Sınavsız geçiş açık meslek liseli veya örgün (normal) meslek liseli öğrencilere tanınan bir haktır. Ancak bu hakka sahip olan bir meslek liselinin mutlaka üniversiteye yerleşeceği anlamı çıkmaz. Bazı bölümlerde yerleştirme önceliği bakımından en düşük özelliğe sahip meslek liseli öğrenciler yerleşebilirken, bazı bölümlerde ise en yüksek diploma notuna sahip meslek liseli yerleşemiyor.
Sınavsız geçiş hakkından yararlanmanın ilk kuralı YGS’ye başvuru yapmış olmaktır. YGS’ye başvuru yapmayanlar sınavsız geçiş hakkından yararlanamazlar.
SINAVSIZ GEÇİŞLE HAKKINDA EN ÇOK SORULAN SORULAR
Öncelikle şunu belirtmek gerekiyor. ÖSYS kılavuzunda TABLO 3-A olarak bilinen alandaki tüm bölümler meslek liseli öğrencilerin sınavsız geçiş hakkını kullanabilecekleri iki yıllık programlardır. Bu bölümlere ÖSYM öğrenci yerleştirirken, meslek liseli öğrencilerin bölümü seçip seçmediğine bakar. Eğer meslek liseli biri seçmişse önce onu alır. Sonra meslek liseli öğrenci kalmaz ise o zaman da genel lise öğrencilerini YGS puan üstünlüğüne göre almaya başlar. Burada meslek liseli öğrencilerden kast ettiğimiz meslek liseli öğrencilerin her istedikleri bölüme yerleşemeyecekleri, sadece alanları ile alakalı bölümlere sınavsız geçiş ile yerleşebilirler.
Meslek liseli öğrenci tercih yapmadan önce hangi bölümleri sınavsız geçiş hakkı kapsamında tercih edebileceğini bilmek zorundadır. Meslek lise bölümlerine karşılık gelen iki yıllık programlara buradan bakabilirsiniz.
Meslek liseliler bölümlerine denk gelen iki yıllık programları öğrendikten sonra, bu bölümlerin bir önceki yılın yerleşme bilgilerine bakmaları gerekir. Bir önceki yılda, bölüm hangi puanlarla kapatmış ise bu sene üç-beş aşağı yukarı aynı puanlarla bölümü kapatır.
Bazı iki yıllık programlara meslek liseli öğrenci tercih etmediği için dolmamıştır. Bu bölümlere daha sonra genel liseli veya alanı dışında tercih yapan meslek liseli öğrenciler yerleşmiştir. Bu anlamanın yolu da yerleştirme öncelikleri kısmına bakmaktır. Eğer yerleştirme öncelikleri kısmında herhangi bir ifade yoksa demek ki o programa geçen sene genel lise mezunu veya meslek liseli ama sınavsız geçiş hakkı olmayanlar YGS puanı ile yerleşmiştir. Yerleştirme öncelikleri kısmında bir ifade var ise o zaman da geçen sene o programa en son meslek liseli yerleşmiştir.
Meslek liseli öğrencilerin sınavsız olarak yerleşebilecek önlisans bölümleri burada yer almaktadır.
TABLO 3-A da meslek liseli bir öğrenci kendi alanında bir programı tercih etmişse onun önünde başka bir meslek liseli yoksa diğer kişi Türkiye birincisi de olsa önce meslek liseli yerleşir sonra da diğerine yer kalırsa o yerleşir.
ÖSYM KILAVUZUNDAKİ BİLGİLERE GÖRE SINAVSIZ GEÇİŞ ÖNCELİKLERİ
Sınavsız geçiş yerleştirme işlemleri aşağıdaki önceliklere göre merkezî sistemle yapılır:
1. Mezuniyet yılı daha büyük (yeni mezun) adaylara öncelik verilir.
2. Aynı yıl mezun olan adaylar arasında öncelik okul türüne göre Anadolu Teknik Lisesi, Teknik Lise veya Anadolu
Meslek Lisesi, Meslek Lisesi, çok eski yıllarda enstitü adı altında mezun olunan meslek lisesi sırasında verilir.
3. Mezuniyet yılı ve okul türü aynı olan adaylardan aynı METEB içinde olanlara öncelik verilir.
4. Mezuniyet yılı, okul türü ve METEB içi, METEB dışı bilgileri aynı olan adaylardan OBP’si yüksek olan adaylara
öncelik verilir.
5. Yukarıda sayılan tüm bilgileri aynı olan adaylardan doğum tarihi büyük (yaşı küçük) olana öncelik verilir.
merhaba ben bu sene turizm fakültesine kayıt yaptırdım ama gitmek istemiyorum ek yerleştirmede sınavsız geçiş hakkımı kullanabilirmiyim
Hayır, yapamazsınız.
2011 çocuk gelişimi mezunuyum seneye kullanabilirmiyim sınavsız geçiş hakkımı bide özel üniversitelere çoçuk gelişimini sınavsız geçişimi kullanabilirmiyim son olara bazı üniversitenin çok yüksek 4 yıllık gibi puanları var mesela 413,57800 puan almiş 12,2,İ,75 75 doğumlu böyle olanlar sınavsız geçiş hakkını kullananların oöb başarı puanları yansıyor dediler doğrumu
tam burslu olarak sınavsız geçiş yapabiliyormuyum bunu yaparken başarı puanım ele alınıyor demi
Evet. Başarı puanına dikkat ediliyor.
1. Gelecek yıl sınavsız geçişten yararlanabilirsiniz.
2.Özel üniversitelerde de bu hak geçerlidir.
3.Doğrudur onlar OBP puanlarıdır. 413 olan en son yerleşen öğrencinin diploma notunun 500’e dönüşmüş halidir.
hocam merhaba ben yeni liseden mezun oldum turızm ve otelcilik alanındayım. ilk tercihlerim tutmadı kendi bölümümden baska tercihler kullandıgım için diye düşünüyorum cunku sınavsız geciş kullanıcaktım ikinci tercihlerde sadece kendi bölümlerimi yazsam girme olasalıgım var mıdır . ? hiç okulda bilgilendirmedi nasıl bir secim yapmam gerektiği hakkında pek bir bilgim yok . tesekkur ederim .
Ek yerleştirmede alanınızla alakalı programlarda boş kontenjan olduğunda yerleşebileceksiniz. Tercih yapmak için size yakın olan bir dershaneden tercih listesi alırsanız işiniz daha kolay olur. Tercih yaparken yukarıda bahsettiklerimize dikkat etmelisiniz.
Ben hülya kız meslek lisesi mezunuyum yazmayı unutmuşum.
i.h.l mezunuyum 2013 lys tercih yaptım ama yerleşemedim hala sınavsız geçiş hakkım var mı
var
ilk tercihte açıkta kaldım direk geçiş hakkım hala devam ediyor mu
Devam ediyor.
Meraba Hocam. Ben lise son sınıfa geçtim meslek lisesinde okuyorum size sormak istediğim soru üniversite sınavına(ygs lys) girdikten puanlar açıklandıkdan sonrada sınavsız geçiş hakkım geçerli sayılıcak mı ?
Evet. Geçerli olacaktır.
Sa.hocam ben acikliseden ihl bitirdim ama bu seneki ygsye kayit yaptirmadim.ilahyat onlisans dusunuyrm. En erken ne zaman acikogretim ilahiyata gecebilrm? Bi dahaki ygsyi beklemek zorunda miyim? Selamlar…
Bir daha ki YGS’yi beklemek zorundasınız.
yani ocak ayında ygs başvurusu yapmam gerekiyor.
Evet
iyi günler benim 2010 halkla ilişkiler ve tanıtım bölümüne önceden kaydım vardı ben şuan sınavsız geçişe kayıt yaptırmak istiyorum. ygs başvurusu yapmam gerekiyormuydu ? lütfen yardımcı olurmusunuz.
Evet YGS başvurusu gerekiyor.
hocam merhaba,
kayıt tarihleri nezamandı geç kalmış olabilirmiyiz. ona göre işlem yapmak istiyorum yardımcı olabilirmisiniz.
Üniversite kayıtlarından mı bahsediyorsunuz, ek yerleştirmeye başvurma tarihinden mi? Yoksa başka bir şey mi?
hocam bu sene haberleşme sistemleri mezunuyum açıkögretim (kontejansız) radyo ve tv prog. tercihte çıktı kayıt yaptırmak istemiyorum kendi bölümü mü dikey geçiş hakkım ile eylül ayında yapılacak olan ekyerleştirmede tercih hakkım var mı yoksa gelecek seneye mi beklicez?
Tercih hakkın var. Gelecek yılı beklemeye gerek yok.
Bu sene Çukurova Üniversitesi 4 yıllık ekonometri bolumunu kazandım. Ticaret meslek lisesi çıkışlıyım. Sınavsız geçiş hakkım hala devam ediyor mu? Seneye okuduğum bölümü bırakıp sınavsız geçiş hakkımı kullanabilir miyim?
Evet kullanabilirsin.
Hocam iyi günler benim size sorum olacaktı bn busene elektrik-elektronik haberleşme sistemleri mezunuyum açıkögretim radyo ve tv programcılıgı ( kontejansız ) tercihte çıktı kayıt yaptırmayıp seneye 2 yıllık kendi bölümüme geçiş hakkımı kullanabilirmiyim.Birde ekyerleştirme bu eylül ayında yapılacak olan tercihte bu seneden dikey geçiş hakkımı gerçekleştirebilirmiyim ? Cevaplarınız için teşekkürler
Ek yerleştirmede istediğiniz bölümü seçme hakkınız olacaktır. Gelecek yılı beklemeye gerek yok.
Birinci yapılan tercihte açıkögretim çıktı ama kayıt yaptırmak istemiyorum ve ygs barajını geçemedigim için kendi bölümümde dikey geçiş hakkımı kullamak istesem gelecek seneyi beklemeden eylül ayında yaplıcak olan ekyerleştirmede tercih yapabilirmiyim aklımda kalmaması açısından yoksa seneye kullanabilirim cevaplarınız için şimdiden tşk
Kazandığınız yer kontenjansız açıköğretim ise ek yerleştirmeye başvurabilirsiniz. Aksi durumda ise gelecek yılı bekleyeceksiniz.
hocam ben lise sona geçtim şimdi ticaret meslek de muhasebe finansman bölümünü okuyorum mali müşavirlik istiyorum 2 seneyi bu şekilde okusam 2 seneyi açıktan okusam olur mu ?
Sınavsız geçiş ile muhasebe ile ilgili bir bölümü okuduktan sonra açık öğretimde iktisat-işletme gibi bölümlere geçerek dört yıllığa tamamlayabilirsin. Sonra da mali müşavirlik sınavlarına girersin. Oradan da başarılı olduktan sonra mali müşavir olursun.
sa.erdal bey ilahyt on lisans için ek yerleştirmeye kalan bir ablamız var o ne yapması gerektiğini bilmiyor benimde pek bir bilgim yok nette araştırırken tevafuken sizin ilgilendiğinizi buldum ltfn yardımcı olurmusunuz bu konuda detaylı bilgi verirseniz sevinirim
Eylül ayı sonunda ek yerleştirmeler yapılacak bu tarihlerde tercih yapacak daha sonra kayıt olacak. Şimdilik bu ayın sonunu bekleyecek.
hocam ben meslek lisesi çıkışlıyım. bu sene haliç üni sini kazadım. ama ücretli. ona gitmek istemiyorum. fakat ona kayıt yaptırmazsam ocakta askere alacaklar. ben ona kayıt yaptırmayıp herhangibir açıköğretim programına yerleşeblir miyim. yani asıl sorun şu ben haliçi kazandım ve gitmek istemiyorumm ama biryere yerleşmem lazım ki askere gitmeyim. ikinci üni olarak açıköğretim de yazamyorum çünkü haliç kayıtta o dönemin harcının dekontunu istiyor. bi yol gösterin valla kafam patladı.
Önünüzde iki yol var. Ya Haliç üniversitesine kayıt olacaksınız ya da askere gideceksiniz. Başka bir yol yok. Tercih yapmadan önce danışsaydınız daha iyi olurdu.