Sınavsız geçiş açık meslek liseli veya örgün (normal) meslek liseli öğrencilere tanınan bir haktır. Ancak bu hakka sahip olan bir meslek liselinin mutlaka üniversiteye yerleşeceği anlamı çıkmaz. Bazı bölümlerde yerleştirme önceliği bakımından en düşük özelliğe sahip meslek liseli öğrenciler yerleşebilirken, bazı bölümlerde ise en yüksek diploma notuna sahip meslek liseli yerleşemiyor.
Sınavsız geçiş hakkından yararlanmanın ilk kuralı YGS’ye başvuru yapmış olmaktır. YGS’ye başvuru yapmayanlar sınavsız geçiş hakkından yararlanamazlar.
SINAVSIZ GEÇİŞLE HAKKINDA EN ÇOK SORULAN SORULAR
Öncelikle şunu belirtmek gerekiyor. ÖSYS kılavuzunda TABLO 3-A olarak bilinen alandaki tüm bölümler meslek liseli öğrencilerin sınavsız geçiş hakkını kullanabilecekleri iki yıllık programlardır. Bu bölümlere ÖSYM öğrenci yerleştirirken, meslek liseli öğrencilerin bölümü seçip seçmediğine bakar. Eğer meslek liseli biri seçmişse önce onu alır. Sonra meslek liseli öğrenci kalmaz ise o zaman da genel lise öğrencilerini YGS puan üstünlüğüne göre almaya başlar. Burada meslek liseli öğrencilerden kast ettiğimiz meslek liseli öğrencilerin her istedikleri bölüme yerleşemeyecekleri, sadece alanları ile alakalı bölümlere sınavsız geçiş ile yerleşebilirler.
Meslek liseli öğrenci tercih yapmadan önce hangi bölümleri sınavsız geçiş hakkı kapsamında tercih edebileceğini bilmek zorundadır. Meslek lise bölümlerine karşılık gelen iki yıllık programlara buradan bakabilirsiniz.
Meslek liseliler bölümlerine denk gelen iki yıllık programları öğrendikten sonra, bu bölümlerin bir önceki yılın yerleşme bilgilerine bakmaları gerekir. Bir önceki yılda, bölüm hangi puanlarla kapatmış ise bu sene üç-beş aşağı yukarı aynı puanlarla bölümü kapatır.
Bazı iki yıllık programlara meslek liseli öğrenci tercih etmediği için dolmamıştır. Bu bölümlere daha sonra genel liseli veya alanı dışında tercih yapan meslek liseli öğrenciler yerleşmiştir. Bu anlamanın yolu da yerleştirme öncelikleri kısmına bakmaktır. Eğer yerleştirme öncelikleri kısmında herhangi bir ifade yoksa demek ki o programa geçen sene genel lise mezunu veya meslek liseli ama sınavsız geçiş hakkı olmayanlar YGS puanı ile yerleşmiştir. Yerleştirme öncelikleri kısmında bir ifade var ise o zaman da geçen sene o programa en son meslek liseli yerleşmiştir.
Meslek liseli öğrencilerin sınavsız olarak yerleşebilecek önlisans bölümleri burada yer almaktadır.
TABLO 3-A da meslek liseli bir öğrenci kendi alanında bir programı tercih etmişse onun önünde başka bir meslek liseli yoksa diğer kişi Türkiye birincisi de olsa önce meslek liseli yerleşir sonra da diğerine yer kalırsa o yerleşir.
ÖSYM KILAVUZUNDAKİ BİLGİLERE GÖRE SINAVSIZ GEÇİŞ ÖNCELİKLERİ
Sınavsız geçiş yerleştirme işlemleri aşağıdaki önceliklere göre merkezî sistemle yapılır:
1. Mezuniyet yılı daha büyük (yeni mezun) adaylara öncelik verilir.
2. Aynı yıl mezun olan adaylar arasında öncelik okul türüne göre Anadolu Teknik Lisesi, Teknik Lise veya Anadolu
Meslek Lisesi, Meslek Lisesi, çok eski yıllarda enstitü adı altında mezun olunan meslek lisesi sırasında verilir.
3. Mezuniyet yılı ve okul türü aynı olan adaylardan aynı METEB içinde olanlara öncelik verilir.
4. Mezuniyet yılı, okul türü ve METEB içi, METEB dışı bilgileri aynı olan adaylardan OBP’si yüksek olan adaylara
öncelik verilir.
5. Yukarıda sayılan tüm bilgileri aynı olan adaylardan doğum tarihi büyük (yaşı küçük) olana öncelik verilir.
merhaba ben ticaret meslek lisesi ögrencisiyim. obp 370 e denk gelio ygs ye girdim ama kötü geçti. obp alan üniversitelere baktm 2 yıllık sizce girebilirmiyim.
Ticaret meslek lisesi mezunlarının alanlarından ötürü yerleşme şansları daha fazladır. Yerleşebileceğini düşünüyorum.
merhaba sınavsız geciş ile farkı illerdeki üniversiteleri terchih edip yerlesme oranımız nedir?
Böyle bir orana ait istatistiki bilgiye sahip değilim.
merhaba ben bu sene ygs meslek lisesi ögrencisiym fakat gecıs hakkımı kullanmak ıstıyorum ama bır sorum olacak ben antalya izmir yanı ege veya akdeniz bölgesi istiyorum lakin suan ki konumun karadeniz bölgesi gecis hakkımı kullanarak gidebiliryim diploma puanım 80
Tabii ki tercih edersin. Yerleşirsen gidersin.
merhaba ben meslek lisesi öğrencisiyim 2 yıllık geçiş hakkımı kullanacam sadece ygs sınavına başvuru yapmadım sadece 2 yıllık geçiş için başvuru yaptım.2 yıllık geçiş hakkımı kullanabiliyorum değil mi?
Anladığım kadarı ile YGS başvurunu yapmışsın ama sınava girmeyeceğini belirtmişsin. Bu durumda sınavsız geçiş hakkından yararlanabileceksin.
Merhaba ben 2012 yılında meslek lisesinden mezun oldum fakat 4 yıl önce ygs başvuru yapmamıştım ve direk 2 yıllık gecis hakkımı kullanmak istedim ama yerlesemedim. Bu sene ygs ye girdim. 2 yıllık geçiş hakkımı hala kullanma şansım varmidir ? Yerleşme oranı nedir ?
Yeniden sınavsız geçişten yararlanabilirsin. Ancak yerleşme şansın azaldı.
Hayır olmaz. Tercih döneminde tercih yapacaksın.
Yeniden kullanabilirsin.
Sınavsız geçişle gittiğin bölüme benzer başka bölümlerde okuyabilirsin. Ama dört yıllık veya çok farklı bir bölüme yatay geçiş yapamazsın.
Hocam ben bilişim sistemleri mezunuyum obp puanıyla farklı mesleki yüksek okul seçebilirmiyim
Seçebileceğin iki yıllık programları bu linkte bulabilirsin. https://yenirehberlik.com/bilisim-teknolojileri-alani-mezunlarinin-sinavsiz-gidecegi-iki-yilliklar.html Burada yer alan bölümlere Türkiye’de herhangi bir üniversitede okuyabilirsin.
Özel üniversitelerin burslu olan programlarını kazanırsan para vermezsin. Ama özel üniversitelerin normal programlarını kazanırsan o zaman da para ödemek zorunda kalırsın. Yani sınavsız geçiş ile yerleştiğin için özel üniversitede para ödememek diye bir durum yok.
Yukarıda yazdığım öncelikler var. Onlara bakılarak yerleştirme işlemleri yapılıyor. Mezun olduğun sürece sınavsız geçiş hakkınız kullanabilirsin.
Evet kullanabilirsin.. Kazansan da kazanmasan da kullanabilirsin.
1. Evet yapabilirsin.
2. Sınavsız geçiş hakkının barajı geçip geçmemen ile bir alakası yok. 500 puan alsan da almasan YGS’ye başvuru yaptığında sınavsız geçiş hakkın olur.
O bölümü girebilme şansın var. Geçen yıl 207 ile almış ise sen de bu yıl 210 yaptığında girme şansını bir nebze arttırmış olursun.
Ben 2013-2014 Bilişim Sistemleri Mezunuyum Farklı mesleki bölüme girecem ygs 1 Puanı ile daha önce tercih yapmadım. Şuan istediğim bölüm i.ö 207 puan 51 kişilik kontenjana sahip bir önceki yıl 207 taban puanı ben bu sene 207 210 gibi bir puanla yerleşme şansım yüzde kaç sizce sonuçta ilk öncelik o bölümün meslek öğrencileri ben yerleşebilirmiyim sizce