Sınavsız Geçiş Hakkı Kullanılırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Ygs-Lys

Sınavsız geçiş açık meslek liseli veya örgün (normal) meslek liseli öğrencilere tanınan bir haktır. Ancak bu hakka sahip olan bir meslek liselinin mutlaka üniversiteye yerleşeceği anlamı çıkmaz. Bazı bölümlerde yerleştirme önceliği bakımından en düşük özelliğe sahip meslek liseli öğrenciler yerleşebilirken, bazı bölümlerde ise en yüksek diploma notuna sahip meslek liseli yerleşemiyor.

Sınavsız geçiş hakkından yararlanmanın ilk kuralı YGS’ye başvuru yapmış olmaktır. YGS’ye başvuru yapmayanlar sınavsız geçiş hakkından yararlanamazlar.

SINAVSIZ GEÇİŞLE HAKKINDA EN ÇOK SORULAN SORULAR

Öncelikle şunu belirtmek gerekiyor. ÖSYS kılavuzunda TABLO 3-A olarak bilinen alandaki tüm bölümler meslek liseli  öğrencilerin sınavsız geçiş hakkını kullanabilecekleri iki yıllık programlardır. Bu bölümlere ÖSYM öğrenci yerleştirirken, meslek liseli öğrencilerin bölümü seçip seçmediğine bakar. Eğer meslek liseli biri seçmişse önce onu alır. Sonra meslek liseli öğrenci kalmaz ise o zaman da genel lise öğrencilerini YGS puan üstünlüğüne göre almaya başlar. Burada meslek liseli öğrencilerden kast ettiğimiz meslek liseli öğrencilerin her istedikleri bölüme yerleşemeyecekleri, sadece alanları ile alakalı bölümlere sınavsız geçiş ile yerleşebilirler.

Meslek liseli öğrenci tercih yapmadan önce hangi bölümleri sınavsız geçiş hakkı kapsamında tercih edebileceğini bilmek zorundadır. Meslek lise bölümlerine karşılık gelen iki yıllık programlara buradan bakabilirsiniz.

Meslek liseliler bölümlerine denk gelen iki yıllık programları öğrendikten sonra, bu bölümlerin bir önceki yılın yerleşme bilgilerine bakmaları gerekir. Bir önceki yılda, bölüm hangi puanlarla kapatmış ise bu sene üç-beş aşağı yukarı aynı puanlarla bölümü kapatır.

Bazı iki yıllık programlara meslek liseli öğrenci tercih etmediği için dolmamıştır. Bu bölümlere daha sonra genel liseli veya alanı dışında tercih yapan meslek liseli öğrenciler yerleşmiştir. Bu anlamanın yolu da yerleştirme öncelikleri kısmına bakmaktır. Eğer yerleştirme öncelikleri kısmında herhangi bir ifade yoksa demek ki o programa geçen sene genel lise mezunu veya meslek liseli ama sınavsız geçiş hakkı olmayanlar YGS puanı ile yerleşmiştir. Yerleştirme öncelikleri kısmında bir ifade var ise o zaman da geçen sene o programa en son meslek liseli yerleşmiştir.

Meslek liseli öğrencilerin sınavsız olarak yerleşebilecek önlisans bölümleri burada yer almaktadır.

TABLO 3-A da meslek liseli bir öğrenci kendi alanında bir programı tercih etmişse onun önünde başka bir meslek liseli yoksa diğer kişi Türkiye birincisi de olsa önce meslek liseli yerleşir sonra da diğerine yer kalırsa o yerleşir.

ÖSYM KILAVUZUNDAKİ BİLGİLERE GÖRE SINAVSIZ GEÇİŞ ÖNCELİKLERİ

Sınavsız geçiş yerleştirme işlemleri aşağıdaki önceliklere göre merkezî sistemle yapılır:
1. Mezuniyet yılı daha büyük (yeni mezun) adaylara öncelik verilir.
2. Aynı yıl mezun olan adaylar arasında öncelik okul türüne göre Anadolu Teknik Lisesi, Teknik Lise veya Anadolu
Meslek Lisesi, Meslek Lisesi, çok eski yıllarda enstitü adı altında mezun olunan meslek lisesi sırasında verilir.
3. Mezuniyet yılı ve okul türü aynı olan adaylardan aynı METEB içinde olanlara öncelik verilir.
4. Mezuniyet yılı, okul türü ve METEB içi, METEB dışı bilgileri aynı olan adaylardan OBP’si yüksek olan adaylara
öncelik verilir.
5. Yukarıda sayılan tüm bilgileri aynı olan adaylardan doğum tarihi büyük (yaşı küçük) olana öncelik verilir.

 

 

2.430 thoughts on “Sınavsız Geçiş Hakkı Kullanılırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

  1. iyi günler,

    meslek lisesinden mezun olduktan sonra sınavsız geçiş hakkımı kullanarak uludağ üniversitesinde 2 yıllık endüstriyel kalıpçılık bölümüne kayıt yaptırdım bir sene sonra tasdikname alıp bırakıp askere gittim. Şimdi tekrar sınavsız geçiş yaparak 2 yıllık aöf okumam mümkün mü eğer mümkünse bunun için ne yapmam lazım ?

    1. Mümkün. YGS’ye başvuru yapmanız gerekiyor. sonra tercih yapacaksınız Temmuz ayında

  2. Merhaba, ben 2004 ticaret lisesi mezunuyum bu sene açıköğretime dikey geçiş yapmak istiyorum. Bu hakkımı hala kullanabilir durumdamıyım ?

  3. arkadaşlar benim okul şuan devam ediyorum ama ben gitmiyorum tekrar sınava girip sınavsız geçiş hakkımı kullanabilirmiyim.

  4. ÇOCUK GELİŞİMİ MEZUNUYUM SINAV GEÇİŞLE HANGİ BÖLÜMLERİ TERCİH EDEBİLİRİM VE BU BÖLÜMLER DİYARBAKIRDA VARMI

  5. arkadaşlar sağlık meslek menzunuyum 2008 de gaziyi kazandım kayıt yaptırdım gitmedim tıbbi görüntülemeyi 2009 da afyon kocatepe yi kazandım gaziden kaydı sildirdim afyona kayıt oldum
    bu yıl celal bayarda aynı bölümü sınavsız kazandım oraya gitmedim afyona devam ediyorum şimdi sorum şu olucak bu yıl tekrar sınavsız geçişe başvurabilirmiyim başvurursam ne kadar puanım kırılır kırılırmı teşekürler

  6. Merhabalar ; 2011-2012 Ticaret Meslek lisesi mezunuyum. Mezun olduğum sene sınavsız geçiş hakkımı kullanmadım. Bu sene kullanmak istiyorum ama bunun için YGS sınavına girip herhangi bir puan almam gerekiyor mu ? Ayrıca alanım muhasebe finansman / bilgisayarlı muhasebe ama ben kendi alanımda dikey geçiş yapmak istemiyorum alan dışı tercih yapabilir miyim ? Bu konu da yardımcı olursanız çok sevinirim bir sene daha kaybetmek istemiyorum . Teşekkürler
    (cevabınızı mail adresime gönderirseniz çok sevinirim )

    1. 1. Herhangi bir puan almanıza gerek yok.
      2. Alan dışı tercih yapmak istiyorsanız ilgili bölüm için ygs’ye girmeniz ve yeterli puanı almanız gerekiyor.

  7. Merhaba. Ben son sinif saglik meslek ogrencisiyim eğer ygsye girersem sinavsiz geciste öncelik hakki ygsye girmeden direk sınavsız geçişi seçenlerde diyorlar doğru mu ?

    1. Yanlış bilgi. Senin YGS’ye girmen herhangi bir dezavantaja neden olmaz. Öncelik meslek liseli ve ilgili alanı sınavsız geçiş için tercih edebilenindir. Bu demek oluyor ki sınav girmek sınavsız geçişte bir hakkı kaybı anlamına gelmez. Sınava girse de girmese de öncelik meslek liselinindir.

  8. ben meslek lisesi öğrencisiyim öğrenmeek istediğim açıköğretimden değilde normal üni. gbi okula gidemez miyim gidip 2yıllık okulu 4 yıla tamamlayamaz mıyım yardımcı olun lütfen

  9. merhaba , 1999 bilgisayarlı muhasebe mezunuyum 2 yıllık açık öğretim sınavsız geçişten yararlanmak istiyorum fakat bölümlerden sağlık kurumu işletmeciliğini tercih edebilirmiyim ettiğimde girme şansım düşermi ?

    1. Açıköğretim sağlık kurumları işletmeciliği bölümüne sınavsız geçişle değil, ygs puanı ile yerleşebilirsiniz.

  10. Merhaba Ben 2013-2014 Yılı Mezunu Ve Ticaret Meslek lisesi mezunuyum Yani Yazın Mezun Oldum Ve Universiteyede Kaydımı Yaptırdım Pazarlama Bölumune O Bölümede Daha Gitmedim Ve Gitmiyorum Yani Benim Sizden İstedigim Gelecek Seneye Başka Bölüme Direk Geçiş Hakkımı Kullana Bilirmiyim Kullanamazmıyım ama pazarlama degil başka bi bölüme bunu ögrenmek istiyorum. şuan okula gitmiyorum ve dondurmadım gelecek seneye direk geçiş kullana bilirmiyim bu şekilde okulda kaldı olarak gözukecek. gelecek seneye ygs’ye tekrar kaydımı yaptırıp direk geçiş kullanabilirmiyim

    Arkadaşlar bi yardımcı olursanız sevinirim yakın zamanda sizden cvp bekliyorum TEŞEKKURLER.

  11. merhaba , ben 1997 motor meslek lisesi mezunuyum . 2 yıllık meslek yüksek okuluna gitmek istiyorum. benim sınavsız geçiş hakkım varmı ? yardımcı olabilirmsiniz

  12. Merhaba, Ben 2007 Ticaret Meslek Lisesi – Muhasebe-Finansman mezunuyum. Bir defa sınavsız geçiş hakkımı kullandım ve üniversiteyi sağlık problemlerinden bırakmak zorunda kaldım. İlişik belgemide kestim. Fakat tekrar üniversite okumak istiyorum. 2. Defa sınavsız geçiş hakkı kullanabilirmiyim? Eğer kullanabiliyorsam şansım nedir? Tavsiyeleriniz varsa yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. Burdan veya mail adresime cevabınızı bekliyorum. Çok teşekkürler.

    1. 2. defa sınavsız geçişten yararlanabilirsiniz. Şansınız var ve yüksektir. Bölümünüzde rekabet oranı az olduğu için yerleşme ihtimaliniz yüksek olur.

  13. Merhaba benimde bi sorum olacaktı size… Ben 2004-2005 ticaret meslek lisesi bilgisayar programcılığı bölümünden mezunum. Sınavsız geçiş hakkım var mıdır. Açık öğretimden okumak istiyorum. Sınavsız geçiş hakkım varsa neler yapmalıyım ve tercih edebileceğim bölümler nelerdir. Yardımcı olursanız sevinirim.

    1. Burada hangi bölümlere sınavsız geçiş yapabileceğinizi görebilirsiniz. Sınavsız geçiş hakkınız var. Öncelikle 2-14 Ocak tarihleri arasında YGS’ye başvuru yapmalısınız sonra da Temmuz ayında tercih yapmalısınız.

      1. peki ne dememiz gerekiyo başvuru yaparken bende 2005 çocuk gelişimi mezunuyum ve geçiş yapmak istiyorum bu mümkünmüş galiba dediklerinizden onu anladım

        1. YGS’ye başvuru yaparken iki seçenek var, “biri sınava girmek istiyorum diğeri ise sadece sınavsız geçişten yararlanmak istiyorum” şeklindedir. Eğer sınava girmek istemiyorsanız ikinci seçeneği işaretlersiniz.

          1. UNV KAZANDIM AMA GİTMEDİM TİCARET MEZUNUYUM GELECEK SENEYE TEKRAR GEÇİŞ YAPABİLRİM

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir