sınavsız geçiş yapabileceğin bölüm olması şartı ile.

      1. Cevabınız için çok teşekkür ederim hocam.
        Program alanımla ilgili olduğu için tercih ediyorum.Tekrar teşekkür ederim,kolay gelsin..

  2. Hocam ben ek tercihte geçiş hakkımı kullanmak istiyorum ilk tercihimde gelmedi. tercih yaparken geçiş hakkımı kullanmak istiyorum diye belirtmem gerekiyormuş onu nasıl belirtcem bilmiyorum yardımcı olursanız çok sevinirim

    1. Ayrıca bunu belirtmeye gerek yok. Meslek lisesindeki alanınıza göre seçeceğiniz alanlar var. Onları seçtiğinizde otomatik olarak sınavsız geçiş hakkınızdan yararlanmak istediğiniz belli oluyor. Sınavsız geçiş yapacağınız alanları buradan öğrenebilirsiniz.

          1. yani ben YGS sınavınada girdim ama puanım düşük olduğu için ek tercih hakkımı kullanmak istiyorum. Belirtmesem YGS den tercih yapmış olmammı. YGS den değilde geçiş hakkımı kullanmak istiyorum diye belirtmen gerekiyo diyolar ama tercih yaparken nasıl belirtcem onu bilmiyorum.

          2. Bir şey belirtmenize gerek yok. Alanınızla alakalı bölümleri seçtiğinizde geçiş hakkınızdan yararlanmış olursunuz.

  3. bu sene son sınıf ögrencisim. ünversiite sınavından bişey yapamayacagımı biliyorum. oyuzden 2 senelik geçiş hakkımı kulanmak istiyorum. bçlümüm bilgisayarlı muhasebe. ama üniversitede bunu degiştirip bilgisayar yada muhasebe ögretmligini okumak istiyorum. bana yardımcı olurmusnuz. nasıl bir yol izlemeliyim. iki yıllık geççiş hakkı okul puanıyla mı oluyoo bide onu ögrnmek istiyorum ??

    1. İki yıllık geçiş hakkı diploma notu, mezuniyet yılı ve okul türüne göre oluyor. Yukarıda anlatmıştım.

  4. merhaba hocam,ben 1996 meslek lisesi makine bölümü mezunuyum .Bu sene aöf farklı bir bölüm okumak istiyorum ,ama ne yapmam lazım nasıl bir yol izlemem lazım hiçbirbilgim yok .Yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler

    1. 2014 YGS’ye başvuru yaptıktan sonra YGS’ye girip en az 140 puan aldıktan sonra açıköğretimden iki yıllık bir bölüm okuyabilirsiniz. Puanınız daha yüksek olursa dört yıllık bir program da okuyabilirsiniz.

  5. Merhaba hocam,ben lojistik mezunuyum fakat bankacılık ve sigortacılık bölümü yazmak istiyorum herhangi bir puan şartı aranıyor mu ve ben ilk tercihlerimi yapmamamıştım.Teşekkürler.

        1. Aşağıda belirttiğim bölümleri tercih edebilirsiniz.
          Bankacılık ve Sigortacılık
          Bankacılık ve Sigortacılık (AÖ)
          Deniz ve Liman İşletmeciliği
          Dış Ticaret
          Dış Ticaret (AÖ)
          Emlak ve Emlak Yönetimi
          Emlak ve Emlak Yönetimi (AÖ)
          Enerji Tesisleri İşletmeciliği
          Hava Lojistiği
          Havacılıkta Yer Hizmetleri Yönetimi
          İnsan Kaynakları Yönetimi (AÖ) (Önlisans)
          İnsan Kaynakları Yönetimi (Önlisans)
          İşletme Yönetimi (AÖ) (Önlisans)
          İşletme Yönetimi (Önlisans)
          Kooperatifçilik
          Kültürel Miras ve Turizm
          Kültürel Miras ve Turizm (AÖ)
          Lojistik
          Lojistik (AÖ)
          Marina İşletme
          Marka İletişimi (AÖ)
          Menkul Kıymetler ve Sermaye Piyasası
          Menkul Kıymetler ve Sermaye Piyasası (AÖ)
          Muhasebe ve Vergi Uygulamaları
          Muhasebe ve Vergi Uygulamaları (AÖ)
          Otobüs Kaptanlığı
          Pazarlama (Önlisans)
          Perakende Satış ve Mağaza Yönetimi
          Perakende Satış ve Mağaza Yönetimi (AÖ)
          Posta Hizmetleri
          Sağlık Kurumları İşletmeciliği (AÖ) (Önlisans)
          Sağlık Kurumları İşletmeciliği (Önlisans)
          Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği (Önlisans)
          Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri
          Sosyal Güvenlik
          Tarımsal İşletmecilik
          Tarımsal Ürünler Muhafaza ve Depolama Teknolojisi
          Turist Rehberliği
          Turizm Animasyonu
          Turizm Rehberliği (Önlisans)
          Turizm ve Otel İşletmeciliği (AÖ) (Önlisans)
          Turizm ve Otel İşletmeciliği (Önlisans)
          Turizm ve Seyahat Hizmetleri
          Turizm ve Seyahat Hizmetleri (AÖ)

