Sınavsız Geçiş Hakkı Kullanılırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Ygs-Lys

Sınavsız geçiş açık meslek liseli veya örgün (normal) meslek liseli öğrencilere tanınan bir haktır. Ancak bu hakka sahip olan bir meslek liselinin mutlaka üniversiteye yerleşeceği anlamı çıkmaz. Bazı bölümlerde yerleştirme önceliği bakımından en düşük özelliğe sahip meslek liseli öğrenciler yerleşebilirken, bazı bölümlerde ise en yüksek diploma notuna sahip meslek liseli yerleşemiyor.

Sınavsız geçiş hakkından yararlanmanın ilk kuralı YGS’ye başvuru yapmış olmaktır. YGS’ye başvuru yapmayanlar sınavsız geçiş hakkından yararlanamazlar.

SINAVSIZ GEÇİŞLE HAKKINDA EN ÇOK SORULAN SORULAR

Öncelikle şunu belirtmek gerekiyor. ÖSYS kılavuzunda TABLO 3-A olarak bilinen alandaki tüm bölümler meslek liseli  öğrencilerin sınavsız geçiş hakkını kullanabilecekleri iki yıllık programlardır. Bu bölümlere ÖSYM öğrenci yerleştirirken, meslek liseli öğrencilerin bölümü seçip seçmediğine bakar. Eğer meslek liseli biri seçmişse önce onu alır. Sonra meslek liseli öğrenci kalmaz ise o zaman da genel lise öğrencilerini YGS puan üstünlüğüne göre almaya başlar. Burada meslek liseli öğrencilerden kast ettiğimiz meslek liseli öğrencilerin her istedikleri bölüme yerleşemeyecekleri, sadece alanları ile alakalı bölümlere sınavsız geçiş ile yerleşebilirler.

Meslek liseli öğrenci tercih yapmadan önce hangi bölümleri sınavsız geçiş hakkı kapsamında tercih edebileceğini bilmek zorundadır. Meslek lise bölümlerine karşılık gelen iki yıllık programlara buradan bakabilirsiniz.

Meslek liseliler bölümlerine denk gelen iki yıllık programları öğrendikten sonra, bu bölümlerin bir önceki yılın yerleşme bilgilerine bakmaları gerekir. Bir önceki yılda, bölüm hangi puanlarla kapatmış ise bu sene üç-beş aşağı yukarı aynı puanlarla bölümü kapatır.

Bazı iki yıllık programlara meslek liseli öğrenci tercih etmediği için dolmamıştır. Bu bölümlere daha sonra genel liseli veya alanı dışında tercih yapan meslek liseli öğrenciler yerleşmiştir. Bu anlamanın yolu da yerleştirme öncelikleri kısmına bakmaktır. Eğer yerleştirme öncelikleri kısmında herhangi bir ifade yoksa demek ki o programa geçen sene genel lise mezunu veya meslek liseli ama sınavsız geçiş hakkı olmayanlar YGS puanı ile yerleşmiştir. Yerleştirme öncelikleri kısmında bir ifade var ise o zaman da geçen sene o programa en son meslek liseli yerleşmiştir.

Meslek liseli öğrencilerin sınavsız olarak yerleşebilecek önlisans bölümleri burada yer almaktadır.

TABLO 3-A da meslek liseli bir öğrenci kendi alanında bir programı tercih etmişse onun önünde başka bir meslek liseli yoksa diğer kişi Türkiye birincisi de olsa önce meslek liseli yerleşir sonra da diğerine yer kalırsa o yerleşir.

ÖSYM KILAVUZUNDAKİ BİLGİLERE GÖRE SINAVSIZ GEÇİŞ ÖNCELİKLERİ

Sınavsız geçiş yerleştirme işlemleri aşağıdaki önceliklere göre merkezî sistemle yapılır:
1. Mezuniyet yılı daha büyük (yeni mezun) adaylara öncelik verilir.
2. Aynı yıl mezun olan adaylar arasında öncelik okul türüne göre Anadolu Teknik Lisesi, Teknik Lise veya Anadolu
Meslek Lisesi, Meslek Lisesi, çok eski yıllarda enstitü adı altında mezun olunan meslek lisesi sırasında verilir.
3. Mezuniyet yılı ve okul türü aynı olan adaylardan aynı METEB içinde olanlara öncelik verilir.
4. Mezuniyet yılı, okul türü ve METEB içi, METEB dışı bilgileri aynı olan adaylardan OBP’si yüksek olan adaylara
öncelik verilir.
5. Yukarıda sayılan tüm bilgileri aynı olan adaylardan doğum tarihi büyük (yaşı küçük) olana öncelik verilir.

 

 

2.430 thoughts on “Sınavsız Geçiş Hakkı Kullanılırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

  1. merhaba ben kız meslek lisesi son sınıf ögrencisiyim çocuk gelişimi bölümü okulyorum 2 yılık geçiş yapmak iştiyorum ama başka bir bölüme acil tıp teknisyeni okumak istiyorum acaba bu mümkün mü? acil cevap verirmisiniz lütfen

  2. hocam ben meslek lisesi mezunuyum ve sınavsız geçiş hakkımı kullandım ve tercih yapmadığım için kaydımı yaptıramadım. bu ek yerleştirmede tercihlerinde tercih yapmam gerekiyor mu?

  3. ben 1999 tarihinden meslek lisesi makina ressamlığı mezunuyum sınavsız gecis hakkım varmı bölümüm dısında hangi bölümleri secme hakkım var.tesekürler

  4. hocam uzaktan eğitim nasıldır okula gidiliyomu dersler dışardan mı oluyo ve özel ünüverste lerin ücretlerini nereden öğrenebiliriz

    1. Özel üniversitelerin ücretlerin kılavuzdan bulabilirsiniz. Tercih etmek istediğiniz programın özel koşulları kısmındaki numaraya göre Tablo-4’ün sonundaki koşullara bakacaksınız. Uzaktan eğitim açık öğretimin benzeridir.

    1. Uzaktan eğitim açıköğretim gibidir. Evde internet üzerinden dersleri görüyorsunuz. Hatta bazı sınavları da internet üzerinden yapıyorsunuz.

  5. merhaba hocam ben 3 yıldır yerleşemiyorum çocuk gelişim mezunuyum bu yılda sınavsız geçiş kullandım ama genede gelmedi üstelik ek yerleştirmelerde okuların puanları enson kapatma puanları benimkinden düşük ne yapmam gerek

    1. Yukarıda bahsettiğim yerleştirme önceliklerine dikkat etmen gerekiyor. Puanın yüksek olması bir şey ifade etmiyor. Mezuniyet, okul ve meteb önemlidir. Çevrenizde bu işten anlayan birinden yardım alın.

  6. hocam ben meslek lisesi makina bölümü mezunuyum .
    iki yıllık muhasebe bölümü kazandım ama kayıt yaptırmadım seneye kendi bölümüme sınavsız geçiş hakkımı kullanabilirmiyim ?

  7. merhaba hocam ek tercih yapıp yerleşenler, kyk bursundan faydalanabileceklermi? Sizin herhangi bir bilginiz varmı? Şimdiden teşekkürler.

  8. diş protez teknikerliği ile diş protez teknolojisi arasında fark var mı ? internette tam bir açıklamasını bulamadım.

  9. ben bu sene açık öğretim adalet yazdım ama kayıt olmadım. Olmadığım halde 2.tercihlerde 2 yıllık örgün yazamıyorum sadece açıktan yazabilirmişim. Kayıt yaptırmadığım halde adalet bölümünün 2.yıllık başka bölüm yazmama engel olması saçma değil mi sizce? bunu eskişehir anadolu üniyi arasam hallederler mi acaba? 2 yıllık örgün okumak istiyorum tercih yapamıyorum. ilgilenirseniz seevinirim.

    1. Tercih kılavuzunda zaten kurallar bellidir. Araman bir şey ifade etmez. Sen ben bu kuralları okudum, bilerek tercih ettim demişsin. Bunun düzeltilmesi olması bir sonraki yılı bekleyeceksin ve puanın da kırılacak.

  10. Hocam merhabalar ben bu sene 4 yıllık kazanamdım temmuz ayında(ilk tercihlerde)
    açıktan adalet bölümü yazmıştım, öğrenci kartı alayım vs diye.
    Aynı zamanda dershaneye gidip 1 sene daha hazırlanacaktım.
    Fakat 2.tercihlere doğru fikrim değişti, o yüzden adalet bölümü kazandığım halde gidip de kayıt yaptırmadım… Şuan 2 yıllık örgün tercihi yapamıyorum ilkinde kontenjanlı açıköğretim bölümü yazdığım için. O adalet bana engel oldu kısacası. Şu an hiçbir şekilde örgün yazma durumum yok mu? Ve seneye okulun verdiği puan kırılır mı eğer başka bir açık öğretim kontenjansız bir bölümü yazarsam? Teşekkür ederim şimdiden. kolay gelsin.

    1. Ek yerleştirme hiçbir şekilde tercih yapma hakkın yok. Gelecek yıl okul puanın kırılacak. kontenjansız olsaydı kırılmazdı.

  11. merhaba hocam ben ticaret meslek lisesi mezunuyum. 2011 de mezun oldum bölümüm büro yönetimi ve sekreterlikk 2 yıllık geçiş hakkım oldgna ragmen ilk tercihlerde bir bölüme yerlesemedmm 2.tercih yapıcamm hangi bölümleri tercih edebilirmmm ?

  12. Merhaba Hocam ben birşey sorucam ben bilişim teknolojileri 95 çıkışlıyım bu sene mezun oldum. ilk tercihte istanbul içi yazdığım için bi yer gelmedi ek tercihte şehir dışını tercih edersem ve herhangi bir üniversite gelirse okulumun verdiği ek puan yarıya mı düşüyor bir daha sınava girmek istersem, yani ek tercihi yapmassam seneye ygs lys girsem ek puanı tam olarak alabilecek miyim yada hiç alamıyacak mıyım?

    1. Sınavsız geçişle bir iki yıllığa yerleşirsen puanın düşmez. YGS-LSY puanları ile yerleşirsen düşer. Ek yerleştirmede tercih yapmaz veya tercih yapıp yerleşmezsen puanın düşmez.

  13. ben sağlık meslek lisesi mezunuyum. geçiş yapabileceğim bölümlerin arasında iş sağlığı ve Güvenliği, işçi sağlığı ve İş Güvenliği diye iki bölüm var bunlar farklımı yoksa ikiside aynı işimi yapıyo teşekkürler…

  14. merba bn saglık meslek lisesinden mezun oldum ve ek tercıh yapcam fakat dışardan ve içerden alım diye bir şey varmış açıklarmısınız rica etsem

    1. METEB’den bahsediyorsun. Meteb, mesleki teknik eğitim bölgesi demektir. örneğin İstanbul’da lise okuyan birisinin metebi İstanbul’dur. Bu kişi İstanbul’dan bir yer tercih ettiği zaman İstanbul dışında okuyan birisine göre avantajlı oluyor.

      1. fakat kılavuz da D ve İ şeklinde iki tane harf var buna dersanedeki hoca en son alımın içerden veya dışardan aldığını söylüyo dogrumu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir