Verilecek olan eğitimin ve destek hizmetlerin öğrencilerin gereksinimleri ve güçlü yönleri temelinde hazırlanması ve sunulması esas iken özel eğitimin aşağıdaki temel ilkeleri yansıtması gerekmektedir.
Bireysel Değerlendirme ve Planlama: öğrenci için belirlenecek öğretimsel amaçların ve öğretimsel uygulamalar bireysel değerlendirme temelinde olmalıdır.
Özel Hazırlanmış/ Tasarlanmış Öğretim: Öğretim uygulamalar ( örneğin; müfredat, materyaller, ilgili hizmetler, destekleyici teknoloji) öğrencinin zayıf ve güçlü yönleri temelinde hazırlanmalı ve sunulmalıdır.
Uygun Yoğunlukta Öğretim: Öğretimsel uygulamaların belli bir zaman süresince sistematik olarak tasarlanmalı ve uygulanmalıdır.
Amaç-Odaklı Öğretim: Öğrencinin sosyal ve akademik yaşamda bağımsızlığını destekleyecek öğrenme amaçları temelinde öğretim sunulmalıdır.
Bilimsel dayanaklı öğretimsel uygulamalar: Araştırmalarla etkililiği saptanmış öğretimsel uygulamalar tercih edilmelidir.
İşbirliğine dayalı uygulamalar: öğrenci için belirlenen amaçları gerçekleştirmede uzmanlar, öğretmenler, diğer okul personeli, aile üyeleri işbirliği içinde çalışmalıdır.
Öğrencilerin Performanslarının Sürekli Değerlendirmesi: Öğrenci için belirlenen amaçlar ve öğretimsel uygulamalar öğrencinin performans temelinde düzenli aralıklarla değerlendirmeli ve gerektiğinde öğretimsel uygulamalar revize edilmelidir.