  6. hocam ben 2013 elektrik mezunuyum ygs başvurusunda direk geçişe başvurdum ilahiyata geçebilirmiyim bide temmuzda ki sınavsız geçiiş tercihlerimi yapmadım ek tercihlerde bu tercihi yapabilirmiyim

    1. Sınavsız geçişle ilahiyata değil, elektrikle ilgili bölümlere geçebilirsiniz. Ek yerleştirmeden tercih yapabilirsiniz.

  7. hocam puansız geciş için neler yapmalıyım ve puansız geciş yaptıktan sonra baska bölümler de yazabilir miyim puanımın tuttugunu yani ygs 3 ve 4 den puanım barajı gecti hem puansız geciş hemde normal tercihler yapabilirmiyim??

    1. İkisini de yapabilirsiniz. Dikkat edeceğiniz şey tercih ettiğiniz bölüm sizin sınavsız geçişle mi yoksa ygs puanı ile mi geçeceğini gösterir. Sınavsız geçiş yapacağınız programları öğrenin ona göre tercih yapın.

  8. merhaba hocam : yaşım 42 benim, alt yapım hiç yok orta ve lise eğitimimi ( ailem okutmamıştı ) maalesef dışardan daha yeni bitirdim , sınavsız geçişler bizlerede varmı ,varsa şayet ne yapmalıyım , ygs kayıt şart onu okudum ama dahası için ne yapabilirim yol gösterirseniz sevinirim , tıbbi sekreterlik yada anestezi bölümünü çok istiyorum yardımcı olursanız sevinirim , teşekkür ederim .

    1. Meslek lisesi okudu iseniz var. Sınavsız geçişle her bölüme değil, okuduğunuz alana göre gidebileceğiniz bölümler var ancak onlara geçiş yapabilirsiniz.

  9. merhaba hocam bende sıze bir soru sormak ıstiyorum . ben 1992 liyım ama daha bu yıl mezun oldum . ticaret meslek lısesınden ve 2 yıllık unıversıteye gecıs yapmak ıstıyorum . fakat tercıhlerımde hıc bır yere yerlesemedım . sımdı ek tercıhlerın cıkmasını beklıyorum. ama ygs de 140 barajını da gecemedım puanım ıyı degıldı okul puanı ıle geciş yapamazmıyım 2 yıllık olamaz mı 61.93 de okul puanım sıze sormak ıstedıgım su aslında bu yıl universite okuyamazmıyım ben hersey bıttı mı ? seneyede daha gıtmem bana bır fıkr soyleyın lutfen cevabınız ıcın sımdıden tesekkurler .

    1. Alanınıza göre sınavsız geçiş yapabileceğiniz bölümler var. Ek yerleştirmede sınavsız geçiş yapabileceğiniz alanları seçebilirsiniz ve bu bölümlere yerleşme ihtimaliniz var. Tercihlerinizi yaparken dikkatli bir şekilde yapmaya çalışın ve bir bilenden yardım alın. Bu sene için her şey bitmedi.

      1. tesekkur ederım . ama tanıdıgım tam anlamda bırı yok ki … acaba osym basvuru merkezıne mı gıtsem sıtelerde ogle yazmıslar ama orda yardım ederler mı ? bu konu ıle ılgılı mesela az oce osym sıtesınde okudum söyle bısey yazıyor ama Doldurulmuş Tercih Formu ve nüfus
        cüzdanı veya süresi geçerli
        pasaportunuzla birlikte 25-30 Eylül 2013
        tarihleri arasında bir Başvuru Merkezine
        gidiniz (Randevu almanıza gerek
        yoktur). Başvuru Merkezi görevlisi
        tercihlerinizi sisteme girip size kontrol
        ettirdikten sonra ÖSYM’ye
        gönderecektir. Bu işlemden sonra görevli
        ile birlikte ekranda “ …… ad/soyadlı
        adayın tercihleri sistem tarafından
        başarıyla kabul edilmiştir.” uyarısını
        görmeniz gerekir. Bu uyarıyı gördükten
        sonra Başvuru Merkezi görevlisi
        yazıcaktır ama bız burda tercılerımızı kendımız yazıyoruz sadece onlar yazıyorlar bilgisayara …yanı bana su sekılde yardımcı olurlar mı su alanları yazabılırsın dıye bu kadar puanın oluyor dıye ben gecen tercıhde okudugum okula gıttım hocam yaptı benım tercıhlerımı olmadı cıkamadı bır yer …

        1. Maalesef ÖSYM bürolarında çalışanlar sizin tercihleriniz ile ilgili yorum ve danışmanlık yapamazlar. Yapmaları da doğru değildir. Okulunuzdaki rehber öğretmenden ya da dershanelerdeki rehber öğretmenlerden yardım alabilirsiniz. Büroda çalışanlar sadece sizin yerinize tercihleri ÖSYM’ye bildirirler.

          1. cok tesekkur ederım . bende aynen bunu ogrenmek ıstıyordum. bu konuda yardımcı olamıyorlar anlaşılan bende rehberlık hocasına gıdıyım tekrardan tesekkurler

  10. Merhaba,

    Yorumları okudum ancak sorumun tam karşılığını bulamadığım için size sormak istedim. Ben 1995 Meslek Lisesi Soğutma Klima mezunuyum, ancak açıköğretim sınavsız geçiş hakkı ile 2 yıllık bölüm okumak istiyorum. Yapmam gerekenler nedir? Ayrıca Aöf’ de mezun olduğum bölüm dışında bölümler olduğundan 2014′ te herhangi birini seçip kontejyan sorunu olmadan yerleşebilir miyim? Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.

    1. Öncelikle 2014 YGS’ye başvuru yapmalısınız. Daha sonra da YGS sınavına girmelisiniz. Sınavsız geçiş için açıköğretim dışındaki okulları seçebilirsiniz. Açıköğretimde sınavsız olarak sizin girebileceğiniz bölüm olmadığı için YGS’de en az 140 puan almanız gerekir ki açıköğretimde bir bölüm okuyabilesiniz. 140 puan aldığınızda kontenjanı olmayan açıköğretim programlarına rahatlıkla yerleşebiliyorsunuz. Kontenjanı olan programlar için ise daha yüksek puan alacaksınız. YGS başvuruları OCAK-ŞUBAT aylarında sınavı ise Nisan’ın ilk haftasında yapılır. Tercihler ise Temmuz ayında yapılır.

    1. Lisans mezunları için ikinci üniversite kapsamında sınavsız bir şekilde Açık öğretim okumak mümkün. Kayıtlar 30 Eylül’de başlayacak ve 25 Ekim’de son bulacaktır. Yapmanız gereken internet üzerinden ön kayıt yapmak sonra açıköğretim bürolarına kesin kayıt yapmaktır.

  11. merhaba hocam ben 1998 lise cocuk gelişimi mezunuyum sınavsız geçiş yapmak istiyorum ama bu konuda hiç bir bilgim yok bana yardımcı olurmusunuz ne yapmam gerekiyor ilginizden dolayı teşekkür ederim

    1. Öncelikle Ocak-Şubat ayında YGS’ye başvuru yapacaksınız. İsterseniz Nisan ayında sınava da girebilirsiniz. Daha sonra Temmuz ayında tercih yapacaksınız. Tercihleriniz tutarsa kendi alanınızda sınavsız bir şekilde okuyabilirsiniz. Yalnız çocuk gelişimi bölümüne yerleşmek biraz zor olmaktadır. Özel üniversitelerde okuma şansınız olabilir. Devlet üniversitelerinde çok zordur.

  12. merhaba hocam ben denizcilik lisesi mezunuyum ilk tercihleri yapmadım ikinci tercihleri yapabilirmiyim?eger yapabilirsem sınavsiz geçişden iki yıllık yazma hakkım varmı

  13. mrb hocam bn 2013lise bilsim teknolojileri bölümü mezunuyum ilk tercihde kendi bölümden yazmadıgım için yerlesemedım 2. tercihlerde sınavsız geciş hakkımla hangı bölümlere yerlese bılırım

  14. merhaba

    hocam ben 2005 ticaret meslek lisesi mezunuyum sınavsız geçiş yapmak istiyorum neler yapmam gerekiyo hiç bilmiyorum artı ygs girmezsek eğer sınavsız geçiş hakkımız olmuyomu hocam birde tarihleri nezaman başvuru yapabiliriz yardımlarınız için saolun

    1. Diğer yorumlarda da benzer sorular vardı. Öncelikle Ocak-Şubat aylarında YGS’ye başvuru yapmanız gerekiyor. Sınava girmeden de bu hakktan yararlanabilirsiniz. Sınava başvuru yaptıktan sonra Temmuz ayında tercihler yapılır, daha sonra Eylül ayında ise kayıt olursunuz.

      1. merhaba hocam 2011 cocuk glsmı mezunuyum ılk tercıhlerde yerlesemdm ek tercıhlerde akdenz 2 yıllk sosyal hızmet dusunuyrm ve bolum yenı aclms 40 kontenjanı var. benım buraya yerlsme sansm varmı sızce cevap bklyrm lutfen?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir