Sınavsız geçiş açık meslek liseli veya örgün (normal) meslek liseli öğrencilere tanınan bir haktır. Ancak bu hakka sahip olan bir meslek liselinin mutlaka üniversiteye yerleşeceği anlamı çıkmaz. Bazı bölümlerde yerleştirme önceliği bakımından en düşük özelliğe sahip meslek liseli öğrenciler yerleşebilirken, bazı bölümlerde ise en yüksek diploma notuna sahip meslek liseli yerleşemiyor.
Sınavsız geçiş hakkından yararlanmanın ilk kuralı YGS’ye başvuru yapmış olmaktır. YGS’ye başvuru yapmayanlar sınavsız geçiş hakkından yararlanamazlar.
SINAVSIZ GEÇİŞLE HAKKINDA EN ÇOK SORULAN SORULAR
Öncelikle şunu belirtmek gerekiyor. ÖSYS kılavuzunda TABLO 3-A olarak bilinen alandaki tüm bölümler meslek liseli öğrencilerin sınavsız geçiş hakkını kullanabilecekleri iki yıllık programlardır. Bu bölümlere ÖSYM öğrenci yerleştirirken, meslek liseli öğrencilerin bölümü seçip seçmediğine bakar. Eğer meslek liseli biri seçmişse önce onu alır. Sonra meslek liseli öğrenci kalmaz ise o zaman da genel lise öğrencilerini YGS puan üstünlüğüne göre almaya başlar. Burada meslek liseli öğrencilerden kast ettiğimiz meslek liseli öğrencilerin her istedikleri bölüme yerleşemeyecekleri, sadece alanları ile alakalı bölümlere sınavsız geçiş ile yerleşebilirler.
Meslek liseli öğrenci tercih yapmadan önce hangi bölümleri sınavsız geçiş hakkı kapsamında tercih edebileceğini bilmek zorundadır. Meslek lise bölümlerine karşılık gelen iki yıllık programlara buradan bakabilirsiniz.
Meslek liseliler bölümlerine denk gelen iki yıllık programları öğrendikten sonra, bu bölümlerin bir önceki yılın yerleşme bilgilerine bakmaları gerekir. Bir önceki yılda, bölüm hangi puanlarla kapatmış ise bu sene üç-beş aşağı yukarı aynı puanlarla bölümü kapatır.
Bazı iki yıllık programlara meslek liseli öğrenci tercih etmediği için dolmamıştır. Bu bölümlere daha sonra genel liseli veya alanı dışında tercih yapan meslek liseli öğrenciler yerleşmiştir. Bu anlamanın yolu da yerleştirme öncelikleri kısmına bakmaktır. Eğer yerleştirme öncelikleri kısmında herhangi bir ifade yoksa demek ki o programa geçen sene genel lise mezunu veya meslek liseli ama sınavsız geçiş hakkı olmayanlar YGS puanı ile yerleşmiştir. Yerleştirme öncelikleri kısmında bir ifade var ise o zaman da geçen sene o programa en son meslek liseli yerleşmiştir.
Meslek liseli öğrencilerin sınavsız olarak yerleşebilecek önlisans bölümleri burada yer almaktadır.
TABLO 3-A da meslek liseli bir öğrenci kendi alanında bir programı tercih etmişse onun önünde başka bir meslek liseli yoksa diğer kişi Türkiye birincisi de olsa önce meslek liseli yerleşir sonra da diğerine yer kalırsa o yerleşir.
ÖSYM KILAVUZUNDAKİ BİLGİLERE GÖRE SINAVSIZ GEÇİŞ ÖNCELİKLERİ
Sınavsız geçiş yerleştirme işlemleri aşağıdaki önceliklere göre merkezî sistemle yapılır:
1. Mezuniyet yılı daha büyük (yeni mezun) adaylara öncelik verilir.
2. Aynı yıl mezun olan adaylar arasında öncelik okul türüne göre Anadolu Teknik Lisesi, Teknik Lise veya Anadolu
Meslek Lisesi, Meslek Lisesi, çok eski yıllarda enstitü adı altında mezun olunan meslek lisesi sırasında verilir.
3. Mezuniyet yılı ve okul türü aynı olan adaylardan aynı METEB içinde olanlara öncelik verilir.
4. Mezuniyet yılı, okul türü ve METEB içi, METEB dışı bilgileri aynı olan adaylardan OBP’si yüksek olan adaylara
öncelik verilir.
5. Yukarıda sayılan tüm bilgileri aynı olan adaylardan doğum tarihi büyük (yaşı küçük) olana öncelik verilir.
merhaba ben geçen sene sınavsız geçiş hakkımı kullandım şimdi tekrar obp puanım ile sınavsız geçiş yapabilir miyim _?
Evet kullanabilirsin.
Geçiş hakkınız durur. Ama yerleşme şansınız azalır. Bölümünüze göre dikkat ederek tercih yapın. Bazı meslek bölümlerinde sınavsız yerleşmek çok kolay iken bazılarında zordur. Eğer zor olan bölümlerden birinde okuyorsanız iki kere düşünmelisiniz.
İstediğin bölümlerin yerleştirme önceliklerine buradan https://yenirehberlik.com/onlisans-taban-puanlari bakabilirsin.
Teşekkür ederim çok yardımı dokundu 🙂
Merhaba Ben 2012 cocuk gelisimi me zunuyum obp puanim 366 bbiyere yerlesebilir miyim bide sinavsiz gecis yapabilir miyim
Sınavsız geçiş yapabilirsin, Selen. Tercih listesi veremiyorum. Buradan https://yenirehberlik.com/universite-puanlari-2013-2014 puanlara bakabilirsin.
Son sınıf olmanız size bir avantaj sağlayacaktır. Doğum yılı dezavantajdır ama yine de yerleşme ihtimaliniz var.
Yerleşebilirsin.
Sınavsız geçişin barajı yok. YGS ile yerleşmenin barajı var.
Çok düşük bir puan almışın. Yerleşme şansın azdır. Yine de denemelisin.
Furkan önündeki 200 bin kişiyi geçmek istiyorsun. Bunun için yapman gereken onlardan daha fazla çalışmak. Bu yapılabilir.
Puanın önemli ama daha önemi olan şeyler var. Onları da yukarıda sıraladım.
Okul puanı gelir. Kesilmez.
Evet tekrar kullanabilirsin.
İyi gunler, ben 2013’de ygs girdim ama baraji gecemedim fakat gecis hakkimi kullandim ve sonra okulu birakmak zorunda kaldim kaydimi sildirdim 2016 ygs girdim yine barajin altinda kaldim hayla 2 yillik gecis hakkimi kullanabiliyormuyum?
Evet
merhaba ben meslek lısesı bilişim bolumu mezunuym ek puanım bilgisayar öğretmenliği için gecerlimi ve her unıversıtede ek puan gecerlimi ?
Evet bilgisayar öğretmenliği için geçerli ve tüm üniversiteler için geçerlidir.
Merhaba ben YGS başvurusu falan yaptım ama sınavsız geçiş hakkımı kullanmak istiyorum. Diğer bi kötü yonum var il dışı istiyorum okul puanim çok çok yüksek değil sizce diğer iller gelebilirmi
Gelebilir. Alan çok önemlidir.