Depresyon hisleri, düşünceleri ve davranışları etkileyen; tedavi edilebilen tıbbi bir hastalıktır. Depresyon durumunda kişi sürekli olarak üzgün hisseder ve bunu yüz ifadesi ile be yeterince belli eder. Normalde yapmaktan keyif aldığı eylemleri yapsa da yine de keyif almaz. Depresyon yaşam kalitesini ciddi oranda bozar. Ev ve iş performansını olumsuz yönde etkiler.
Depresyonun bir takım belirtileri vardır. Bunlar şöyle sıralanabilir:
- Sürekli üzgün hissetmek
- Günlük aktivitelere ilgi ve zevk kaybı
- İştah değişiklikleri: Aşırı yeme veya iştahsızlık
- Uykuya dalmada zorluk, sık uyanma veya aşırı uyuma
- Sürekli yorgun hissetme
- Konuşmada ve hareketlerde yavaşlık
- Değersiz ve suçlu hissetmek
- Konsantrasyon kaybı, karar verme zorluğu
- İntihar eğilimi
Listede bulunan belirtilerden herhangi birinin görülmesi kesin olarak depresyon demek değildir. Depresyon ile bunalım karıştırılmamalıdır. Bunalım kısa vadede kendini gösterirken depresyon uzun süre boyunca etkisi altında bırakır ve etkileri bunalıma göre çok daha yıpratıcıdır.
Covid-19 sebebiyle evde kalmak zorunda kalınan bu dönemlerde insanlarda ister istemez bir bunalım durumu söz konusu olabilir. Sürekli olarak kapalı alanda kalmak ve aynı duvarları görmek insanı bunalıma sokabilir. Bunalımın daha da büyüyüp depresyona dönüşmemesi için işte 10 altın kural.
- Duygularınızı ifade etmekten çekinmeyin. Diğer insanların duygularını merak ettiğiniz kadar kendi duygularınızı da onlarla paylaşın.
- Yakınlarınızla, özellikle de aileniz ile vakit geçirin.
- Etkileri yapmaya devam etmeyin. Depresyon etkilerinden biri de evde oturup hiçbir şey yapmama istediğidir. Eğer böyle yaparsanız depresyonu beslersiniz. Bunun yerine normalde yapmaktan keyif aldığınız şeyi keyif almasanız bile yapmaya devam edin.
- Her zaman bardağın dolu tarafına bakın. Her olayın iyi taraflarını görmeye çalışın.
- Bir şeyleri kafanıza takmayın. Geçmişe bağlı kalmayın. Geçmişte yaptığınız hatalar ile zihninizi yormayın.
- İyileşme sürecinde dalgalanmalar görülebilir. Bazen depresyon etkisinin daha da güçlü olduğunu hissederseniz bunu normal karşılayın.
- Aile ile zaman geçirirken farklı farklı eğlenceli şeylerle uğraşın. Siz gülmeseniz bile diğer aile fertlerinin gülmesini sağlayın. Bu size pozitif enerji olarak geri dönecektir.
- Her zaman erken uyanıp erken uyuyun. En geç sabah 7 de ayakta olun. Açık havada nefes alma alıştırması yapın.
- Ev içinde işiniz yoksa bile kendinize iş çıkarın. Gün boyu yatakta uzanma alışkanlığından derhal kurtulun.
- Gün ışığından oldukça fazla faydalanmaya özen gösterin. Erken yatıp erken kalkmak ile bunu tamamlayabilirsiniz.
Bu gibi önerileri yerine getirmek kişinin kısa süre içerisinde depresyondan kurtulmasına yarayacağı gibi sağlıklı bireylerin de depresyona girme riskini engellemekte oldukça güçlü olacağı bilinmelidir. Ayrıca bunalımdan kurtulmak için de çok etkili yöntemlerdir.