Sınavsız Geçiş Hakkı Kullanılırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Ygs-Lys

Sınavsız geçiş açık meslek liseli veya örgün (normal) meslek liseli öğrencilere tanınan bir haktır. Ancak bu hakka sahip olan bir meslek liselinin mutlaka üniversiteye yerleşeceği anlamı çıkmaz. Bazı bölümlerde yerleştirme önceliği bakımından en düşük özelliğe sahip meslek liseli öğrenciler yerleşebilirken, bazı bölümlerde ise en yüksek diploma notuna sahip meslek liseli yerleşemiyor.

Sınavsız geçiş hakkından yararlanmanın ilk kuralı YGS’ye başvuru yapmış olmaktır. YGS’ye başvuru yapmayanlar sınavsız geçiş hakkından yararlanamazlar.

SINAVSIZ GEÇİŞLE HAKKINDA EN ÇOK SORULAN SORULAR

Öncelikle şunu belirtmek gerekiyor. ÖSYS kılavuzunda TABLO 3-A olarak bilinen alandaki tüm bölümler meslek liseli  öğrencilerin sınavsız geçiş hakkını kullanabilecekleri iki yıllık programlardır. Bu bölümlere ÖSYM öğrenci yerleştirirken, meslek liseli öğrencilerin bölümü seçip seçmediğine bakar. Eğer meslek liseli biri seçmişse önce onu alır. Sonra meslek liseli öğrenci kalmaz ise o zaman da genel lise öğrencilerini YGS puan üstünlüğüne göre almaya başlar. Burada meslek liseli öğrencilerden kast ettiğimiz meslek liseli öğrencilerin her istedikleri bölüme yerleşemeyecekleri, sadece alanları ile alakalı bölümlere sınavsız geçiş ile yerleşebilirler.

Meslek liseli öğrenci tercih yapmadan önce hangi bölümleri sınavsız geçiş hakkı kapsamında tercih edebileceğini bilmek zorundadır. Meslek lise bölümlerine karşılık gelen iki yıllık programlara buradan bakabilirsiniz.

Meslek liseliler bölümlerine denk gelen iki yıllık programları öğrendikten sonra, bu bölümlerin bir önceki yılın yerleşme bilgilerine bakmaları gerekir. Bir önceki yılda, bölüm hangi puanlarla kapatmış ise bu sene üç-beş aşağı yukarı aynı puanlarla bölümü kapatır.

Bazı iki yıllık programlara meslek liseli öğrenci tercih etmediği için dolmamıştır. Bu bölümlere daha sonra genel liseli veya alanı dışında tercih yapan meslek liseli öğrenciler yerleşmiştir. Bu anlamanın yolu da yerleştirme öncelikleri kısmına bakmaktır. Eğer yerleştirme öncelikleri kısmında herhangi bir ifade yoksa demek ki o programa geçen sene genel lise mezunu veya meslek liseli ama sınavsız geçiş hakkı olmayanlar YGS puanı ile yerleşmiştir. Yerleştirme öncelikleri kısmında bir ifade var ise o zaman da geçen sene o programa en son meslek liseli yerleşmiştir.

Meslek liseli öğrencilerin sınavsız olarak yerleşebilecek önlisans bölümleri burada yer almaktadır.

TABLO 3-A da meslek liseli bir öğrenci kendi alanında bir programı tercih etmişse onun önünde başka bir meslek liseli yoksa diğer kişi Türkiye birincisi de olsa önce meslek liseli yerleşir sonra da diğerine yer kalırsa o yerleşir.

ÖSYM KILAVUZUNDAKİ BİLGİLERE GÖRE SINAVSIZ GEÇİŞ ÖNCELİKLERİ

Sınavsız geçiş yerleştirme işlemleri aşağıdaki önceliklere göre merkezî sistemle yapılır:
1. Mezuniyet yılı daha büyük (yeni mezun) adaylara öncelik verilir.
2. Aynı yıl mezun olan adaylar arasında öncelik okul türüne göre Anadolu Teknik Lisesi, Teknik Lise veya Anadolu
Meslek Lisesi, Meslek Lisesi, çok eski yıllarda enstitü adı altında mezun olunan meslek lisesi sırasında verilir.
3. Mezuniyet yılı ve okul türü aynı olan adaylardan aynı METEB içinde olanlara öncelik verilir.
4. Mezuniyet yılı, okul türü ve METEB içi, METEB dışı bilgileri aynı olan adaylardan OBP’si yüksek olan adaylara
öncelik verilir.
5. Yukarıda sayılan tüm bilgileri aynı olan adaylardan doğum tarihi büyük (yaşı küçük) olana öncelik verilir.

 

 

2.430 thoughts on “Sınavsız Geçiş Hakkı Kullanılırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

  1. Hocam ben Kocaeli Derbent Üniversitesini kazandım o okulu görmeye gittim gördüm ama fazla hoşuma gitmedi. Ben bu okula kayıt yaptırmayıp bi dershaneye gitmeyi düşünüyorum. Eğer üniversiteye kayıt yaptırmazsam puanım düşer mi?

  2. volkan, hocam endüstri meslek 2001 mezunuyum şuan kaydolma hakkım var mı,yoksa seneye mi kaldım, döküm bölümünü bitirdim ama şuan truzim otelcilik işiyle meşgulüm iki yıllık truzim otelcilik okuyabilir miyim ?

    1. 2014 YGS’sine başvurarak gelecek yıl tercih yapma hakkınız var. Ancak sınavsız geçişi döküm ile ilgili bölümlere yapabilirsiniz. Diğerlerine değil.

  3. hocam ben acık lise okuyorum önümüz sene biticek elektirk elektironik okuyorum. 2 yılık sınavsız geciş hakkı acık lise meyzunları da geçiş yapabiliyomu alanında

  4. İyi günler hocam. Benim bir sorum olacakti. Ben kayseride yasiyorum. Bu sene sinava grdim ve Erzurum acikogretm önlisans ilahiyat geldi. Erzuruma gtmem biraz zor. Onun yerine eskisehir onlisansi okumk istiyorum. Erzuruma kayit yaptirip,eskisehir onlisansa gecis yapmam munkunmu.? Ek yerlestrme hakkim bittimi? Bide illa yerlestigmz programa kayit olmamiz sartmi? Kayit olmayip eskisehir onlisans ilahiyata kayt yaptiramazmiyiz. ? Tesekkurler

    1. Yanlış hatırlamıyorsam açıköğretim ilahiyat kontenjansız idi. Yine de siz kontrol edin. Cepten cevap verdiğim için bakamıyorum. Eğer kontenjansız ise ek yerleştirme Eskişehir’i tercih edip orada okuyabilirsiniz. Açıköğrerimler arası yatay geçiş ya yoktur ya da daha başlamamıştır, üniversite öğrenci işlerine sorabilirsiniz. Kayıt yapmak zorunda değilsiniz. Erzurum yerine Eskişehir’e kayıt olamazsınız.

      1. ben tercih yaptım pamukkale üni. pazarlama bölümü 2 yıllık geldi ben açık ögretim okumak isteyirum nasıl yapabilirim acil ben meslek lisesiyim

        1. Pamukkale üniversitesine kayıt yaptıktan sonra ikinci üniversite kapsamında açıköğretimde başka bölüm okuyabilirsin. Aksi durumda gelecek yılı bekleyeceksin.

  5. Kolay gelsin, ben 97 imam hatip Lisesi mezunuyum, bu yıl sınavsız geçiş için ilahiyat önlisans Fakültesi ne müracaat ettim fakat, belirtilen sürede tercih yapamadım, tekrar nasıl olur da tercih yaparak kayıt olurum, yada benim durumumda olan arkadaşlar ne yapmalı?
    Teşekkür ederim.

    1. Ek yerleştirme döneminde tekrar tercih yapacaksınız. Eylül ayının son günlerinde ek yerleştirme dönemi belli olur.

  6. mrblar size bir sorum olacaktı ben geçen yıl geçeiş hakkımı kulandım kayıt yaptırdım bir olay oldu ve kaydımı okuldan aldırdım şimdi tekrar başka bir ünv tercih edecegim ve kendı bölümü terrcih edecegim gelirmi acaba ? yoksa sınavsız geçiiş hakkım bittimi lütfenn cevap verirseniz sevirim..

    1. Dikey geçiş sınavına girmen gerekecek. Yeteri kadar puan aldığında 3. Sınıfa başlayabilirsin. Ya da doğrudan açıköğretimde farklı bölümler ( işletme, iktisat, çeko v.b. ) ile 4 yıllığa tamamlayabilîrsin.

  7. hocam 2004 meslek lisesi mezunuyum açıköğretim tercihi yapmak istiyorum ygs e girmem mi gerekiyordu birde direk geçiş hakkım var mı

  8. selam hocam ben meslek lisesi mezunuyum bu sene mezun oldum 2 yıllık geçişimi kullanamadım herkes 10 tl yatrmadığın için diyor ben ygsye girdim sonra geçiş yapamadım ek tercihlerde geçiş yapabilirmiyim ? benm ygs 1 puanımda yüksek okul 160 ile alıyor bnmki 200 napcam ben şimdi bana bi yol gösterseniz ek tercihimi nasıl yapmalıyım ben bilgisayar bölümü mezunuyum programcılığa geçmek isteedim olmadı .s

    1. Ek yerleştirmede tercih hakkın var. Tercihlerinizi yaparken ygs puanlarınıza değil. Sınavsız geçiş üstünlüklerine dikkat edin. Boş yer kalırsa yerleşebilirsiniz.

  9. merhaba benim size bir sorum olacaktı ben 2004 dekml çocuk gelişimi bölümünden mezun oldum ve 1 kere sınavsız geçiş hakkımı kullandım ve yerleşemedim bu sene tekrar denemek istiyorum mümkün mü?teşekkürler

  10. merhaba benim size bir sorum olacakta.Ben2004 de kml den mezun oldum ve sınavsız geçiş hakkımı 1 kere kullandım.Bu sene tekrar kullanabilirmiyaim?teşekkürler.

  11. hocammmm çok acil yardmınıza ihtiyacım var bi konu hakkında.. şimdi ben liseden mezun olduktan sonra 2 yıllık geçiş hakkımı kullanmadım bidahaki seneye sınava girip 4 yıllık açıköğretim yazdım.şuan açıköğretimde okuyorum.2014 de kullanmadığım 2 yıllık geçiş hakkını kullanabilir miyim ? acil cevap hocamm

  12. hayırlı geceler ben size yiğenim hakkında sorum olacaktı meslek makine lisesi okudu 170 puan aldı tercih yaptı erzurum Üniversitesi 2 yıllık okuma şansı ama Erzurum’da okuyacak durumu yok bursa Orhangazi oturuyor şimdi tercih yaptığı için Erzurum’da okumasa bursa Orhangazi açıköğretim veya direk geçiş yaparak okuyamazmı

    1. Erzurum’da okumazsa bu yıl başka bir yerde okuyamaz. Şöyle yapabilirsiniz Erzurum üniversitesine kayıt yapar sonra da Açıköğretim varsa uygun bir bölümü ikinci üniversite kapsamında okur. Ya da sınavsız geçiş için gelecek yılı bekler.

  13. hocam ben eskısehır anadolu universitesi elektrık enerjı uretım ,iletim ve dagıtımı bolumunu kazandım oraya kayıt olmayıp ek tercıhlerden baska bir yeri tercih edebilirmiyim?

    1. Okuduğunuz alanla ile ilgili sınavsız geçiş yapabileceğiniz alanlar var. Onlara buradan ulaşabilirsiniz. Eğer bölümünüzün karşında ağız ve diş sağlığı alanı yok ise bu alana sınavsız geçiş yapamazsınız.

      1. Sayın hocam ben devlet dairesinde memur olarak çalışıyorum acaba açık öğretime sınavsız geçebilirmiyim. Mezuniyet tarihim 1985 bende 2 yıllık okumak istiyorum ne yapabilirim.

        1. Öncelikle YGS’ye başvuru yapmalısınız. Eğer meslek lise mezunu iseniz ve alanınızla alakalı açıköğretim programı var ise açık öğretime geçebilirsiniz. Meslek liseli değil iseniz sınava girip en az 140 puan almanız gerekecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir