YGS’ye girecek adaylara sınav öncesi son uyarılar

Genel

Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) 23 Mart 2014 Pazar Günü 81 ilde eşzamanlı uygulanacak. Bu yıl sınava başvuru yapan aday sayısı 2 milyon 7 bin 659 ile rekor bir seviyeye ulaştı.

Bu yıl son kez yapılacağı söylenen Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS), öncesi ve sonrasıyla üniversite adaylarından anne babalara, öğretmenlerden yükseköğretim kurumlarına kadar birçok bileşeni ilgilendiriyor. En heyecanlı kesimi ise, sınava bir haftadan az bir zaman kala sınava girecek olan adaylar oluşturuyor. Akademik, psikolojik ve fizyolojik açıdan sınava hazırlanan adaylar, bugünlerde, kendilerine yönelik tüm uyarı ve önerilere kulak kabartıyorlar.

Sınava Girecekler İçin 10 Tüyo

Kapadokya Meslek Yüksekokulu Rehberlik ve Psikolojik Danışma Birimi Başkanı ve Çocuk Gelişimi Programı Öğretim Görevlisi S.Taylan Kapucu, YGS öncesi ve YGS anına ilişkin 10 kritik uyarıyı şöyle özetledi:

1.      Çalışmalarınızı sınavdan günler önce bırakıp sınavın psikolojik ağırlığını daha da arttırmayınız. Son güne kadar rutin çalışmalarınızı devam ettiriniz.

2.      Bugüne kadar izlediğiniz sınav anına ait stratejilerinizi, örneğin hangi test türünden başlayacağınızı, optik formu işaretleme yöntemlerinizi, kullandığınız kalem ve silgi çeşitlerinizi… vb. değiştirmeyiniz.

3.      Sınavdan bir gün önce çok geç kalkmamaya özen gösteriniz ve o hafta boyunca uyku düzeninizi değiştirmeyiniz.

4.      Sınavdan önce ruh ve beden sağlığınıza dikkat ediniz, sınavdan önceki günlerde bedeninizi aşırı yoracak aktivitelerden kaçınınız.

5.      Beslenme düzeninizi ve alışkanlıklarınızı değiştirmeyiniz; sınavdan bir gün önce ya da sınav günü daha önce hiç denemediğiniz gıdaları tatmamaya ve aşırılıklardan uzak durmaya gayret ediniz.

6.      Sınava gireceğiniz okul binasını ve sıranızı sınavdan önce mutlaka görünüz, uygunsuz bir koşul varsa değişiklik talep ediniz; hatta müsaade alabilirseniz, çözeceğiniz son deneme sınavını, sınava gireceğiniz yerde uygulayınız.

7.      Sınav anında yanınızda bulunduracağınız yedek kalem, silgi, kimlik ve sınav evraklarınızı, özellikle su şişenizi, dökülme ihtimalini düşünerek, sıranızın üstünde değil oturduğunuz yerde muhafaza ediniz.

8.      Sınav anında çeldiricileri kuvvetli zor soruları çözmek için dakikalarınızı harcamayınız. ÖSYM’nin ölçme değerlendirme sistemine göre her test türünde %20 ‘çok zor’, %20 ‘çok kolay’ ve %60 ‘normal’ denebilecek sorular bulunmaktadır. Önce ‘normal’ ve ‘çok kolay’ diye nitelendirilen %80 oranındaki soruları doğru yanıtlamaya gayret ediniz.

9.      Her soruyu bağımsız bir soru olarak değerlendiriniz, bir sorunun çözümüyle uğraşırken, önceki sorulara verdiğiniz cevapları aklınıza getirerek düşüncelerinizin yönlendirilmesine müsaade etmeyiniz.

10.  Sınav anında sınav sonrasını düşünmemeye gayret ediniz. Sınavda alacağınız puanınızı, sıralamanızı ve ailenize ya da arkadaşlarınıza diyeceklerinizi düşünmeden size tanınan süreyi sonuna kadar işlevsel kullanınız.

Önce Mesleğini Seç

Üniversite adaylarının YGS sonuçlarına göre mesleki tercihlerde bulunabileceklerini söyleyen Kapucu, “140 ve üzeri puan alan adaylar meslek yüksekokullarını tercih edebilecek, 180 ve üzeri puan alan adaylar isterlerse haziran ayında yapılacak LYS’lere girme hakkı elde edeceklerdir” dedi.

Tercih hakkı kazanan her adaya ücretsiz tercih danışmanlığı hizmeti veren ve mesleki eğitimde öncü kurumlardan bir olan Kapadokya Meslek Yüksekokulu, tüm adayları önce mesleklerini seçmeye yöneltiyor. Bunun için sınava girecek olan tüm adaylar www.kapadokya.edu.tr adresini ziyaret ederek mesleki yönelimlerini test edebilirler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir