Sınavsız Geçiş Hakkı Kullanılırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Ygs-Lys

Sınavsız geçiş açık meslek liseli veya örgün (normal) meslek liseli öğrencilere tanınan bir haktır. Ancak bu hakka sahip olan bir meslek liselinin mutlaka üniversiteye yerleşeceği anlamı çıkmaz. Bazı bölümlerde yerleştirme önceliği bakımından en düşük özelliğe sahip meslek liseli öğrenciler yerleşebilirken, bazı bölümlerde ise en yüksek diploma notuna sahip meslek liseli yerleşemiyor.

Sınavsız geçiş hakkından yararlanmanın ilk kuralı YGS’ye başvuru yapmış olmaktır. YGS’ye başvuru yapmayanlar sınavsız geçiş hakkından yararlanamazlar.

SINAVSIZ GEÇİŞLE HAKKINDA EN ÇOK SORULAN SORULAR

Öncelikle şunu belirtmek gerekiyor. ÖSYS kılavuzunda TABLO 3-A olarak bilinen alandaki tüm bölümler meslek liseli  öğrencilerin sınavsız geçiş hakkını kullanabilecekleri iki yıllık programlardır. Bu bölümlere ÖSYM öğrenci yerleştirirken, meslek liseli öğrencilerin bölümü seçip seçmediğine bakar. Eğer meslek liseli biri seçmişse önce onu alır. Sonra meslek liseli öğrenci kalmaz ise o zaman da genel lise öğrencilerini YGS puan üstünlüğüne göre almaya başlar. Burada meslek liseli öğrencilerden kast ettiğimiz meslek liseli öğrencilerin her istedikleri bölüme yerleşemeyecekleri, sadece alanları ile alakalı bölümlere sınavsız geçiş ile yerleşebilirler.

Meslek liseli öğrenci tercih yapmadan önce hangi bölümleri sınavsız geçiş hakkı kapsamında tercih edebileceğini bilmek zorundadır. Meslek lise bölümlerine karşılık gelen iki yıllık programlara buradan bakabilirsiniz.

Meslek liseliler bölümlerine denk gelen iki yıllık programları öğrendikten sonra, bu bölümlerin bir önceki yılın yerleşme bilgilerine bakmaları gerekir. Bir önceki yılda, bölüm hangi puanlarla kapatmış ise bu sene üç-beş aşağı yukarı aynı puanlarla bölümü kapatır.

Bazı iki yıllık programlara meslek liseli öğrenci tercih etmediği için dolmamıştır. Bu bölümlere daha sonra genel liseli veya alanı dışında tercih yapan meslek liseli öğrenciler yerleşmiştir. Bu anlamanın yolu da yerleştirme öncelikleri kısmına bakmaktır. Eğer yerleştirme öncelikleri kısmında herhangi bir ifade yoksa demek ki o programa geçen sene genel lise mezunu veya meslek liseli ama sınavsız geçiş hakkı olmayanlar YGS puanı ile yerleşmiştir. Yerleştirme öncelikleri kısmında bir ifade var ise o zaman da geçen sene o programa en son meslek liseli yerleşmiştir.

Meslek liseli öğrencilerin sınavsız olarak yerleşebilecek önlisans bölümleri burada yer almaktadır.

TABLO 3-A da meslek liseli bir öğrenci kendi alanında bir programı tercih etmişse onun önünde başka bir meslek liseli yoksa diğer kişi Türkiye birincisi de olsa önce meslek liseli yerleşir sonra da diğerine yer kalırsa o yerleşir.

