Sınavsız geçiş açık meslek liseli veya örgün (normal) meslek liseli öğrencilere tanınan bir haktır. Ancak bu hakka sahip olan bir meslek liselinin mutlaka üniversiteye yerleşeceği anlamı çıkmaz. Bazı bölümlerde yerleştirme önceliği bakımından en düşük özelliğe sahip meslek liseli öğrenciler yerleşebilirken, bazı bölümlerde ise en yüksek diploma notuna sahip meslek liseli yerleşemiyor.
Sınavsız geçiş hakkından yararlanmanın ilk kuralı YGS’ye başvuru yapmış olmaktır. YGS’ye başvuru yapmayanlar sınavsız geçiş hakkından yararlanamazlar.
SINAVSIZ GEÇİŞLE HAKKINDA EN ÇOK SORULAN SORULAR
Öncelikle şunu belirtmek gerekiyor. ÖSYS kılavuzunda TABLO 3-A olarak bilinen alandaki tüm bölümler meslek liseli öğrencilerin sınavsız geçiş hakkını kullanabilecekleri iki yıllık programlardır. Bu bölümlere ÖSYM öğrenci yerleştirirken, meslek liseli öğrencilerin bölümü seçip seçmediğine bakar. Eğer meslek liseli biri seçmişse önce onu alır. Sonra meslek liseli öğrenci kalmaz ise o zaman da genel lise öğrencilerini YGS puan üstünlüğüne göre almaya başlar. Burada meslek liseli öğrencilerden kast ettiğimiz meslek liseli öğrencilerin her istedikleri bölüme yerleşemeyecekleri, sadece alanları ile alakalı bölümlere sınavsız geçiş ile yerleşebilirler.
Meslek liseli öğrenci tercih yapmadan önce hangi bölümleri sınavsız geçiş hakkı kapsamında tercih edebileceğini bilmek zorundadır. Meslek lise bölümlerine karşılık gelen iki yıllık programlara buradan bakabilirsiniz.
Meslek liseliler bölümlerine denk gelen iki yıllık programları öğrendikten sonra, bu bölümlerin bir önceki yılın yerleşme bilgilerine bakmaları gerekir. Bir önceki yılda, bölüm hangi puanlarla kapatmış ise bu sene üç-beş aşağı yukarı aynı puanlarla bölümü kapatır.
Bazı iki yıllık programlara meslek liseli öğrenci tercih etmediği için dolmamıştır. Bu bölümlere daha sonra genel liseli veya alanı dışında tercih yapan meslek liseli öğrenciler yerleşmiştir. Bu anlamanın yolu da yerleştirme öncelikleri kısmına bakmaktır. Eğer yerleştirme öncelikleri kısmında herhangi bir ifade yoksa demek ki o programa geçen sene genel lise mezunu veya meslek liseli ama sınavsız geçiş hakkı olmayanlar YGS puanı ile yerleşmiştir. Yerleştirme öncelikleri kısmında bir ifade var ise o zaman da geçen sene o programa en son meslek liseli yerleşmiştir.
Meslek liseli öğrencilerin sınavsız olarak yerleşebilecek önlisans bölümleri burada yer almaktadır.
TABLO 3-A da meslek liseli bir öğrenci kendi alanında bir programı tercih etmişse onun önünde başka bir meslek liseli yoksa diğer kişi Türkiye birincisi de olsa önce meslek liseli yerleşir sonra da diğerine yer kalırsa o yerleşir.
ÖSYM KILAVUZUNDAKİ BİLGİLERE GÖRE SINAVSIZ GEÇİŞ ÖNCELİKLERİ
Sınavsız geçiş yerleştirme işlemleri aşağıdaki önceliklere göre merkezî sistemle yapılır:
1. Mezuniyet yılı daha büyük (yeni mezun) adaylara öncelik verilir.
2. Aynı yıl mezun olan adaylar arasında öncelik okul türüne göre Anadolu Teknik Lisesi, Teknik Lise veya Anadolu
Meslek Lisesi, Meslek Lisesi, çok eski yıllarda enstitü adı altında mezun olunan meslek lisesi sırasında verilir.
3. Mezuniyet yılı ve okul türü aynı olan adaylardan aynı METEB içinde olanlara öncelik verilir.
4. Mezuniyet yılı, okul türü ve METEB içi, METEB dışı bilgileri aynı olan adaylardan OBP’si yüksek olan adaylara
öncelik verilir.
5. Yukarıda sayılan tüm bilgileri aynı olan adaylardan doğum tarihi büyük (yaşı küçük) olana öncelik verilir.
Merhaba hocam ben ticaret meslek lisesi sigortacilk mezunuym . Ben kiz meslek lisesindeki bölümü cocuk gelisimi düsünüyorum. Okul öncesini ögretmenlıgi yazsam yüksek yapzam ygsede yerlesilrmyim ? Banada ek puan gelirmi ??
Yüksek puan yaparsanız yerleşirsiniz. Ek puan verilmeyecek. Okuldan puan gelecek ama bu puan ek puan değil, normal puan olacak. Yani diploma notunu 0,6 ile çarptığında kaç geliyorsa o gelecek.
Hocam ben 2011 bilişim teknolojileri mezunuyum üniversiteye gidemedim ama açık öğretimden okumak istiyorum evlendim ve Bi oğlum var ben dışardan devam etmek istiyorum 2 senelik geçiş hakkımı şuanda kullana bilir miyim ne yapmam gerekiyor yardım ederseniz çok sevinirim teşekkürler…
Yorumunuz için Teşekkürler
Sınavsız geçiş yapabileceğiniz bölümlere buradan bakabilirsiniz. Açıköğretimde bölümünüz varsa geçebilirsiniz, aksi durumda geçemezsiniz.
Hocam cevap verdiğiniz için teşekkürler baktım bilgisayarla ilgili çok bölüm var seçe bileceğim yannız hangisi iş bulmam için daha avantajlı olur hocam bilgisayar yönetimi diye duyum aldım Bi öneride bulunur musunuz…
Bu konuda önemli olan sizin ilgi alanınız ve yetenekleriniz, hangisine uygun ise o alanda iş bulmanız kolay olur. Şöyle söyleyeyim en çok iş bulunan alan senin en iyi olduğun alandır. Ben bu alanda çok iyi olacağım dersen o alanda rahatlıkla iş bulabilirsin.
hocam ben 28 yaşımdayım 2010 yılı Hacettepe harita teknikeri bölümü mezunuyum. sınavsız geçiş hakkı ile 2014 yılında ilahiyat aöf ne girmem mümkün mü acaba?
Mezun olduğunuz alan önemlidir. Ancak ondan önce Anadolu üniversitesinde ikinci üniversite kapsamından sınavsız bir şekilde kayıt olma imkanınız var. Kayıtlar Ekim ayı başında yapılır.
Ben açıköğretim lisesi çocuk gelişimi mezunumuzun geçiş hakkını kullandım ama yerleşemedim bir daha geçiş hakkını kullanabilirmiyim acaba ?
Bir daha kullanabilirsiniz.
merhaba 2010 yılı ticaret meslek lisesi mezunuyum . Acaba hala sınavsız geçiş hakkım var mı ? Bu yıl tekrar başvuru yapıp tercih yapabilirmiyim ?
Hala sınavsız geçiş hakkınız var.
Çok teşekkür ederim .
iyi akşamlar. ben lisede Tıbbi sekreterlik bölümü mezunuyum. sınava girdim ve Büro yönetimini kazandım. iki yılda okudum. bitirdim bu sene. fakat ben bu sene tekrardan yatay geçiş hakkımı kullanmak istiyorum. Böyle bir hakka sahip miyim
Sahipsiniz.
ben 1999/2000 mezunuyum birdefa denedim muhasebe açık öğretim ama olmadı bıraktım fakat tekrar bir şansım varmı evlendim oğlum oldu ama tekrar şansımı değerlendirmek isterim ne yapmam gerek şimdiden teşekkürler.
Tekrar deneyebilirsiniz. Ocak ayında YGS’ye başvuru yapın. Ya da açıköğretim ile iletişime geçin belki kaydınıza kaldığınız yerden başlayabileceksiniz.
merhaba hocam ben ticaret meslek lisesinden mezun oldum 2 yıllık hakkım vardı ama bir türlü tercih yapamadım 2 yıl boyunca okula gidemedim şimdi tekrar tercih yapacağım neler yapmam gerekiyor sadece YGS için para yatırıp tercih mi yapacağım .. YGS başvuru tarihi ne zaman bunlar hakkında bilgi verirseniz sevinirim
Sınavsız geçiş için YGS’ye başvurmak yeterli. Başvurular 2-15 ocakta başlıyor.
merhabalar ben ticaret meslek lisesi mezunuyum 2004 yılında öss ye girdim 2 yıllık ön lisans programı dahilinde bir devlet üniversitesine kayıt oldum fakat maddi durumlardan dolayı okuluma fazla önem veremedim para kazanmam gerekliydi irili ufaklı bir çok iş yapıp bir yandan okul sınavlarına hazırlanamadım gerektiği kadar okul süresi 2006 da bitti ve memlekete döndüm 2007 yılında tekrar kurtarma büt denilen sınavlara girdim ama nafile olmadı başaramadım aradan 8 yıl geçti nerdeyse şimdi maddi durumum çok şükür iyi 300 kişiye yakın insana ekmek veriyorum ama içimde bir açı gibi oturdu okulumu bitiremem belki üniversiteyi bitirsem 5-6 dil bilsem şu an kazandığımın yanına bile yaklaşamam özel üniversitede tanıdığım hocalar hatta rektörler var hani derler ya paran varsa okursun öyle olmuyormuş insan utanıyor çekiniyor 2 yıllık fakülteyi bile bitiremedim demeye annem dışında kimse kaydımın silindiğini bilmiyor zaten kimse sormuyor bile herkes ayrı bir yalaka kafama şu takılıyor 2004 de kayıt yaptıran ve 2007 de kaydı silinen bir ticaret meslek lisesi tekrar örgün eğitim yapama vaktim hiç yok en azından aöf 2 yıllık sınavsız geçiş yapabilirmi
diyeceksiniz ki vakti yok yazmışsın aöf olsa bile sınavları verebilcekmisin aslında kafam derslere basardı tek sorun o zamanlar karnımız aç ve yamalı kıyafetler ile onun bunun verdiği elbiseler harçlıklar ile hem okumak hem memleket kalanlar açmi tokmu düşüncesinden kafamı veremiyorudm en azından derdim yok allaha şükür bana bilgisi olan varsa cevap verirse mutlu olurum
merhaba ben kız meslek lisesi hasta ve yaşlı bakımı okuyorum 2 yıllık tercih yapmak istiyorum ilk ve acil yardım bölümüne de geçiş hakkımız var. ama benim yaşadığım şehirde yok sadece ilçesinde var ve ben orayı istemiyorum. üniversiteyi okurken ingilizce kursu da almak istiyorum o ilçede de mevcut değil. başka illeri tercih edip en son da orayı yazsam. tutamama gibi bi şanssızlığım olur mu? bilgi verirseniz sevinirim. teşekkürler
Başka şehirleri yazarsın eğer tutmazsa o ilçe tutabilir. Yani o ilçeyi sonda tercih ettin diye cezalandırılmazsın.
Erdal bey , verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim , çok yardımcı oldunuz .
Selamlar…
oncelıkle ıyı geceler hocam ben kız meslek lısesı bılgısayar bolumu mezunuyum.sayfalarda gezınırken bılır kısıden bılgı almam dha kolay olur dıe dusundum.sıze sorum sınavsız gecıs hakkımı kullanırken mezun oldugum bolumu secmek dhamı avantajlı yerlesmede.ben moda tasarımı okumak ıstıyorum yanı herhangı bır puanlama yapılıyormudur yerlstırılırken.ayrıca ılk defa basvuru yapıcam unıversıteye.tesekkur ederım
merhabalar . ben çocuk gelişmi ve eğitimi bölümünü ouyorum lise 4 teyim ve sınav sistemi hakkında hiç bildim yok direk geçiş hakkımızda puanımıza bakıyorlar mı kaç tane tercih yapacagız açıkta kalırmıyızz hangi yerleri tercih edebiliriz yardımcı olursananız sevinirim hayırlı günler..
Merhaba. Ben 2010 senesinde Ticaret meslek lisesinden Web Programcılığı alanından mezun oldum. Yanlış tercihlerimden dolayı ilk iki sene her hangi bir üniversiteye giriş sağlayamadım. Bu sene sınavsız geçiş hakkımı kullanarak açık öğretimden her hangi bir bölümü tercih edebilir miyim? Ayrıca sınavsız geçiş hakkımı kullanabilmek için YGS başvurularında ne tür bir işlem yapmam gerek?
Mezun olduğunuz alanlara göre sınavsız geçiş yapabileceğiniz önlisans programları burada yer almaktadır. listeye göre açık öğretim programı varsa tercih edebilirsiniz. YGS başvurularında sınavız geçiş için ayrı bir şey yapmanıza gerek yok. Eğer sınava girmeyecekseniz sadece sınavsız geçişten yararlanacaksanız bunu belirtmeniz gerekiyor. Diğer durumda ise Temmuz ayında geçiş yapabileceğiniz programları tercih ederek hakkınızdan yararlanabilirsiniz.
ben 2012 lise bilişim teknolojileri bölümünden mezunum direk geçiş kullandım çıktı ama gidemedim bu sene tekrar kullansam sansım çok düşer mi acaba
Bu yıl için şansınız az olacaktır.
Merhaba. 2010 yılında Çukurova Üniversitesi inşaat teknikerliği bölümünü kazanmıştım. Gelecek yıl sınavsız geçiş hakkını kullanırken ösym nin her hangi bir yaptırımını olacak mı? 2010 yılındaki şartlar aynen geçerli mi?
Şartlar aynı şekilde geçerli.