Kişilik bozuklukları, psikoz gibi bir hastalığın sonucu olmadıkları halde, başkalarını olduğu kadar kişinin kendini de şaşırtmaya yetecek gariplikte bir dizi anomaliler ve sapmalardır. Bu tür bozukluklar akıl hastalığına benzer ve psikiyatrik tedavi ve anlayış gerektirebilirler. Ama tıpkı bedensel sakatlığı olan birinin hasta değil de anormal bedensel yapı gösteren kişi olarak tanımlanması gibi, kişilik bozukluğu gösteren biri de hasta değil, anormal gelişmiş kişi olarak sınıflandırılır.
Bazı kişilik bozukluklarının nedeni gensel oluşum, çocuklukta geçirilen bir ateşli hastalık, yaralanma, zehirlenme yada kötü beslenme gibi bir nedene bağlı olarak beynin kusurlu gelişmesidir. Bazı cinsiyet kromozomu anomalileri de toplum dışı davranışlara bağlanır. XXY adı verilen iri yapılı, saldırgan ve normalin altında zekaya sahip erkek, buna örnek gösterilebilir. Ancak, aralarında çocuklukta çekilen yoksunlukların, ana-baba kavgalarının ve yoğun bir gerilimin bulunduğu çevresel faktörler kişilik bozukluklarının ortaya çıkmasında önemli rol oynar.
Kişilik bozukluğunun toplum dışılık ve gelişmemişlik sınıflarını da içeren birkaç türü tanımlanmıştır. Paranoyalı kişi duyarlı ve alıngandır. Günlük olaylara aşırı bir aşağılık ve hor görülmüşlük duygusuyla tepki gösterir; hakkı olduğuna inandığı şeyleri korurken aşırı hassas ve alıngan davranır. Coşkulu kişilik olarak tanımlanan yapılara sahip olanların ruhsal durumlarındaki bozukluklar uzun sürer. Bunlar ya hep hüzünlü ve kötümser yada tam tersi bir tutum içindedirler. İsterik kişilikte ise aksine, duygular yüzeysel ve değişkendir. İsterik kişi, kendi güvenilir olmadığı halde başkalarından sevgi ve ilgi dilenir. Şizoid ise insanlardan uzak, utangaç ve kapalıdır. Kendi düşünceleriyle haşır neşir olmaya ve eksantrikliğe eğilim vardır.
Son olarak, takınaklı kişiliğin en büyük özelliği güçlü bir güvensizlik duygusudur. İnatçı bir katılıkla birlikte aşırı dikkatli olan bu kişiler, her şeyde kesin bir yetkinlik ararlar.