Sınavsız geçiş açık meslek liseli veya örgün (normal) meslek liseli öğrencilere tanınan bir haktır. Ancak bu hakka sahip olan bir meslek liselinin mutlaka üniversiteye yerleşeceği anlamı çıkmaz. Bazı bölümlerde yerleştirme önceliği bakımından en düşük özelliğe sahip meslek liseli öğrenciler yerleşebilirken, bazı bölümlerde ise en yüksek diploma notuna sahip meslek liseli yerleşemiyor.
Sınavsız geçiş hakkından yararlanmanın ilk kuralı YGS’ye başvuru yapmış olmaktır. YGS’ye başvuru yapmayanlar sınavsız geçiş hakkından yararlanamazlar.
SINAVSIZ GEÇİŞLE HAKKINDA EN ÇOK SORULAN SORULAR
Öncelikle şunu belirtmek gerekiyor. ÖSYS kılavuzunda TABLO 3-A olarak bilinen alandaki tüm bölümler meslek liseli öğrencilerin sınavsız geçiş hakkını kullanabilecekleri iki yıllık programlardır. Bu bölümlere ÖSYM öğrenci yerleştirirken, meslek liseli öğrencilerin bölümü seçip seçmediğine bakar. Eğer meslek liseli biri seçmişse önce onu alır. Sonra meslek liseli öğrenci kalmaz ise o zaman da genel lise öğrencilerini YGS puan üstünlüğüne göre almaya başlar. Burada meslek liseli öğrencilerden kast ettiğimiz meslek liseli öğrencilerin her istedikleri bölüme yerleşemeyecekleri, sadece alanları ile alakalı bölümlere sınavsız geçiş ile yerleşebilirler.
Meslek liseli öğrenci tercih yapmadan önce hangi bölümleri sınavsız geçiş hakkı kapsamında tercih edebileceğini bilmek zorundadır. Meslek lise bölümlerine karşılık gelen iki yıllık programlara buradan bakabilirsiniz.
Meslek liseliler bölümlerine denk gelen iki yıllık programları öğrendikten sonra, bu bölümlerin bir önceki yılın yerleşme bilgilerine bakmaları gerekir. Bir önceki yılda, bölüm hangi puanlarla kapatmış ise bu sene üç-beş aşağı yukarı aynı puanlarla bölümü kapatır.
Bazı iki yıllık programlara meslek liseli öğrenci tercih etmediği için dolmamıştır. Bu bölümlere daha sonra genel liseli veya alanı dışında tercih yapan meslek liseli öğrenciler yerleşmiştir. Bu anlamanın yolu da yerleştirme öncelikleri kısmına bakmaktır. Eğer yerleştirme öncelikleri kısmında herhangi bir ifade yoksa demek ki o programa geçen sene genel lise mezunu veya meslek liseli ama sınavsız geçiş hakkı olmayanlar YGS puanı ile yerleşmiştir. Yerleştirme öncelikleri kısmında bir ifade var ise o zaman da geçen sene o programa en son meslek liseli yerleşmiştir.
Meslek liseli öğrencilerin sınavsız olarak yerleşebilecek önlisans bölümleri burada yer almaktadır.
TABLO 3-A da meslek liseli bir öğrenci kendi alanında bir programı tercih etmişse onun önünde başka bir meslek liseli yoksa diğer kişi Türkiye birincisi de olsa önce meslek liseli yerleşir sonra da diğerine yer kalırsa o yerleşir.
ÖSYM KILAVUZUNDAKİ BİLGİLERE GÖRE SINAVSIZ GEÇİŞ ÖNCELİKLERİ
Sınavsız geçiş yerleştirme işlemleri aşağıdaki önceliklere göre merkezî sistemle yapılır:
1. Mezuniyet yılı daha büyük (yeni mezun) adaylara öncelik verilir.
2. Aynı yıl mezun olan adaylar arasında öncelik okul türüne göre Anadolu Teknik Lisesi, Teknik Lise veya Anadolu
Meslek Lisesi, Meslek Lisesi, çok eski yıllarda enstitü adı altında mezun olunan meslek lisesi sırasında verilir.
3. Mezuniyet yılı ve okul türü aynı olan adaylardan aynı METEB içinde olanlara öncelik verilir.
4. Mezuniyet yılı, okul türü ve METEB içi, METEB dışı bilgileri aynı olan adaylardan OBP’si yüksek olan adaylara
öncelik verilir.
5. Yukarıda sayılan tüm bilgileri aynı olan adaylardan doğum tarihi büyük (yaşı küçük) olana öncelik verilir.
Ben AML mezunu olacağım bu sene , barajı geçemedim ama izmiri düşünüyorum 2 senelik gitme ihtimalim var mıdır
Evet var
merhabalar 2 yıl önce mezun oldum yatay geçiş hakkımla bir okul kazandım fakat kayıt yaptırmadım. bu sene tekrardan ygsye girdim ama barajı gecemedim 159 puan aldım şimdi yatay geçiş hakkımı kullanabilirmiyim böyle bir hakkım varmı ?
var
ben ygs baraji geçemedim meslek lisesi elektrik elektronik bölümğ mezunuyum 2 yıllık geçiş hakkımı nasil kullanabilirim nasıl kayıt olabilir nerden bilgi alabilirim
Temmuz ayı geldiğinde tercih dönemi başlayacak. Tercih döneminde alanınıza uygun olan bölümleri seçeceksiniz eğer yerleşirseniz kayıt olursunuz. Yerleşmezseniz kayıt olamayacaksınız.
Merhaba, ben bu sene açık öğretim imam hatipten mezun oluyorum inşallah, sınavsız geçiş hakkını kullanmak istedim ve ygs ‘ye girmedim. ösym ‘ye kayıt yaptıktan sonra tercih yapılacak tarihi bekliyorum. Ama ÖSYM giriş bilgilerimde BAŞVURU KONTROL VE ÖNİZLEME yanlış veya eksik bilgi var diyor. SINAV YERİ ve SINAVA GİRİŞ AMACI’nı doldurmam mı gerekiyor? yardımcı olursanız sevinirim.
Sınav yerini değilde sınava giriş amacınızı belirtmiş olmanız gerekiyor. Yani sınavsız geçişten yararlanmak istediğinizi belirtmiş olmanız gerekiyor.
Merhaba ben kız meslek lisesinden bu yıl mezun olicam ygsden 135 puan aldım direk geçiş hakkımı kullanabilir miyim yoksa ygsyle 2 yıllık başka bi bolum e gecebilirmiyim kuaförlük okuyorum bu arada Başka bölüme geçmek istiyorum.
Sınavsız geçiş hakkınız var. YGS ile başka bir bölüme geçemezsiniz, barajı aşamamışsınız.
MERHABA BEN YGS DEN 130 ALDIM 2 YILLIK ÜNİVERSİTEYE GİDEBİLİRMİYİM NASIL GİDERİM
ARADIM BEN BULAMADIM 2 YILLIK BÖLÜM PUANLARI SAYFASININ LİNK ATABİLİRMİSİNİZ RİCA ETSEM TEŞEKÜRLER ŞİMDİDEN
Merhaba ben ticaret lise mezunuyum geçen sene mezun oldum sinavsiz geciş için baraj puanı gerek var mı?
gerek yok
merhaba kolay gelsin 2014 meslek lisesi mezunuyum. mezum olduğum yıl geçiş hakkımı kullanmadım mezun kaldım fakat ümidim kalmadı bu yıl yatay geçişimi kullanabiliyo muyum kullanırken her hangi bir sıkıntıyla karşılaşır mıyım?
Kullanırsın. Mezun olduğun bölüme göre yaşayacağın sıkıntı değişir. Bazı bölümlerde ilk yerleştin yerleştin. Yerleşmediysen sonraki yıllarda işin zor oluyor. Bazılarında ise hiç sıkıntı yaşanmıyor.
Hangi bölümlerde sıkıntı yaşanmıyor mesela? Konfeksiyon makinaları bakım ve onarımı 2010 mezunu biri için direkt geçişle yerleşme ihtimali çok mu
düşüktür?
Konfeksiyon makinaları bakım ve onarım bölümünden mezun olanların hangi bölümlere atanacağını öğrendikten sonra o bölümlerin taban puanlarına buradan bakabilirsin.
merhaba ben geçen sene mezun oldum. tercih yapmadım bu sene tekrar sınava girdim barajı geçtim ama düşük aldım. Bu sene geçiş hakkı kullanabilir miyim? Geçiş hakkı için özel bişey yapmaya gerek var mı sınav için 50 tl yatırmıştık zaten ?
Temmuz ayında tercih yapacaksın.
Merhaba ben 176 aldim yani barajı gecemedim ama meslek lisesinde olduğum için iki yillik girebilecegim çok guzel bölümler var. Ben tibbi sekreterlik istiyorum iki yillik ama devlet işlerinde çalışmak istiyorum onun içinde kpssye girmek gerekiyormuş ben kpssyi kazananazsam devlet işlerinde çalışamaz miyim? Yoksa tekrar dan uni sinavlarina girip 4 yıllık mi kazanayım? Tabii oda biraz zor 🙂
Sınavsız geçişle her bölümü tercih edemezsin. Sınavsız geçiş hakkınızın olduğu bölümleri tercih edebilirsiniz. KPSS’ye girmeden devlet memuru olamazsın.
ben meslek lıselıyım muhasebe bolumu ogrencısıyım ankarada hangi universıtelerde hangı bolumlere sınavsız gecebılırım…
Merhaba arkadaslar ben meslek lisesinde lise dordum Cocuk gelisimi okuyorum ygs 4 den 144 aldim gerisi dusuk gecis hakkimi kullana bilirmiyim onun icin diploma puanimi onemli bana biraz bilgi verirseniz iyi olur.Ygsden bir tek ygs 4dü gectim okul puan verirmi acaba simdiden tesekkurlerr.=)
merhaba ben sınavdan sıfır cektim falat 2 yıllık geciş yapabilirmiyim acaba yada yapamam mı
Meslek liseli isen yapabilirsin.
3 sene önce sınavsız gecıs hakkımı kullandım. Ama okulu bıtırmedım bu sene tekrar sınavsız gecıs hakkımı kullana bılırmıyım ? Özel üniversiteler için özellıkle
Evet kullanabilirsin.
Merhaba ben 14 üstü 180 altı aldım diploma notum 68.87 meslek lisesinde çocuk gelişimi okuyorum sınavsız geçiş hakkımı mı kullanmalı mıyım?
Kullanmalısın.