ÖSYM KILAVUZUNDAKİ BİLGİLERE GÖRE SINAVSIZ GEÇİŞ ÖNCELİKLERİ

Sınavsız geçiş yerleştirme işlemleri aşağıdaki önceliklere göre merkezî sistemle yapılır:
1. Mezuniyet yılı daha büyük (yeni mezun) adaylara öncelik verilir.
2. Aynı yıl mezun olan adaylar arasında öncelik okul türüne göre Anadolu Teknik Lisesi, Teknik Lise veya Anadolu
Meslek Lisesi, Meslek Lisesi, çok eski yıllarda enstitü adı altında mezun olunan meslek lisesi sırasında verilir.
3. Mezuniyet yılı ve okul türü aynı olan adaylardan aynı METEB içinde olanlara öncelik verilir.
4. Mezuniyet yılı, okul türü ve METEB içi, METEB dışı bilgileri aynı olan adaylardan OBP’si yüksek olan adaylara
öncelik verilir.
5. Yukarıda sayılan tüm bilgileri aynı olan adaylardan doğum tarihi büyük (yaşı küçük) olana öncelik verilir.

 

 

2.430 thoughts on “Sınavsız Geçiş Hakkı Kullanılırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

  1. merhabalar ben şimdi Balıkesir üniversitesinde okuyorum 2. yılım ama ben 1. yıl 1. dönemi okudum ama 2. dönem bir rahatsızlığım oldu okula ara verdim 2. dönem hiç okumadım yani 2. dönem hepsi alttan kaldı okulum 1 dönem uzadı 2. sınıfın 2. dönemini okuyamıyorum yani ve ben liseyi yurt dışında S.Arabistan/ Riyad ta okudum şimdi mersin veya Ankara ya sınavsız geçiş yapmak istiyorum acaba olabilir mi bunu öğrenmek istiyorum olursa nasıl yaparım lütfen yardımcı olur musunuz.

    1. Yorum için teşekkürler Selin
      Eğer meslek lisesi okumuşsan sınavsız geçiş yapabilirsin. Meslek lisesi değilse sınavsız geçiş yok.

  2. ben çocuk gelişim mezunuyum sınavsız geçiş hakkımı kullandım sosyal hizmetler bölümünü kazındım açık öğretim den ama sosyal hizmetleri geri dondurdum acaba sınava girmeden de geçiş hakkı bir daha kullanabilir miyim

      1. sınavsız geçiş hakkımı kullanarak gaziantep üniversitesi gelebilir mi acaba ya da başka üniversite gelebilir mi 2012 mezunuyum bilgilendiriseniz çok sevinirim şimdiden teş.ederim

          1. Özel üniversiteler olabilir ama devlet üniversiteleri çok zor.

          2. devlet üni neden zor benim birçok arkadaşım devlet üni yer aldı ve okuyorlar bide hangi üni.gelebilir söyler misin rica etsem

          3. 2012 mezunu olmanız devlet üniversitelerine yerleşmenizi zorlaştırır. Ama bu imkansızdır demiyorum. Maalesef liste veremiyorum.

          4. teş.ederim ygs den an az kaç almamız lazım üni.girebilmek için

          5. Lütfen gitmek istediğiniz bölümlerin taban puanlarına bakınız.

  3. hucam ben 2006 cocuk gelişimi mezunuyum acık öğretimden sınavsız yararlanabilirmiyim öncelik yeni mezunlarınmı teşekürler

    1. Yorum için teşekkürler Edip
      öncelik yeni mezunlarınındır. Senin şansın devlet üniversitelerinde çok zor.

  4. SINAVSIZ GEÇİŞ YAPTIM ÜNİVERSİTEYE 2 AY OKUDUM SONRA KAYDIMI DONDURSAM
    BİDA 2014 YGS GİRİP SINAVSIZ GEÇİŞ YAPABİLİRMİYİM YADA BAŞKA YOLLARI VARMI ?

    1. Yorum için teşekkürler Samet
      YGS’ye girerek veya girmeyerek sınavsız geçişten yararlanabilirsin.Yani girsen de olur girmesen de.

  5. Hocam ben geçen sene liseden mezun oldum. Suan açıköğretim işletme 1. sınıfım geçen seneki dikey geçiş hakkımı kullanma inkanım var mı ????

  6. Merhaba,
    2005 yili Anadolu Meslek Lisesi mezunuyum. Sınavsız geçiş hakkım var mı?
    Ayrıca sınavsız geçiş hakkımı beklerken ygs sınavına da girme şansım var mı?
    Olur da geçiş yapamazsam… Sinava da girmiş olmak istiyorum.
    Teşekkürler…

  7. Merhaba,
    2005 yili Anadolu Meslek Lisesi mezunuyum. Sınavsız geçiş hakkım var mı?
    Teşekkürler…

  8. hocam cocuk gelisimi mezunu bir meslek liseli sadece cocuk gelisimi ve sosyal hizmetler bolumunde mi sinavsiz gecis hakkini kullanabiliyor?

    1. Yorum için teşekkürler Suleyman
      Evet, seçebileceğiniz bölümler onlar, başka bölüm yok.

  9. merhaba hocam ben kız meslek lisesi acık öğretimdeyim yani maöl programında okuyorum . üniversiteye geçmek için sınavsız geçiş hakkım varmıdır .

  10. merhaba ben endüstri meslek lisesinde okuyorum bişim teknolojisi okuyorum benımde 2 yıllık unıversıte sansım varmı ?

  11. Ben meslek lisesinde okuyorum iki yıllık geçiş hakkımıkullanırken bölüm değişikliği yapmak istiyorum bu mümkün mü ? Aslında ben böyle bişey duymuştum

    1. Yorum için teşekkür ederim Ayşe
      Geçiş yaparken bölüm değişikliği diye bir şey yok. Bahsettiğiniz üniversiteye geçerken okuduğunuz bölümden farklı bir bölüm seçip seçemeyeceğiniz durumudur. Alanınızla alakalı bir çok bölümü seçebiliyorsunuz. Hangi alanlar sınavsız geçiş ile yerleşebileceğinize buradan bakabilirsiniz.

  12. ben okula qidmiycem kaydımı yaptırdım dondurmycam sınava qircem ama sınıfta kalmış olcam tercih hakkım kullnmadan önce yatay geçiş hakkımı kullandığımda sınıfta kaldıqım bölüm üptal olur demi hocam

  13. arkadaşım birşey daha sorcam okula qitmesem bu yıl devamsızlıktan kalırım zaten sınav zamanı qeldiğinde yatay qeçiş hakkımı kullanıp sınava qirmeden qideceqim bölüme kaydımı yaptırabilirmiyim
    Şimdi bunları araştırıyorum çok üzqünüm yanlış tercihi yaptqıma

    1. Meslek liseli iseniz sınavsız geçiş hakkınızdan sınava girmeden tekrar yararlanabilirsiniz.

  14. Merhaba hocam büro yönetimi 12. sınıf öğrencisiyim benim bölümümden insan kaynakları ve yönetimi bölümüne sınavsız geçiş var mıdır? Varsa da hangi üniversitelere bakmam gerekir ?

    1. Ben bu yıl metal bölümünden mezun oldum ve ygs sınavına qirdim tercihimi yanlış yaptım ve elektrik bölümü kazandım.
      Ben bu bölümü bu yıl bıraksam seneye yine puansız geçiş hakkım olurmu.
      duyduğuma göre meslek lisesinden mezun olanın 2 yıl sınavsız geçiş hakkı varmı yardımcı olabilirmisiniz

      1. Yorumun için teşekkürler Erdi
        Sınavsız geçiş hakkı her zaman var. Belli bir kotası yok.

  15. hocam ben ticaret lisesi son sınıftayım sınavsız geçiş hakkını kullanmam gerekirse ygs’ye girmek zorunda mıym eğer girersem bi daha sınvsız geçiş hakkını kullanabilir mym

    1. YGS’ye girmen şart değil. Ancak girersen daha fazla faydalı olur. YGS’ye girdiğinde de sınavsız geçişten yararlanabilirsin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir