Sınavsız Geçiş Hakkı Kullanılırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Ygs-Lys

Sınavsız geçiş açık meslek liseli veya örgün (normal) meslek liseli öğrencilere tanınan bir haktır. Ancak bu hakka sahip olan bir meslek liselinin mutlaka üniversiteye yerleşeceği anlamı çıkmaz. Bazı bölümlerde yerleştirme önceliği bakımından en düşük özelliğe sahip meslek liseli öğrenciler yerleşebilirken, bazı bölümlerde ise en yüksek diploma notuna sahip meslek liseli yerleşemiyor.

Sınavsız geçiş hakkından yararlanmanın ilk kuralı YGS’ye başvuru yapmış olmaktır. YGS’ye başvuru yapmayanlar sınavsız geçiş hakkından yararlanamazlar.

SINAVSIZ GEÇİŞLE HAKKINDA EN ÇOK SORULAN SORULAR

Öncelikle şunu belirtmek gerekiyor. ÖSYS kılavuzunda TABLO 3-A olarak bilinen alandaki tüm bölümler meslek liseli  öğrencilerin sınavsız geçiş hakkını kullanabilecekleri iki yıllık programlardır. Bu bölümlere ÖSYM öğrenci yerleştirirken, meslek liseli öğrencilerin bölümü seçip seçmediğine bakar. Eğer meslek liseli biri seçmişse önce onu alır. Sonra meslek liseli öğrenci kalmaz ise o zaman da genel lise öğrencilerini YGS puan üstünlüğüne göre almaya başlar. Burada meslek liseli öğrencilerden kast ettiğimiz meslek liseli öğrencilerin her istedikleri bölüme yerleşemeyecekleri, sadece alanları ile alakalı bölümlere sınavsız geçiş ile yerleşebilirler.

Meslek liseli öğrenci tercih yapmadan önce hangi bölümleri sınavsız geçiş hakkı kapsamında tercih edebileceğini bilmek zorundadır. Meslek lise bölümlerine karşılık gelen iki yıllık programlara buradan bakabilirsiniz.

Meslek liseliler bölümlerine denk gelen iki yıllık programları öğrendikten sonra, bu bölümlerin bir önceki yılın yerleşme bilgilerine bakmaları gerekir. Bir önceki yılda, bölüm hangi puanlarla kapatmış ise bu sene üç-beş aşağı yukarı aynı puanlarla bölümü kapatır.

Bazı iki yıllık programlara meslek liseli öğrenci tercih etmediği için dolmamıştır. Bu bölümlere daha sonra genel liseli veya alanı dışında tercih yapan meslek liseli öğrenciler yerleşmiştir. Bu anlamanın yolu da yerleştirme öncelikleri kısmına bakmaktır. Eğer yerleştirme öncelikleri kısmında herhangi bir ifade yoksa demek ki o programa geçen sene genel lise mezunu veya meslek liseli ama sınavsız geçiş hakkı olmayanlar YGS puanı ile yerleşmiştir. Yerleştirme öncelikleri kısmında bir ifade var ise o zaman da geçen sene o programa en son meslek liseli yerleşmiştir.

Meslek liseli öğrencilerin sınavsız olarak yerleşebilecek önlisans bölümleri burada yer almaktadır.

TABLO 3-A da meslek liseli bir öğrenci kendi alanında bir programı tercih etmişse onun önünde başka bir meslek liseli yoksa diğer kişi Türkiye birincisi de olsa önce meslek liseli yerleşir sonra da diğerine yer kalırsa o yerleşir.

ÖSYM KILAVUZUNDAKİ BİLGİLERE GÖRE SINAVSIZ GEÇİŞ ÖNCELİKLERİ

Sınavsız geçiş yerleştirme işlemleri aşağıdaki önceliklere göre merkezî sistemle yapılır:
1. Mezuniyet yılı daha büyük (yeni mezun) adaylara öncelik verilir.
2. Aynı yıl mezun olan adaylar arasında öncelik okul türüne göre Anadolu Teknik Lisesi, Teknik Lise veya Anadolu
Meslek Lisesi, Meslek Lisesi, çok eski yıllarda enstitü adı altında mezun olunan meslek lisesi sırasında verilir.
3. Mezuniyet yılı ve okul türü aynı olan adaylardan aynı METEB içinde olanlara öncelik verilir.
4. Mezuniyet yılı, okul türü ve METEB içi, METEB dışı bilgileri aynı olan adaylardan OBP’si yüksek olan adaylara
öncelik verilir.
5. Yukarıda sayılan tüm bilgileri aynı olan adaylardan doğum tarihi büyük (yaşı küçük) olana öncelik verilir.

 

 

2.430 thoughts on “Sınavsız Geçiş Hakkı Kullanılırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

  1. mrb hocam. mesleki açık öğretim lisesi mezunuyum, 2 yıllık geçiş hakkımı kullanıcamda direk tercih yapıcam dimi bölümü tercih ettiğim için herhangi başka bi işlem gerekmiyo.

      1. bölümüm pc ve ygsde barajı geçemedim, tercih sonlarına doğru gıda, pazarlama yazsam nolur sizce?

  2. merhaba hocam, ben 2011 elektrik elektronik mezunuyum seneye istersem geçiş hakkımı hala kullanabiliyomuyum??

  3. hocam merhaba ben bu sene meslek lisesini bitirdim ancak geçiş hakkımı kullanmadım çalışıyorum geçiş hakkım ölüyomu sene ye okusam ?

  4. merhaba hocam 2 sorum olçak bu konuda çok kafam karışık ben açık meslek lise 4.sınıf otomativ teknolojisi öğrençisiyim 2014 de mezun olçam geçiş hakkımı kullançam denizli de okumayı çok istiyorum tercih yaparken önçelik yerleşme diyoru en sağ sutünde ne kadar doğru şansım var mı 2.sorumda şu ben otomativ teknolojisi mezunu olçam makine bölümünü de geçiş hakkında kullana biliyorum mu tavsiyeleriniz nelerdir

  5. Hocam ben sinavsiz gecis hakkindan faydalanip AOF 2YILLIK ilahiyat istiyordum basvurdum fakat tercihler zamanini kacirdim. Tercih yapmam gerekiyor muydu bilemedim Eger gerekliyse ek yerlestirmelerde hakkim olur Mu. Bilgilendirirseniz çok mutlu olurum hayirli geceler

  6. merhaba hocam, ben makine bölümü meslek lisesi mezunuyum fakat puansız hangi bölümlere girebilirim bilmiyorum. şimdiden teşekkür ederim.

  7. iyi günler hocam ben liseden muhasebe bölümünden mezun oldum
    2 yıllıkla girebileceğim bölümler nelerdir

  8. benim arkadaşım meslek lisesi mezunu ama mezuniyet tarihi 2004 sınavsız geçiş hakkını kullanıp açıköğretim önlisans bölümüne başvuru yapabilirmi açıköğretimde de örgündeki gibi bi sınırlama var mı öncelik gibi şimdiden çok teşekkür ederiz..

    1. YGS’ye başvurduktan sonra açıköğretimde sınavsız geçiş yapacağı bölüm varsa okuyabilir. AÖF’de de öncelik hakkı var, aynı diğer programlar gibi.

    1. Bunlara geçiş yapabilirler.

      Çocuk Gelişimi (Önlisans)
      Sosyal Hizmetler
      Sosyal Hizmetler (AÖ)

        1. Dediğim puanınız da yoksa yani sınava girmemişseniz yapacağınız bir şey yok. Gelecek yılı bekleyeceksiniz.

  9. merhaba hocam ben kız meslek cocuk gelişimi mezunuyum bu yıl geciş hakkımı kullandm oda olmadı ek yerlestirmelere başvuracam başka bölümler secebilirmiiyim ben saglık istiyorumda

        1. Sınavsız geçiş yapabileceğiniz alanlar var. Onların dışında başka bir yeri bu durumda seçemezsiniz.

  10. Hocam merhaba, ben ulaştırma hizmetleri mezunuyum bölümümle ilgili başka bir alanda tercihte bulunmak istiyorum kılavuzda 6 kişilik kontenjan boş yazıyor tek tercih yapsam gelme olasılığı ne kadardır sizce yoksa başka tercihleri de göz önünde bulundurmalı mıyım ? .Teşekkürler.

  11. iki yıllık çocuk gelişimi bölümü okumak istiyorum ama istanbulda ki bütün çocuk gelişimi okulları özel acaba devlet yok mu?istanbul da iki yıllık çocuk gelişimi okuyabileceğim okul var mı

  12. hocam ben ilk tercihimde yerleşemedım ama dırek gecısımı kullanmadım ıkıncı tercıhımde dırek gecıs kullanabılıyomuyum..

  13. hocam ben kız meslek lisesi el sanatları mezunuyum mezun oldugum sene sınavsız geçiş hakkımı kullanmadım muzun olduktan 1 yıl sonra da sınavsız geçiş hakkımı kullanabilirmiyim ve sadece kendi bölümümü seçmek zorundayım.TEŞEKKÜR EDERİM

    1. Okuduğun alanla ilgili bir bölümü seçmek zorundasın. Aksi halde sınavsız geçiş olmaz. Bu hakkı her zaman kullanabilirsin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir