Verimli Ders Çalışma Üzerine Bir Yazı

Öğrenci

Okul hayatının vazgeçilmez gerekliliklerinden biri de ders çalışmaktır. Okul hayatında karşımıza pek çok sayıda sınav çıkmaktadır. Birbirinden çok farklı ve karmaşık konulara maruz kalabiliyoruz. Özellikle zor bir konunun anlaşılması veya bir sınava hazırlanmak için en çok ihtiyaç duyduğumuz şey konsantrasyondur. Konsantrasyon, kişinin kendini konuya verebilme derecesini göstermektedir. Diğer adı ile dikkat eksikliği bireylerin en çok şikayet ettiği konulardandır.  Dikkat eksiliği olduğu bir anda yapılan çalışmaların bir fayda sağlamadığını herkes biliyor.

Aynı sınav için kimisi 3 saat çalışıyor kimisi 24 saat çalışıyor. Sınav sonucunda ise 3 saat çalışanın daha başarılı olduğu ortaya çıkıyor. Peki nasıl oluyorda 3 saat çalışan diğerinden fazla öğrenmiş oluyor? Tabii ki öğrencilerin zeka düzeyleri  önemli bir etkiye sahiptir.  Önemli olan bir diğer noktada ders çalışma yöntemidir. Bugüne kadar yapılan bilimsel çalışmaları da hesaba katarak verimli ders çalışmanın nasıl olabileceğini aşağıda sıraladık.

  1. Çalışma ortamın çok önemlidir. Çalışma ortamının sessiz, düzenli, ferah ve uygun bir ışıkta olması gerekir. Konsantrasyonu bozacak objelerin ortalıkta olmaması gerekir. Ortamın temiz ve sade olması dikkatin toplanmasında fayda sağlayacaktır.
  2. Kişinin çalışacağı derse ilişkin düşüncelerinin olumlu olması gerekir. Kişi psikolojik olarak kendini derse hazır hissetmelidir. Ders çalışma isteği oluşmuş olmalıdır.
  3. Hangi ders çalışılacaksa o ders ile ilgili araç-gerecin hazır olması gerekir. Yoksa ikide bir ihtiyaç duyulan materyal için derse ara vermek, dikkati dağıtır.
  4. Ders çalışılacak ortamın, kişinin rahat olduğu bir mekan olmasına dikkat edilmelidir. Bu ortam kişinin çok rahat olmasını da sağlamamamlıdır. Yatak en rahat yerdir ancak ders çalışmak için uygun değildir.
  5. Yemek yedikten hemen sonra ders çalışmak doğru değildir. Yemekten hemen sonra uyuma isteği gelir. Bu nedenle yemekten bir saat sonra ders çalışmak faydalı olur.
  6. Ders çalışmanın vakti de önemlidir. Bazı insanlar gece geç vakitlerde çok iyi öğrenirken bazıları sabah erken saatlerde daha iyi öğrenir. Kişi kendisine en uygun olan vakti birkaç denemeden sonra öğrenir.
  7. Sürekli ders çalışmak doğru bir yöntem değildir. Mutlaka aralar verilmelidir. Kişinin yaşına göre sürekli ders çalıcağı zaman değişmektedir. Liseliler için 40-45 dakika iken alt sınıflara indikçe bu süre azalır. 40-45 dakika ders çalıştıktan sonra 10-15 dakikalık molalar verilmelidir.
  8. Verimli ders çalışmanın püf noktalarından biri de tekrarların yapılmasıdır. Bugün öğrenilen bir konunun mutlaka akşam tekrarı yapılmalıdır. Yine evde yapılan çalışmalar da 48 saat geçmeden tekrar edilmelidir.
  9. Aşırı düzeyde kaygı duymak dikkati dağıtır, konunun anlaşılmasını güçleştirir. Bu nedenle motive olurken kişinin kendini kaybetmesine izin verilmemelidir. Kaygı hiç yoksa yine verimli olmak zordur. Başarılı olmak için biraz kaygı gereklidir.
  10. Uzun süreli telefon görüşmeleri, tv veya bilgisayarda geçirilen uzun süreler de dikkatin dağılmasına neden olur. Ders çalışmaya niyetlenildiği zaman telefon, bilgisayar ve televizyondan uzak durulmalıdır.
  11. Ders çalışma işlemi bittikten hemen sonra yapılan faaliyetler de bilginin akılda tutulma süresinin etkiler. Bilgiler henüz belleğe tam yerleşmeden yapılan şeyler, bilgilerin uçup gitmesine neden olur. Bu nedenle ders çalıştıktan sonra 15 dakika dinlendikten sonra farklı bir faaliyetin içine girilmelidir.

Rehber Erdal

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.