TM Alanında En İyi Bölümler

Öğrenci

Bir puan türünde en iyi üniversite bölümlerin hangisi olduğunu öğrenmek için öncelikle o puan türünde bir sıralama yapmak gerekir. Eşit Ağırlık alanında en iyi bölümler en yüksek puana sahip bölümlerdir, deyip kısadan kesip atabiliriz ama doğrusu böyle değildir.

Bir puan türündeki en iyi bölüm her zaman en yüksek puana sahip olan değildir. Bir bölüm çok yüksek puana sahip olabilir, çok iyi çalışma imkânları ve geliri de çok iyi olabilir ama sizin yapacağınız iş değil ise o en iyi bölüm değildir. En iyi bölüm senin severek, en güzel çalıştığın bölümdür. Yani sabah erken kalkıp işe severek gidiyorsan bu senin için en iyi bölümdür. O işle uğraşırken yorulmuyorsan, iş sana hobi gibi geliyorsa bu senin için en iyi meslektir. Bu yüzden karar verirken çalışma şartlarını ve işini severek yapıp yapmayacağını düşünmelisin.

Şimdi gelelim popüler olan eşit ağırlık (TM) bölümlerine. Tm’de dereceye giren bir öğrenci kolay kolay gidip sınıf öğretmenliğini seçmez. Seçmek istese bile seçtirmezler. Bir şekilde öğretmenleri, arkadaşları, ailesi ve çevresindeki diğer insanlar onun tercihlerine etkide bulunacaktır. Dolayısı ile o da en yüksek gelir elde edebileceği bölümü seçecektir. Bölümleri şöyle sıralayabiliriz.

  1. Hukuk
  2. Psikoloji
  3. İşletme
  4. Ekonomi
  5. Siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler
  6. Uluslararası ilişkiler (iyi üniversitelerde)
  7. Rehberlik ve psikolojik danışmanlık

Bu sıralamanın gerçekten doğru olduğuna inanmıyorum ama bugün için geçerli olanlar bunlar. Ben yine de kişinin yetenek ve isteklerinin her şeyden daha önemli olduğuna inanıyorum. Bu sıralamayı oluşturan mesleklerin toplumdaki maddi ve manevi değerleridir.

92 thoughts on “TM Alanında En İyi Bölümler

  1. manisa celal bayar siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler mi yoksa marmara iktisat 2. öğretim mi aga

  2. Isletme, iktisat, uluslararasi iliskiler, kamu yonetimi iibf’de olan ve cogunlukla birbirine yakin gorulen bolumler. Sizce daha cok sozel agirlikli ve dinamik bir meslek dusunen biri hangi bolumu secmeli?

    1. Gazetecelik bölümüne gitmelidir. Yukarıdakilerden ise kamu yönetimi daha sözel bir bölümdür.

    1. Bu kişiye göre değişmektedir. İlgi ve yeteneklerinize hangisi daha uygun ise onu seçmelisiniz.

  3. Çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri yazmayı düşünüyorum sizce iş imkanı var mı? önü açık bir bölüm mü?

    1. Çalışma ekonomisi bölümü güzel bir bölümdür. Bu bölümden mezun olduktan sonra iş bulmak için kişinin sosyal çevresinde bu mesleğe yakın işlerde çalışan kişilerin olması çok fayda sağlar. Demek istediğim özel sektörde çalışmak istiyorsanız birinin sizi işe yerleştirmesi gerekecek. Yani referanslarınız güçlü ise okuyabilirsiniz. Aksi durumda ise işiniz biraz zor. Önü tümüyle açık olan bir bölüm değildir.

  4. Hocam, Rehberlik ve psikolojik danışmanlık ile Psikolojik danışmanlık ve rehberlik arasındaki fark nedir.Psikiyatr olmak için hangisi gerekli.Psikoloji okumak zorunlu mu.Bir de arkadaşım kamu yönetiminden hakim olabilirsin dedi doğru mu

    1. Aralarında herhangi bir fark yok. Sadece isimleri değişik yazılmış. Psikiyatrist olmak için tıp okumak zorunlu, klinik psikolog olmak için ise yüksek lisans okumak gereklidir. Kamu yönetimi için ise hiçbir yerde hakim olabileceklerine ilişkin bir bilgiye ulaşmadım. Ulaştığın bir kaynak varsa açıklarsan iyi olur.

  5. Sağlık alanında en iyi 2 yıllık bölümler hangileri ? 2 Yıllık Fizyoterapi bölümü iş olanakları sizce nasıl ? Teşekkür ederim

  6. Merhaba. Ben kamu bölümüne gitmeyi düşünüyorum . Sizin kamu hakkında düşüncelerinizi merak ediyorum.

    1. Kamu yönetimi bölümüne gitmek istiyorsan arkanda güçlü bir torpilin olmasını sağlamalısın. Bu alanda mezun olup işsiz olan o kadar çok kişi var ki.

  7. uluslararası ticaret düşünüyorum ankara gazi veya İstanbul gelişim tam burslu.Aklımı afyon Kocatepe üniverstesindeki iç mimarlık ve çevre tasarımı bölümü karıştırıyor sızce işi olanağı neler hangisinde daha rahat çalışabılırım

    1. İş olanaklarından çok yeteneklerinize uygun olana bakınız. Bir işi en iyi yaptığınız sürece her zaman iş bulursunuz. Mesela mimarlığa ilgi duyuyor, tasarımdan hoşlanıyor, sanatla ilgili isen iç mimarlık sana göredir. Uluslararası ticaret için benzer şekilde düşünebilirsin.

        1. Önü açık diye söylebileceğim bölüm yok. İç mimarlık çok güzel bölümdür, geleceği de parlaktır ancak bu sizin tasarım, sanat gücünüze bağlıdır.

    1. Paranız varsa okursunuz. Bitirdikten sonra harcadığınız parayı ne kadar sürede geri döndürebilirsiniz? Buna göre düşünebilirsiniz. Ben olsam okumam.

  8. TM bölümlerinden pdr ve sosyal hizmet üzerinde duruyorum. 39 bin sıralamam var ve pdr yeni açılan üniversiteler ile bir şansımın olduğunu düşünüyorum.Sosyal hizmetlerde ise en kötü Sakarya veya başkent üniversiteleri gelecek.Bu bölümlerin geleceği hakkında ne düşünüyorsunuz ? Birde iyi bir üniversitede işletme , iktisat okumak fark yaratır mı ? (38 bin civarı )

    1. PDR’nin önü açıktır. Geleceği var. İş bulma konusunda sorun olmaz. Sosyal hizmetler bölümünün de geleceği çok parlak olmasa da iyidir. Bu yıllarda da gayet iyi gidiyor. İyi bir üniversitede işletme veya iktisat okumak gerçekten de fark yaratır. Buradaki farkı okuyan öğrencilerin kalitesi oluşturuyor. Sıradan bir üniversitede kişi kendini her yönden iyi geliştirdiği zaman farkını ortaya koyar.

  9. merhaba. Ben okul oncesi düşünüyorum 4 sene sonra önü kapanabilir mi? İlahiyat yazsam daha mı iyi olur?

    1. İkisi çok farklı alan bence en çok seveceğin, çalışırken yorulmayacağın, yeteneklerine uygun olan bölümü seç.

  10. Merhaba, ben sosyoloji bölümünü tercih etmeyi düşünüyorum, sosyoloji bölümüyle ilgili düşüncelerinizi alabilir miyim lütfen? teşekkürler

    1. Sosyoloji bölümünden mezun olan öğrenci sayısı yıllık 6 bin civarındadır. Bu kadar kişinin “sosyolog” olması mümkün değildir. Çoğunlukla lisans mezunu olur. Herhangi bir işi olmayan kişiler olur. Benim iş derdim yok. Akademik kariyer yapmak istiyorum diyorsan seçebilir ama ben bitirince hemen işe girmek istiyorum dersen uzak dur.

      1. Amacım dediğiniz gibi kariyer ama 4 sene içinde olacakları kestiremeyiz beklenmedik bi talep olur, ki bu sadece bir varsayım, o zaman tabiki bi iş sahibi olmak isterim. Sıralamada 100.000 den sonrası olarak bizi, genel olarak söylüyorum, pek de iyi bölümler beklemiyor. Üniversitede tamamen kendi çabamıza kalacağız kendimizi geliştirmemize bağlı olacak iş imkanlarımız. Haksız mıyım?

  11. tm bölümüğnde sizce en iyi iş olanaklarının bulunduğu meslekleri sıralayabilrmisiniz?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.