Sınavsız Geçiş Hakkı Kullanılırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Ygs-Lys

Sınavsız geçiş açık meslek liseli veya örgün (normal) meslek liseli öğrencilere tanınan bir haktır. Ancak bu hakka sahip olan bir meslek liselinin mutlaka üniversiteye yerleşeceği anlamı çıkmaz. Bazı bölümlerde yerleştirme önceliği bakımından en düşük özelliğe sahip meslek liseli öğrenciler yerleşebilirken, bazı bölümlerde ise en yüksek diploma notuna sahip meslek liseli yerleşemiyor.

Sınavsız geçiş hakkından yararlanmanın ilk kuralı YGS’ye başvuru yapmış olmaktır. YGS’ye başvuru yapmayanlar sınavsız geçiş hakkından yararlanamazlar.

SINAVSIZ GEÇİŞLE HAKKINDA EN ÇOK SORULAN SORULAR

Öncelikle şunu belirtmek gerekiyor. ÖSYS kılavuzunda TABLO 3-A olarak bilinen alandaki tüm bölümler meslek liseli  öğrencilerin sınavsız geçiş hakkını kullanabilecekleri iki yıllık programlardır. Bu bölümlere ÖSYM öğrenci yerleştirirken, meslek liseli öğrencilerin bölümü seçip seçmediğine bakar. Eğer meslek liseli biri seçmişse önce onu alır. Sonra meslek liseli öğrenci kalmaz ise o zaman da genel lise öğrencilerini YGS puan üstünlüğüne göre almaya başlar. Burada meslek liseli öğrencilerden kast ettiğimiz meslek liseli öğrencilerin her istedikleri bölüme yerleşemeyecekleri, sadece alanları ile alakalı bölümlere sınavsız geçiş ile yerleşebilirler.

Meslek liseli öğrenci tercih yapmadan önce hangi bölümleri sınavsız geçiş hakkı kapsamında tercih edebileceğini bilmek zorundadır. Meslek lise bölümlerine karşılık gelen iki yıllık programlara buradan bakabilirsiniz.

Meslek liseliler bölümlerine denk gelen iki yıllık programları öğrendikten sonra, bu bölümlerin bir önceki yılın yerleşme bilgilerine bakmaları gerekir. Bir önceki yılda, bölüm hangi puanlarla kapatmış ise bu sene üç-beş aşağı yukarı aynı puanlarla bölümü kapatır.

Bazı iki yıllık programlara meslek liseli öğrenci tercih etmediği için dolmamıştır. Bu bölümlere daha sonra genel liseli veya alanı dışında tercih yapan meslek liseli öğrenciler yerleşmiştir. Bu anlamanın yolu da yerleştirme öncelikleri kısmına bakmaktır. Eğer yerleştirme öncelikleri kısmında herhangi bir ifade yoksa demek ki o programa geçen sene genel lise mezunu veya meslek liseli ama sınavsız geçiş hakkı olmayanlar YGS puanı ile yerleşmiştir. Yerleştirme öncelikleri kısmında bir ifade var ise o zaman da geçen sene o programa en son meslek liseli yerleşmiştir.

Meslek liseli öğrencilerin sınavsız olarak yerleşebilecek önlisans bölümleri burada yer almaktadır.

TABLO 3-A da meslek liseli bir öğrenci kendi alanında bir programı tercih etmişse onun önünde başka bir meslek liseli yoksa diğer kişi Türkiye birincisi de olsa önce meslek liseli yerleşir sonra da diğerine yer kalırsa o yerleşir.

ÖSYM KILAVUZUNDAKİ BİLGİLERE GÖRE SINAVSIZ GEÇİŞ ÖNCELİKLERİ

Sınavsız geçiş yerleştirme işlemleri aşağıdaki önceliklere göre merkezî sistemle yapılır:
1. Mezuniyet yılı daha büyük (yeni mezun) adaylara öncelik verilir.
2. Aynı yıl mezun olan adaylar arasında öncelik okul türüne göre Anadolu Teknik Lisesi, Teknik Lise veya Anadolu
Meslek Lisesi, Meslek Lisesi, çok eski yıllarda enstitü adı altında mezun olunan meslek lisesi sırasında verilir.
3. Mezuniyet yılı ve okul türü aynı olan adaylardan aynı METEB içinde olanlara öncelik verilir.
4. Mezuniyet yılı, okul türü ve METEB içi, METEB dışı bilgileri aynı olan adaylardan OBP’si yüksek olan adaylara
öncelik verilir.
5. Yukarıda sayılan tüm bilgileri aynı olan adaylardan doğum tarihi büyük (yaşı küçük) olana öncelik verilir.

 

 

2.430 thoughts on “Sınavsız Geçiş Hakkı Kullanılırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

  1. Merhabalar.
    Ben bu yıl sınavsız geçiş hakkımı kullanıp bölümümle alakalı bir yere yerleştim.Kaydımı dondurup tekrar sınavsız geçiş hakkımı kullanabiliyor muyum acaba?

  2. merhaba hocam bn 2011 meslek lisesi mezunuyum sınavsız geçiş hakkımı kullandım trakya üniversitesi çıktı ama gitmedim.2 yıl geçti aradan.şimdi bu sene yine sınavsız geçiş hakkımı kullandığımda kesin bir yere yerleşirmiyim.şimdiden teşekkürler.

    1. Gideceğiniz üniversiteye ve tercih etmek istediğiniz bölüm türüne bağlıdır. Tercihlerinizi bir bilenle yapınız.

  3. Merhaba Hocam ben meslek lisesi mezunuyum 2010da bitirdim ama askere gittim ardından smdi üniye girmek istiyorum dikey geçişim duruyomu? yada sınava girmek için napmalıyım yönlendirirseniz sevınırm tesekkrlr

  4. mrb ben 2006 çocuk gelişimi mezunuyum ve geçıs hakkımı kullanıp 2 senelık açıkogretım okumak ıstıyorum.baktım çocuk gelısımı bolumu yok hangı bolumu onerırsınız? ama bu konularda hıc bır bılgım yok:(nasıl ve ne zaman basvuru yapıcam neye gore gırebılıyorum??dıploma puanım 3.45/71.20 suanda hangı gecerlı? yardımcı olurdanız cok sevınırım sımdıden tesekkur ederım:)

    1. Çocuk gelişimi bölümü açık öğretimde olmadığına göre örgün yada ikinci eğitimdeki bölümleri okumalısın.
      Başvuru yapmak için önce YGS’ye başvurmak gerekiyor, başvurular ocak ayında başlar. Başvuruyu herhangi bir liseye yapabileceksiniz.
      Diploma puanı olarak 71.20 olanı geçerli, aslında ikisi de aynıdır da.

  5. Bölümüm bilgisayar progamcılıgı ticaret meslek lisesi mezunuyum sözel olarak sınava girmek istiyorum bu şekilde geçiş hakkımı kulanabilirmiyim

  6. mrb ben lise sona gidiyorum sınavsız geçiş hakkımı kullanacam ama kpssye giripte murulugu kazanabilirmiyim devlet memuru olmak istiyorum

  7. ben cocuk geliişim bölümünü okuyorum ve geciş hakkımı kullanmak istiyorum önemli olan diploma puanımı ? vee cok istek oldugundan geciş hakkımızı bile kullanamıyacagımız söyleniliyor bize yardımcı olabilirmiisniz . hangi ünüversite cok ragbet görmüyorr bu bölümde. simdiden tesekkürlerrr

    1. Önemli olan diploma notu değil, mezun olduğunuz yıldır, sonra okul türüdür, sonra da METEB’tir. Bunlar dışında önemli olan diploma notudur. Genelde bir önce bahsettiklerim aynı olunca diploma notu devreye giriyor. Sonuçta sen kendi sınıfındaki arkadaşların arasından seçileceksin. Okuldaki başarı sıran yerleşmeni etkiler. Çocuk gelişiminde yeteri kadar ön lisans programı olmadığından meslek liseli olanlar bile yerleşemiyorlar. Bu yüzden tercih yaparken bir uzmandan yararlanın. Büyük şehirlerdeki üniversiteler çok rağbet görür, ilçelerdeki ve küçük illerdeki üniversiteler ise az rağbet görür.

  8. Merhaba hocam ben bu yıl sınavsız geçim hakkımla 2 yıllık devlet üniversitesi kazandım ve kaydımı yaptırdım. fakat bazı nedenlerden dolayı gidemedim. kaydımı dondurup seneye sınavsız geçiş hakkımı tekrar kullanarak başka bir üniversiteye yerleşebilir miyim. Yada kayıt olabilmek için kaydımı sildirmem mi gerekiyor.

    1. Kayıt yaptırdıktan sonra gelecek yıl yine sınavsız geçiş hakkınızdan yararlanabilirsiniz. Gelecek yıl yeni bölüme kayıt yapmak için eskisini silmeniz gerekecek.

  9. selam.ben hasta ve yaslı bakımdayım lıse 2e gıdyorum ve meslek lısesı ogrncıyım 2 yıılkk gecıs hakkımı kullanıp paramedık olabılırımıyım ?

  10. hocam ben sağlık meslek lisesi laboratuvar tek. mezunuyum. üniversitede sınavsız geçiş yapıp tıbbi laboratuvar okudum. 2006 mezunuyum. şuan hemşirelik okumak istiyorum özel üniversiteden ne yapmam gerekiyor teşekkürler.

    1. Dikey geçmişle hemşireliğe geçebieceğinizi şimdi kontrol edemiyorum. Eğer dikey geçiş yapamıyorsanız YGS ile hemşireliği kazanabilirsiniz. Yapmanız gereken sınava başvuru yapmanız.

  11. hocam ben sağlık meslek lisesinde laboratuvar bölümünde okuyorum . fizyoterapi bölümüne geçiş hakkım var ancak not ortalamamın kaç olması lazım ?

  12. merhaba hocam, ben bu yıl sınavsız geçiş hakkımı kullandım ve üniversiteye kayıt hakkı kazandım. bazı nedenlerden dolayı kaydımı yapamadım. şuan tekrar ygs ye girmek istiyorum fakat şunu merak ediyorum..kazanıpta gitmediğim halde tekrar sınavsız geçişlea alınırmıyım? yoksa alan içi bi bölüm için ygs puanımlamı alırlar ?

    1. Tekrar sınavsız geçişten yararlanabilirsiniz. Alan içi tercihizde okul puanı kullanılacak.

      1. teşekkürler hocam. ayrıca yeni öğrendim bir arkadaşım sınavsız geçişin kalktığını söyledi veya kalkacakmış doğrumudur acaba ? sınavsız geçiş hakkını kullandın bi daha kullanamazsınız diyor ona sizin yorumunuzu okutucam şimdiden sağolun 🙂

          1. hocam diploma puaım 81, yerleştirilme puanım 405’ti. Bu sene puanım nasıl olacak sizce ? 2ikinci kez sınavsız geçiş yapmak istiyorumda, anadolu tic. Mes. Lisesi mezunuyum

          2. Gelecek yıl yine aynı puanın olacak. 2. defa sınavsız geçiş yapabilirsiniz.

  13. ben saglık meslek hemsıre mezunuyum sımdı marmara unı de ıkı yıllık bı bolum okuyorum. sınavsız gecısle. 2. sınıftayım . baska bı bolume tekrar sınavsız gecıs hakkımı kullanabılıyor muyum ezun olmadan. veya onlısans mezun olduktan sonra sınava gırmeden dırek gecıs hakkımı kullanabılıyormuyum.

  14. hocam 2010 da meslek lisesinden mezun oldum. suan acık ogretım okuyorum. seneye ygs ye basvurup kendı bolumum ıle ılgılı 2 yıllık unıversiteyi okumak istiyorum. mümkün müdür? ayrıca 3 sene sonrada olsa kolay geçiş yapabilirmiyim?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir