Sınavsız Geçiş Hakkı Kullanılırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Ygs-Lys

Sınavsız geçiş açık meslek liseli veya örgün (normal) meslek liseli öğrencilere tanınan bir haktır. Ancak bu hakka sahip olan bir meslek liselinin mutlaka üniversiteye yerleşeceği anlamı çıkmaz. Bazı bölümlerde yerleştirme önceliği bakımından en düşük özelliğe sahip meslek liseli öğrenciler yerleşebilirken, bazı bölümlerde ise en yüksek diploma notuna sahip meslek liseli yerleşemiyor.

Sınavsız geçiş hakkından yararlanmanın ilk kuralı YGS’ye başvuru yapmış olmaktır. YGS’ye başvuru yapmayanlar sınavsız geçiş hakkından yararlanamazlar.

SINAVSIZ GEÇİŞLE HAKKINDA EN ÇOK SORULAN SORULAR

Öncelikle şunu belirtmek gerekiyor. ÖSYS kılavuzunda TABLO 3-A olarak bilinen alandaki tüm bölümler meslek liseli  öğrencilerin sınavsız geçiş hakkını kullanabilecekleri iki yıllık programlardır. Bu bölümlere ÖSYM öğrenci yerleştirirken, meslek liseli öğrencilerin bölümü seçip seçmediğine bakar. Eğer meslek liseli biri seçmişse önce onu alır. Sonra meslek liseli öğrenci kalmaz ise o zaman da genel lise öğrencilerini YGS puan üstünlüğüne göre almaya başlar. Burada meslek liseli öğrencilerden kast ettiğimiz meslek liseli öğrencilerin her istedikleri bölüme yerleşemeyecekleri, sadece alanları ile alakalı bölümlere sınavsız geçiş ile yerleşebilirler.

Meslek liseli öğrenci tercih yapmadan önce hangi bölümleri sınavsız geçiş hakkı kapsamında tercih edebileceğini bilmek zorundadır. Meslek lise bölümlerine karşılık gelen iki yıllık programlara buradan bakabilirsiniz.

Meslek liseliler bölümlerine denk gelen iki yıllık programları öğrendikten sonra, bu bölümlerin bir önceki yılın yerleşme bilgilerine bakmaları gerekir. Bir önceki yılda, bölüm hangi puanlarla kapatmış ise bu sene üç-beş aşağı yukarı aynı puanlarla bölümü kapatır.

Bazı iki yıllık programlara meslek liseli öğrenci tercih etmediği için dolmamıştır. Bu bölümlere daha sonra genel liseli veya alanı dışında tercih yapan meslek liseli öğrenciler yerleşmiştir. Bu anlamanın yolu da yerleştirme öncelikleri kısmına bakmaktır. Eğer yerleştirme öncelikleri kısmında herhangi bir ifade yoksa demek ki o programa geçen sene genel lise mezunu veya meslek liseli ama sınavsız geçiş hakkı olmayanlar YGS puanı ile yerleşmiştir. Yerleştirme öncelikleri kısmında bir ifade var ise o zaman da geçen sene o programa en son meslek liseli yerleşmiştir.

Meslek liseli öğrencilerin sınavsız olarak yerleşebilecek önlisans bölümleri burada yer almaktadır.

TABLO 3-A da meslek liseli bir öğrenci kendi alanında bir programı tercih etmişse onun önünde başka bir meslek liseli yoksa diğer kişi Türkiye birincisi de olsa önce meslek liseli yerleşir sonra da diğerine yer kalırsa o yerleşir.

ÖSYM KILAVUZUNDAKİ BİLGİLERE GÖRE SINAVSIZ GEÇİŞ ÖNCELİKLERİ

Sınavsız geçiş yerleştirme işlemleri aşağıdaki önceliklere göre merkezî sistemle yapılır:
1. Mezuniyet yılı daha büyük (yeni mezun) adaylara öncelik verilir.
2. Aynı yıl mezun olan adaylar arasında öncelik okul türüne göre Anadolu Teknik Lisesi, Teknik Lise veya Anadolu
Meslek Lisesi, Meslek Lisesi, çok eski yıllarda enstitü adı altında mezun olunan meslek lisesi sırasında verilir.
3. Mezuniyet yılı ve okul türü aynı olan adaylardan aynı METEB içinde olanlara öncelik verilir.
4. Mezuniyet yılı, okul türü ve METEB içi, METEB dışı bilgileri aynı olan adaylardan OBP’si yüksek olan adaylara
öncelik verilir.
5. Yukarıda sayılan tüm bilgileri aynı olan adaylardan doğum tarihi büyük (yaşı küçük) olana öncelik verilir.

 

 

2.430 thoughts on “Sınavsız Geçiş Hakkı Kullanılırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

  1. merhaba ben ilk senemde sınavsız geçiş hakımmla yerlestim fakat okulu bıraktm acaba yeniden sınavsız geçiş hakkı kullanablir miyim ?

  2. merhaba ben gokce nur ben mesleki acik lise ogrencisiyim mesleki acik liseden mezun olamadim fakat 2 yillik sinavsiz gecisimi kullandim tekrar kullanabilme hakkim var midir acaba bana yardimci olurmusunuz

  3. Ben meslek lisesinden mezun oldum.Aradan bir sene gecti simdi gidebilme gibi bir hakkım varmı? Veya istediğim zaman geçiş hakkımdan yararlana bilirmiyim ?

  4. ben sağlık meslek lise sin den mezun oldum ve sınavsız geçiş hakkımı kullanarak bir ön lisans programını bitirip mezun oldum ama şimdi bu bölümü okuduğuma çok pişmanım başka bolum okumak istiyorum ve tekrar sınavsız geçiş hakkımı kullanabilir mıyım hiçbir kaynakta buna dair bir şey yazmıyor..

  5. ben saglık meslek lisesinden mezun olduktan sonra sınavsız gecış hakkımı kullanarak bır onlısans programını bıtırdım fakat suan cok pişmanım tekrar bu hakkımı kullanabılıyormuyum?

  6. ben meslek lisesi mezunuyum ama direk geçiş hakkımı ve ek puanımı kullanmadım ve mezun olduğum senede bölümümden çok farklı bir alana yerleştim aynı yılda tekrar ygs girdim ek puanım yarı kadar düştü ama tercih yapmadım ve şu an 2. sınıftayım tekrar sınava girmeyi düşünüyorum ek puanım düşürülmeden gelebilir mi ve direk geçiş hakkımı kullanabilir miyim bunu çok araştırdım bir yardımcı olursanız çok memnun olacağım

  7. Merhaba, 4 yıllık Anadolu Meslek Lisesi mezunu olduktan sonra,2 yıl aynı meslek bölümünü seçerek Olgunlaşma Enstitüsünden mezun oldum.Bana sertifika yerine 3 yıllık Meslek Lisesi diploması verildi.Sonuç olarak elimde 2 adet meslek lisesi diploması var ve ne yapacağımı araştırıyorum fakat bilmiyorum.beni bilgilendirirmisiniz.TEŞEKKÜR EDERİM

  8. bende geçen yıl sınavsız geçiş hakkımı kullanıp yerleştim kaydımı yaptırdım eger gitsem bu yıl ikinci yılım olacaktı . yeniden sınavsız geçiş kullanabiliyor muyuz cunku kendi bölümüm yan dalıydı oraya yerleştim kendi bölümümü tekrar tercih etmek istiyorum nasıl olur ? yada eger seneye gitmek istesem yada ikinci dönem baslamak istesem baslayabiliyor muyum ?

  9. Hocam ben bu sene sınavsız geçiş ile tercih yaptim kocaeli Üniversitesi rafineri petro kimya Teknolojisi geldi kayit yaptırdım ama gitmedim tekrardan sınavsız geçiş hakkini kullana bilir miyim puanim düşer mi

  10. ben meslek lisesinden bu yıl mezun olacağım 2 yıllık hakkımı ilk yıl kullanmayacağım bir sonraki yıllarda kullanabilirmiyim ?

  11. ben sağlık meslek lisesi mezunuyum direk geçiş hakkını kullanınca hemşirelik diplomamın yanacağını söylediler bi bilginiz var mı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir