Uzaktan eğitim yeterli mi?

Genel

Covid-19 virüsü ile beraber tüm dünya genelinde birçok hayat değişti. İş yerlerindeki çalışma sistemlerinden öğrencilerin eğitimine kadar her noktada değişiklikler yapıldı. Amaç virüsün yayılmasını engellemek ve hasta sayısını en aza indirmek. Bu yüzden de öğrencilerin bir araya gelmesi yerine evden eğitim görmesi kararı alındı.
Öğrenciler için Milli Eğitim Bakanlığı tarafından TRT de dersler yayınlanmaya başlandı. İlköğretim, Ortaöğretim ve Lise için farklı kanallar bulunuyor ve bu kanallar sayesinde gün boyu dersler anlatılıyor.

Peki, bunlar ne kadar faydalı?

Okul hayatına alışan öğrenciler için televizyon karşısında ders dinlemek biraz garip görünebilir. İlk kez gerçekleştirilen bir tecrübe olmasından dolayı öğrenciler televizyondan ders dinlerken sürekli olarak dikkat dağınıklığı yaşıyorlar. Bazen ders anlatan öğretmenin kıyafeti göze çarparken, bazen ise televizyonun markasının yazdığı kısma öğrenci odaklanarak dersi kaçırıyor. Televizyonun en büyük dezavantajlarından biri de bu zaten. Dersi kaçırmak çok kolay. Anlık olarak anlaşılmayan bir yer için ne geri sarmak mümkün de de öğretmene bu konu hakkında soru sormak.
İnternet üzerinden derslerin de işlendiğini hatırlamakta fayda var. İnternet üzerinden ders dinlemek televizyona nispeten daha faydalı. Zira televizyon çok dikkat dağıtmasına rağmen geri sarma özelliği mevcut değil. İnternet üzerinde ise dikkatin dağılması sonrasında video tekrar geriye sarılarak telafi edilebiliyor. Bu yönden de televizyonu çok geride bırakıyor.

Online eğitim ile normal eğitim aynı etkiyi yaratamayabilir. Sonucunda yıllardır alışılan bir durumun içerisinden çıkıp ta bilgisayar ya da televizyon karşısında ders çalışmak dikkat toplamak için biraz zor olabilir. Öte yandan öğrencilerin sosyalleşmesi için arkadaşları ile beraber olması gerekirken bu durumda öğrenciler yalnız başına ders dinlemek durumunda kalmaktadırlar. Bu yüzden de öğrencilerin sürekli olarak dersler hakkında arkadaşları ile irtibat halinde olmalıdırlar. Görüntülü konuşarak sosyalleşme sağlanmalı ve bu görüntülü konuşmalarda dersler hakkında mutlaka yorumlar yapılmalıdır. Bir nevi okul simülasyonu gerçekleştirilirse öğrenciler için daha verimli sonuçlar elde edilebilir.

Bunun yanında derslerden sonra mutlaka ama mutlaka izlenen dersler tekrar edilmeli ve öğrenci kendi kendine alıştırmalar yaparak, test çözerek konuyu tam olarak kavramalıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.