Sınavsız geçiş açık meslek liseli veya örgün (normal) meslek liseli öğrencilere tanınan bir haktır. Ancak bu hakka sahip olan bir meslek liselinin mutlaka üniversiteye yerleşeceği anlamı çıkmaz. Bazı bölümlerde yerleştirme önceliği bakımından en düşük özelliğe sahip meslek liseli öğrenciler yerleşebilirken, bazı bölümlerde ise en yüksek diploma notuna sahip meslek liseli yerleşemiyor.
Sınavsız geçiş hakkından yararlanmanın ilk kuralı YGS’ye başvuru yapmış olmaktır. YGS’ye başvuru yapmayanlar sınavsız geçiş hakkından yararlanamazlar.
SINAVSIZ GEÇİŞLE HAKKINDA EN ÇOK SORULAN SORULAR
Öncelikle şunu belirtmek gerekiyor. ÖSYS kılavuzunda TABLO 3-A olarak bilinen alandaki tüm bölümler meslek liseli öğrencilerin sınavsız geçiş hakkını kullanabilecekleri iki yıllık programlardır. Bu bölümlere ÖSYM öğrenci yerleştirirken, meslek liseli öğrencilerin bölümü seçip seçmediğine bakar. Eğer meslek liseli biri seçmişse önce onu alır. Sonra meslek liseli öğrenci kalmaz ise o zaman da genel lise öğrencilerini YGS puan üstünlüğüne göre almaya başlar. Burada meslek liseli öğrencilerden kast ettiğimiz meslek liseli öğrencilerin her istedikleri bölüme yerleşemeyecekleri, sadece alanları ile alakalı bölümlere sınavsız geçiş ile yerleşebilirler.
Meslek liseli öğrenci tercih yapmadan önce hangi bölümleri sınavsız geçiş hakkı kapsamında tercih edebileceğini bilmek zorundadır. Meslek lise bölümlerine karşılık gelen iki yıllık programlara buradan bakabilirsiniz.
Meslek liseliler bölümlerine denk gelen iki yıllık programları öğrendikten sonra, bu bölümlerin bir önceki yılın yerleşme bilgilerine bakmaları gerekir. Bir önceki yılda, bölüm hangi puanlarla kapatmış ise bu sene üç-beş aşağı yukarı aynı puanlarla bölümü kapatır.
Bazı iki yıllık programlara meslek liseli öğrenci tercih etmediği için dolmamıştır. Bu bölümlere daha sonra genel liseli veya alanı dışında tercih yapan meslek liseli öğrenciler yerleşmiştir. Bu anlamanın yolu da yerleştirme öncelikleri kısmına bakmaktır. Eğer yerleştirme öncelikleri kısmında herhangi bir ifade yoksa demek ki o programa geçen sene genel lise mezunu veya meslek liseli ama sınavsız geçiş hakkı olmayanlar YGS puanı ile yerleşmiştir. Yerleştirme öncelikleri kısmında bir ifade var ise o zaman da geçen sene o programa en son meslek liseli yerleşmiştir.
Meslek liseli öğrencilerin sınavsız olarak yerleşebilecek önlisans bölümleri burada yer almaktadır.
TABLO 3-A da meslek liseli bir öğrenci kendi alanında bir programı tercih etmişse onun önünde başka bir meslek liseli yoksa diğer kişi Türkiye birincisi de olsa önce meslek liseli yerleşir sonra da diğerine yer kalırsa o yerleşir.
ÖSYM KILAVUZUNDAKİ BİLGİLERE GÖRE SINAVSIZ GEÇİŞ ÖNCELİKLERİ
Sınavsız geçiş yerleştirme işlemleri aşağıdaki önceliklere göre merkezî sistemle yapılır:
1. Mezuniyet yılı daha büyük (yeni mezun) adaylara öncelik verilir.
2. Aynı yıl mezun olan adaylar arasında öncelik okul türüne göre Anadolu Teknik Lisesi, Teknik Lise veya Anadolu
Meslek Lisesi, Meslek Lisesi, çok eski yıllarda enstitü adı altında mezun olunan meslek lisesi sırasında verilir.
3. Mezuniyet yılı ve okul türü aynı olan adaylardan aynı METEB içinde olanlara öncelik verilir.
4. Mezuniyet yılı, okul türü ve METEB içi, METEB dışı bilgileri aynı olan adaylardan OBP’si yüksek olan adaylara
öncelik verilir.
5. Yukarıda sayılan tüm bilgileri aynı olan adaylardan doğum tarihi büyük (yaşı küçük) olana öncelik verilir.
Ben 2007 anadolu kız meslek lisesi kuaförü ve cilt bakım uzmanlığı mezunuyum. Mezun olduğum yıl öss ye başvuru yapmadım dikey geçişle bir özel okul kazanmışım ama gitmedim şimdi sınavsız geçiş hakkım varmı varsa neler yapmalıyım. Bilgilendirirseniz sevinirim teşekkürler…
merhaba ben geçen sene yatay geçişle üniversiteye kayıt yaptırdım fakat gitmedim bu sene ikinci sınıf oldum ama gitmek istemiyorum tekrar yatay geçiş yapma hakkım var mı?
sorularınızı burdan sorun diye bir bölüm var aşağı kısımda oraya üye olup soracaksınız burdan değil oradan sorun cevap verilir
Bi cevap bekliyorum kimse yardim etmicekmi
mrb ben çocuk gelişim mezunuyum sınavsız geçiş hakkımı kullandım yerleşemedim neyden kaynaklanmış olabilir
hemşirelik son sınıf öğrencisiyim geçiş hakkımı kullanmak istiyorum ama oby puanı ne kadar civarında olmalı
Merhaba ben meslek lisesi elektrik Elektronik bölümü mezunuyum bazı nedenlerden dolayı ygs sınavına giremedim acaba iki yıllık hakkım hala varmı eger varsa ikinci tercih tarihlerini bilen varmı yardım cı olursanız sevinirim
Merhaba
ben yerleştim sınavsız geçişle okula kayıtta yaptırdım ama yarıda bıraktım tekrar sınavsız geçiş kulanabılırmıyım
2015 yılında kullanabilirsin eger bu yil basvuru yapmadiysan. 🙂
Ya da ek tercihler de hakkını dene.
ben iki yıılık yaty gecişle okudum ama yarıda bıraktım ve tekrar yatay geçiş yapabilirmiyim bu hakkım varmı kaç yere baktım bişey goremdm yardımcı olursanız sevinirim
Ben okul oncesi cocuk gelisimi mezunuyum tercih yaptim ankara turgut ozal universitesinin 2 yillik cocuk gelisimi bolumunu kazandim ama gitmekten vazgectim seneye tekrar sinava girersem puanim duser mi
Mrb. Ezgi bende bu yıl mezun oldum sınavsız geçiş yaptım yerleştim fakat gitmicem dershaneye kayıt oldum. Bir çok hocaya sordum ve de araştırdım.Puanda bi düşme olmuyo çünkü ygs yada lys puanıyla bir yere yerleşmedik. Ama tekrar gireceksin galiba o zmn egitim durumuna 5 kodunu yazacaksın. “Bir yüksek öğretim programına(sınavsız geçiş dahil) yerleştim fakat kayıt yaptırmadım.”
2013-ÖSYS’de sınavsız geçiş ile bir yükseköğretim programına yerleştirilen adayların 2014-ÖSYS’de OBP’lerine
uygulanacak katsayılarda herhangi bir değişiklik yapılmayacaktır.
Bu da ösym klavuzda yazıyo yani doğrudur. http://dokuman.osym.gov.tr/pdfdokuman/2014/OSYS/Tercih/2014-OSYSKONTKILAVUZU14072014.pdf bu da link 2. ssayfa
meraba yaren ben mezun oldum tercih yaptırmıştım ki gitmemeye karar verdim birdaha çalışayım diyede mesela geçiş hakkını kullansak ne tür fayda sağlar bize hiç bilgin varmı 😀 😀 :D:D :
Sorunu tam olarak anlamadim ama seneye de sınavsız geçiş yapabilirsin öncelik 2015 mezunlarınin olur sadece 🙂
iyi günler ben liseyi bitirdim dışardan üniverste okumak istiyorum ama sınavsız geçiş hakkım varmı bilemiyorum
Ben 2006 duz lise mezunuyum açıköğretim den devam etmek istiyorum öss başvurusu nasil yapicam
hemen cevap verebilir misiniz?
yani 2 yılllık çocuk gelişimine geçiş hakkımı kullanabilirmiyim olurmu ???