Sınavsız geçiş açık meslek liseli veya örgün (normal) meslek liseli öğrencilere tanınan bir haktır. Ancak bu hakka sahip olan bir meslek liselinin mutlaka üniversiteye yerleşeceği anlamı çıkmaz. Bazı bölümlerde yerleştirme önceliği bakımından en düşük özelliğe sahip meslek liseli öğrenciler yerleşebilirken, bazı bölümlerde ise en yüksek diploma notuna sahip meslek liseli yerleşemiyor.
Sınavsız geçiş hakkından yararlanmanın ilk kuralı YGS’ye başvuru yapmış olmaktır. YGS’ye başvuru yapmayanlar sınavsız geçiş hakkından yararlanamazlar.
SINAVSIZ GEÇİŞLE HAKKINDA EN ÇOK SORULAN SORULAR
Öncelikle şunu belirtmek gerekiyor. ÖSYS kılavuzunda TABLO 3-A olarak bilinen alandaki tüm bölümler meslek liseli öğrencilerin sınavsız geçiş hakkını kullanabilecekleri iki yıllık programlardır. Bu bölümlere ÖSYM öğrenci yerleştirirken, meslek liseli öğrencilerin bölümü seçip seçmediğine bakar. Eğer meslek liseli biri seçmişse önce onu alır. Sonra meslek liseli öğrenci kalmaz ise o zaman da genel lise öğrencilerini YGS puan üstünlüğüne göre almaya başlar. Burada meslek liseli öğrencilerden kast ettiğimiz meslek liseli öğrencilerin her istedikleri bölüme yerleşemeyecekleri, sadece alanları ile alakalı bölümlere sınavsız geçiş ile yerleşebilirler.
Meslek liseli öğrenci tercih yapmadan önce hangi bölümleri sınavsız geçiş hakkı kapsamında tercih edebileceğini bilmek zorundadır. Meslek lise bölümlerine karşılık gelen iki yıllık programlara buradan bakabilirsiniz.
Meslek liseliler bölümlerine denk gelen iki yıllık programları öğrendikten sonra, bu bölümlerin bir önceki yılın yerleşme bilgilerine bakmaları gerekir. Bir önceki yılda, bölüm hangi puanlarla kapatmış ise bu sene üç-beş aşağı yukarı aynı puanlarla bölümü kapatır.
Bazı iki yıllık programlara meslek liseli öğrenci tercih etmediği için dolmamıştır. Bu bölümlere daha sonra genel liseli veya alanı dışında tercih yapan meslek liseli öğrenciler yerleşmiştir. Bu anlamanın yolu da yerleştirme öncelikleri kısmına bakmaktır. Eğer yerleştirme öncelikleri kısmında herhangi bir ifade yoksa demek ki o programa geçen sene genel lise mezunu veya meslek liseli ama sınavsız geçiş hakkı olmayanlar YGS puanı ile yerleşmiştir. Yerleştirme öncelikleri kısmında bir ifade var ise o zaman da geçen sene o programa en son meslek liseli yerleşmiştir.
Meslek liseli öğrencilerin sınavsız olarak yerleşebilecek önlisans bölümleri burada yer almaktadır.
TABLO 3-A da meslek liseli bir öğrenci kendi alanında bir programı tercih etmişse onun önünde başka bir meslek liseli yoksa diğer kişi Türkiye birincisi de olsa önce meslek liseli yerleşir sonra da diğerine yer kalırsa o yerleşir.
ÖSYM KILAVUZUNDAKİ BİLGİLERE GÖRE SINAVSIZ GEÇİŞ ÖNCELİKLERİ
Sınavsız geçiş yerleştirme işlemleri aşağıdaki önceliklere göre merkezî sistemle yapılır:
1. Mezuniyet yılı daha büyük (yeni mezun) adaylara öncelik verilir.
2. Aynı yıl mezun olan adaylar arasında öncelik okul türüne göre Anadolu Teknik Lisesi, Teknik Lise veya Anadolu
Meslek Lisesi, Meslek Lisesi, çok eski yıllarda enstitü adı altında mezun olunan meslek lisesi sırasında verilir.
3. Mezuniyet yılı ve okul türü aynı olan adaylardan aynı METEB içinde olanlara öncelik verilir.
4. Mezuniyet yılı, okul türü ve METEB içi, METEB dışı bilgileri aynı olan adaylardan OBP’si yüksek olan adaylara
öncelik verilir.
5. Yukarıda sayılan tüm bilgileri aynı olan adaylardan doğum tarihi büyük (yaşı küçük) olana öncelik verilir.
Hocam ben daha yeni Anadolu teknik Lisesi çocuk gelişimi mezunuyum liseyi antalyada okudum ama 2yıllık geçiş hakkımı konyada kullanmak istiyorum sıralamaya göre öncelik hakkı benim ama meteb de ise o şehirde okuyan öğrenciye öncelik hakkı veriliyor konyada Anadolu teknik Lisesi yok ben tercih yapsam konyaya girebilir miyim?
Gecis hakkimi kullanacagim Lys sinavlarindan sonra ilk yapmam gereken nedir unv. tercihini nasil yapacagim
Temmuz ayında tercihler başlıyor. gideceğiniz üniversiteleri belirledikten sonra tercih yapacaksınız.
Mrb hocam ben sinavsiz gecis icin gecen yil tercih yaptim ama bama devlet gelmedi. … bu yil ozel de tam bursluyazmak istoyorum bazi uni ler benim obp puanimdan yuksek onlarida yazabilirmiyim hocam ?
Yazarsın ama gelme ihtimali düşük olur.
Merhaba ben hasta ve yaşlı bakımdan yeni mezun oluyorum sınavsız geçişe 2 yıllık paramedik bölümüne gitmeyi düşünüyorum diploma puanım 72 küsürlerde sizce bir yer gelirmi Teşekkürler cevap
3 yıl önce meslek lisesinden mezun oldum. Geçiş hakkım hala geçerlimidir?
Evet devam ediyor
merhaba ben geçen sene sınava gırdım barajı gecemedım ve tercıhımı yapıp okula gıttım ama pişman oldum bu sene hazırlanamdan tekrar gırdım sınava ve kazanamadım yine geçiş hakkım varmıdır tercih yapsam kendi dalımda bir yer kazanabilirmiyim ?
gecen sene mezun oldum ama sınavda barajı gecemedim bu sene tekrar hazırlandım yine olmadı 2senelik geciş hakkımı kullanabileceğimi biliyorum ama istanbulda okuyabilir miyim onu bilmiyorum
Ve başvuruyu dershane hocam yaptı bana sormadı sınavsız hakkımı tercih ediyorum diye işaretlemek için yani sadece ygs başvurusu yapmış olabilir yine de sınavsız geçişimi kullanabilir miyim
Evet
Ben geçen sene mezun oldum ama tercih yapmadım, bu sene yani ikinci senemde geçiş hakkımı kullanabilir miyim
Evet kullanabilirsin.
İklimlendirme mezunuyum hocam kendi şehrimde başkq bir 2yillik gecisi tercih edebilirmiyim?
iklimlendirme alanı ile ilgili bölümleri seçebilirsin. Seçebileceğin bölümler burada yazılmaktadır.
geçen sene meslek lisesinden mezun oldum ygs ye girdim 180 barajını geçemedim. 2 yıllık kazandım fakat kayıt yaptırmadım gitmedim. bu sene lysden tercih yapıcam. okul puanım düşer mi? hiç bi yerde sorumun cevabını bulamadım cevaplarsanız teşekkürler.
Geçen yıl sınavsız geçiş ile yerleşmiş iseniz okul puanınız düşmez. YGS puanı ile yerleşmişseniz okul puanınız düşer.
Merhaba .. Ben sinavsiz gecis hakkimla deri bolumu okuyorum.. Sinavsiz gecis hakkimi tekrar kullanabilirmiyom mezun olduktan sonra?
Evet kullanabilirsin.
Mrb, Ben barajı gecemedim 140 puan üstü alamayan iki yilliklara geçiş yapabilirmiyim?
Evet yapabilirsin. Soruların farklı olduğu için farklı cevapladım. Sınavsız geçiş için barajı geçmek gerekmiyor.
Ben barajı geçen edin ve 140 puan altı iki yıllık bölümlere gidemiyor diyorlar oyle mi acaba?
Doğrudur
ygs 2 den 174 puan aldım okul puanımla 214 oluyo puanla tercih yapabilirmiyim ? 2 yıllık bitirdim ama sınavsız geçiş ile yerleşmiştim şimdi tekrar sınavsız geçiş hakkımı kulanabilirmiyim ?
YGS ile iki yıllık tercih edebilirsin. Sınavsız geçişten yararlanabilirsin.