Sınavsız Geçiş Hakkı Kullanılırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Ygs-Lys

Sınavsız geçiş açık meslek liseli veya örgün (normal) meslek liseli öğrencilere tanınan bir haktır. Ancak bu hakka sahip olan bir meslek liselinin mutlaka üniversiteye yerleşeceği anlamı çıkmaz. Bazı bölümlerde yerleştirme önceliği bakımından en düşük özelliğe sahip meslek liseli öğrenciler yerleşebilirken, bazı bölümlerde ise en yüksek diploma notuna sahip meslek liseli yerleşemiyor.

Sınavsız geçiş hakkından yararlanmanın ilk kuralı YGS’ye başvuru yapmış olmaktır. YGS’ye başvuru yapmayanlar sınavsız geçiş hakkından yararlanamazlar.

SINAVSIZ GEÇİŞLE HAKKINDA EN ÇOK SORULAN SORULAR

Öncelikle şunu belirtmek gerekiyor. ÖSYS kılavuzunda TABLO 3-A olarak bilinen alandaki tüm bölümler meslek liseli  öğrencilerin sınavsız geçiş hakkını kullanabilecekleri iki yıllık programlardır. Bu bölümlere ÖSYM öğrenci yerleştirirken, meslek liseli öğrencilerin bölümü seçip seçmediğine bakar. Eğer meslek liseli biri seçmişse önce onu alır. Sonra meslek liseli öğrenci kalmaz ise o zaman da genel lise öğrencilerini YGS puan üstünlüğüne göre almaya başlar. Burada meslek liseli öğrencilerden kast ettiğimiz meslek liseli öğrencilerin her istedikleri bölüme yerleşemeyecekleri, sadece alanları ile alakalı bölümlere sınavsız geçiş ile yerleşebilirler.

Meslek liseli öğrenci tercih yapmadan önce hangi bölümleri sınavsız geçiş hakkı kapsamında tercih edebileceğini bilmek zorundadır. Meslek lise bölümlerine karşılık gelen iki yıllık programlara buradan bakabilirsiniz.

Meslek liseliler bölümlerine denk gelen iki yıllık programları öğrendikten sonra, bu bölümlerin bir önceki yılın yerleşme bilgilerine bakmaları gerekir. Bir önceki yılda, bölüm hangi puanlarla kapatmış ise bu sene üç-beş aşağı yukarı aynı puanlarla bölümü kapatır.

Bazı iki yıllık programlara meslek liseli öğrenci tercih etmediği için dolmamıştır. Bu bölümlere daha sonra genel liseli veya alanı dışında tercih yapan meslek liseli öğrenciler yerleşmiştir. Bu anlamanın yolu da yerleştirme öncelikleri kısmına bakmaktır. Eğer yerleştirme öncelikleri kısmında herhangi bir ifade yoksa demek ki o programa geçen sene genel lise mezunu veya meslek liseli ama sınavsız geçiş hakkı olmayanlar YGS puanı ile yerleşmiştir. Yerleştirme öncelikleri kısmında bir ifade var ise o zaman da geçen sene o programa en son meslek liseli yerleşmiştir.

Meslek liseli öğrencilerin sınavsız olarak yerleşebilecek önlisans bölümleri burada yer almaktadır.

TABLO 3-A da meslek liseli bir öğrenci kendi alanında bir programı tercih etmişse onun önünde başka bir meslek liseli yoksa diğer kişi Türkiye birincisi de olsa önce meslek liseli yerleşir sonra da diğerine yer kalırsa o yerleşir.

ÖSYM KILAVUZUNDAKİ BİLGİLERE GÖRE SINAVSIZ GEÇİŞ ÖNCELİKLERİ

Sınavsız geçiş yerleştirme işlemleri aşağıdaki önceliklere göre merkezî sistemle yapılır:
1. Mezuniyet yılı daha büyük (yeni mezun) adaylara öncelik verilir.
2. Aynı yıl mezun olan adaylar arasında öncelik okul türüne göre Anadolu Teknik Lisesi, Teknik Lise veya Anadolu
Meslek Lisesi, Meslek Lisesi, çok eski yıllarda enstitü adı altında mezun olunan meslek lisesi sırasında verilir.
3. Mezuniyet yılı ve okul türü aynı olan adaylardan aynı METEB içinde olanlara öncelik verilir.
4. Mezuniyet yılı, okul türü ve METEB içi, METEB dışı bilgileri aynı olan adaylardan OBP’si yüksek olan adaylara
öncelik verilir.
5. Yukarıda sayılan tüm bilgileri aynı olan adaylardan doğum tarihi büyük (yaşı küçük) olana öncelik verilir.

 

 

2.430 thoughts on “Sınavsız Geçiş Hakkı Kullanılırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

  1. hocam ben sağlık meslek lisesi 3.sınıf öğrencisiyim sınavsız geçişle bursa uludağ üniversitesine gitmek istiyorum alanım hemşirelik bana şuan önü açık olan bi bölüm söylermisiniz (paramedik sizce uygun mu ) lütfen en kısa sürede cevap verin teşekkürler

    1. Paramedik bölümü zor bir bölümdür. Bu işi yapmak herkesin harcı değildir. İyi düşünüp doğru karar vermek gerekiyor. Önü açık olan bir meslektir ancak insanların hayatları da sizin elinizde olacak, dolayısı ile severek bu işi yapabileceksiniz tercih edin. Paramedik ilk yardım ve acil diye geçer. Ya da acil tıp teknisiyenliği diye geçer.

  2. merhaba ben ticaret meslek lisesi mezunuym geçiş hakkım olmasına ragmen hiç bi yer gelmedi simdien teşekkürler .

  3. merhaba ben 2013 ticaret meslek lisesi mezunuyum ilk tercihlerde tercihimi yapmadım ek tercihlerde tercihimi kedni gide bilecegim bölümleri yazdım ama gelmedi geçiş hakkım olmasına ragman gelmedi neden olabilir .
    simdidenm teşekkürler..

    1. Tercih ettiğiniz okullar daha ön planda olan ve herkesin gitmek istediği okullar ise yerleşmemeniz normal. Daha kenardan yani ilçelerden ve büyük şehirlerden uzak olan yine geçen yıl 2012’den önce mezun olanların yerleştiği bölümleri seçmiş olsaydınız yerleşme ihtimaliniz artardı.

  4. hocam 2008 yılı saglık meslek lısesı saglık memurlugu ndan mezunum hala 2 yıllık yatay gecıse basvurabılırmıyım bırde hangı bolume basvurabılırım

  5. İki yıllık bölümlerde çocuk gelişimine yerleşmek gerçekten zordur. Bunun için pek kimsenin gidemeyeceği illere veya ilçelere bakmak gerekiyor. Sizden düşük puanlı biri sınavsız geçişle yerleşmiştir. Sınavsız geçiş için geçerli olan kuralları yukarıda ifade ettim. Sınavsız geçişte önemli olan mezuniyet- okul türü – meteb ve en son ise diploma notudur. Yani en son mezun olanlar yerleşiyor sonra size sıra geliyor. boş kalırsa yerleşebiliyorsunuz.

  6. ben 3 yıldır yerleşemiyorum ek tercihlerde gene yerleşemedim puanm yeterli benden düşük puanlılar yerleşti açık ögretim dahi yazdım ama olmuyo bana bi yol gösterin ne yapmamm gerekiyo sınavsız geçişimi kulandım sınava girdim olmadı her yolu denedim ama olmuyo hata nerde olabilir

    1. Sınavsız geçişte senden daha düşük puanlı olanların yerleşmesinin nedeni mezun olma yılları, okul türleri ve metebleri bakımından senden daha uygun durumda olmalarıdır. Senin için yerleşemediğin her yıl avantajının kaybolması anlamına geliyor. Galiba çocuk gelişimi mezunusunuz. Çocuk gelişimi mezunları açıköğretim okul öncesi öğretmenliğini seçebiliyorlar ancak yerleşmek için de yüksek puan almak gerekiyor. İki yıllıklara yerleşme ihtimalin her yıl daha da azalacaktır. Sınava iyi hazırlanıp yüksek puan alarak dört yıllık bir program kazanmaya çalışmalı ya da iki yıllık farklı bir programı kendinize hedef olarak koymalısınız.

  7. açıköğretim okumak için sınava girmek gerekiyomu yoksa direk gidip kayıt yaprılıyomu okul öncesi eğitim varmı

    1. Açıköğretimin dört yıllık bölümleri kontenjanlıdır. Bunlar yerleşmek için sınava girmek ve belli bir puan almak gerekiyor. iki yıllıkta da bazı bölümler kontenjanlıdır ve biraz puan almak gerekir. Meslek liseli adayların kendi alanlarında sınavsız geçiş için başvurabilecekleri programlar var. Onlar için sınav gerekmiyor ama sınava başvurmak gerekiyor. Yani açık öğretimde okumak için en az sınava başvurmak gerekiyor.

      Okul öncesi öğretmenliği var ama puanı biraz yüksektir.

  8. ben direk geçişi kullanıp okulu yarıda bıraktım kaydı mıda aldım. tekrar direk geçiş hakkım varmı ??

  9. Sınav geçiş ile açıköğretimde okuyorum. Tekrar dan sınavsız geçiş hakkımı kullanabilirmiyim.

  10. Ek Tercih sonuçları sizin tahmininizce ne zaman açıklanacak hocam sabırsızlanıyoruz ?

  11. hocam acil cevap verirmsnz sınavsız geçişiçin sadece ygsye mi basvurnak gerekiyo çünkü ben sınavsız geçişle grmek istediğimi bildirmedm direk başvurdm

    1. Sınavsız geçiş için ygs’ye başvurmanın dışında bir de kendi alanınızla ilgili bölümü tercih de etmek gerekir.

  12. hocam ben 2000 yılı muhasebe bölümü mezunuyum.2002 de sınavsız geçişe başvurdum ama tercihlerde bulunamadım . bu sene geçiş hakkını kullanabilir miyim?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir