Sınavsız geçiş açık meslek liseli veya örgün (normal) meslek liseli öğrencilere tanınan bir haktır. Ancak bu hakka sahip olan bir meslek liselinin mutlaka üniversiteye yerleşeceği anlamı çıkmaz. Bazı bölümlerde yerleştirme önceliği bakımından en düşük özelliğe sahip meslek liseli öğrenciler yerleşebilirken, bazı bölümlerde ise en yüksek diploma notuna sahip meslek liseli yerleşemiyor.
Sınavsız geçiş hakkından yararlanmanın ilk kuralı YGS’ye başvuru yapmış olmaktır. YGS’ye başvuru yapmayanlar sınavsız geçiş hakkından yararlanamazlar.
SINAVSIZ GEÇİŞLE HAKKINDA EN ÇOK SORULAN SORULAR
Öncelikle şunu belirtmek gerekiyor. ÖSYS kılavuzunda TABLO 3-A olarak bilinen alandaki tüm bölümler meslek liseli öğrencilerin sınavsız geçiş hakkını kullanabilecekleri iki yıllık programlardır. Bu bölümlere ÖSYM öğrenci yerleştirirken, meslek liseli öğrencilerin bölümü seçip seçmediğine bakar. Eğer meslek liseli biri seçmişse önce onu alır. Sonra meslek liseli öğrenci kalmaz ise o zaman da genel lise öğrencilerini YGS puan üstünlüğüne göre almaya başlar. Burada meslek liseli öğrencilerden kast ettiğimiz meslek liseli öğrencilerin her istedikleri bölüme yerleşemeyecekleri, sadece alanları ile alakalı bölümlere sınavsız geçiş ile yerleşebilirler.
Meslek liseli öğrenci tercih yapmadan önce hangi bölümleri sınavsız geçiş hakkı kapsamında tercih edebileceğini bilmek zorundadır. Meslek lise bölümlerine karşılık gelen iki yıllık programlara buradan bakabilirsiniz.
Meslek liseliler bölümlerine denk gelen iki yıllık programları öğrendikten sonra, bu bölümlerin bir önceki yılın yerleşme bilgilerine bakmaları gerekir. Bir önceki yılda, bölüm hangi puanlarla kapatmış ise bu sene üç-beş aşağı yukarı aynı puanlarla bölümü kapatır.
Bazı iki yıllık programlara meslek liseli öğrenci tercih etmediği için dolmamıştır. Bu bölümlere daha sonra genel liseli veya alanı dışında tercih yapan meslek liseli öğrenciler yerleşmiştir. Bu anlamanın yolu da yerleştirme öncelikleri kısmına bakmaktır. Eğer yerleştirme öncelikleri kısmında herhangi bir ifade yoksa demek ki o programa geçen sene genel lise mezunu veya meslek liseli ama sınavsız geçiş hakkı olmayanlar YGS puanı ile yerleşmiştir. Yerleştirme öncelikleri kısmında bir ifade var ise o zaman da geçen sene o programa en son meslek liseli yerleşmiştir.
Meslek liseli öğrencilerin sınavsız olarak yerleşebilecek önlisans bölümleri burada yer almaktadır.
TABLO 3-A da meslek liseli bir öğrenci kendi alanında bir programı tercih etmişse onun önünde başka bir meslek liseli yoksa diğer kişi Türkiye birincisi de olsa önce meslek liseli yerleşir sonra da diğerine yer kalırsa o yerleşir.
ÖSYM KILAVUZUNDAKİ BİLGİLERE GÖRE SINAVSIZ GEÇİŞ ÖNCELİKLERİ
Sınavsız geçiş yerleştirme işlemleri aşağıdaki önceliklere göre merkezî sistemle yapılır:
1. Mezuniyet yılı daha büyük (yeni mezun) adaylara öncelik verilir.
2. Aynı yıl mezun olan adaylar arasında öncelik okul türüne göre Anadolu Teknik Lisesi, Teknik Lise veya Anadolu
Meslek Lisesi, Meslek Lisesi, çok eski yıllarda enstitü adı altında mezun olunan meslek lisesi sırasında verilir.
3. Mezuniyet yılı ve okul türü aynı olan adaylardan aynı METEB içinde olanlara öncelik verilir.
4. Mezuniyet yılı, okul türü ve METEB içi, METEB dışı bilgileri aynı olan adaylardan OBP’si yüksek olan adaylara
öncelik verilir.
5. Yukarıda sayılan tüm bilgileri aynı olan adaylardan doğum tarihi büyük (yaşı küçük) olana öncelik verilir.
Merhaba hocam,
Ben 1993 yapi ressamligi bolumu mezunuyum ve meslegimi hala kullanmaktayim 2 yillik sinavsiz gecis hakkindan yararlanabilirmiyim?
Evet yararlanabilirsiniz.
ben 2007 yılında ticaret meslek lisesi bilgisayar programcılığı bölümünden mezun oldum.Duyduğum ve gördüğüm kadarıyla benimle aynı zamanda mezun olan kişiler 2 yıllık örgün öğretim gördükten sonra aöf işletme bölümü okuyabiliyor.Ben de aynı şekilde olmak istiyorum fakat bunun için neler yapmam gerekiyor.Bilgilendirirseniz çok teşekkür ederim…
2 yıllık bölümü bitirdikten sonra Anadolu üniversitesi açıköğretim fakültesine başvuru yapmanız gerekiyor.
merhaba hocam..
ben anadolu ticaret lisesi son sınıftayım.. bu sene ygs ye giricem istediğim puanı alamazsam 2 yıllık geçiş hakkımı kullanacağım banka ve sigortacılık bölümü bursa uludağ üniversitesini istiyorum eger 2 yıllık geçiş hakkımı kullanmak zorunda kalırsam ama bir sorun var bursa uludağ üniversitesinin banka ve sigortacılık bölümünün kontejyanı 30 sizce bu 30’un içinde olabilirmiyim ben? birde eger 2 yıllık hakkımı kullanırsam üniversite 1 de tekrardan ygs ye girip yüksek bir puan alarak 4 yıllık bir üniversite okuyabilirmiyim farklı bölümler olcak iki bölümüde bitirebilirmiyim? ve 4 yıllık bitirdiğim bölüme göre meslek sahibi olabilirmiyim ? şimdiden teşekkürler …
1. Eğer Bursa’da okuyor isen ilk 30’a girmen mümkün.
2. üniversite 1. sınıfta YGS’ye girip 4 yıllık kazanman mümkün.
3. ikisini aynı anda okuyamazsın. Birini tercih edeceksin.
peki hocam teşekkür ederim.. Eğer Busa’da okuyor isen ilk 30’a girmen mümkün demişiniz..Ben Karaman Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde okuyorum Bursa’da okumadığım için ilk 30’a girmem mümkün değil dimi? 🙁
İkinci öğretime yerleşme ihtimalin var. Toplamda 90 kişilik kontenjan varmış yerleşme ihtimalin fazla gözüküyor.
Hocam merhaba, ben bu sene Bilişim Teknolojileri bölümünden mezun oldum fakat ygs’de düşük aldım . 4 yıl kazanamayacağımı bildiğim için 2 yıllık geçiş hakkımıda kullanmadım, tercihte yapmadım. Bu sene kendim çalışıyorum derslere sene sonunda 2 yıl geçiş hakkımı kullanabilirmiyim. ? ve ygs’ye girsem sonucun üzerine okul puanım eklenirmi. ?
Yorumun için teşekküler Osman
1. Geçiş hakkını kullanabilirsin.
2. YGS’ye girdiğinizde alacağınız ham puanın üzerine okul puanı eklenecektir.
2yillik hangi meslekler var?
MRB HOCAM BEN 2 YIL ONCE BURSLU IKI YILLIK HAKKIMI KULLANARAK UNİVERSİTE KAZANMISTIM VE MADDI DURUMLAR YUZUNDEN GIDEMEDIM ACABA BU YIL TEKRARDAN GEÇİŞ HAKKIMI KULLANMA IMKANIM VARMIDIR??
Evet var.
Merhabalar hocam. Lise bu sene bitti bilgisayar okudum ve tercih zamanim bilgisayar programciligini tercih etmedim başka bölum geldi ve psiman oldum. Acaba bu sene sadece basvuru yapmam yeterli mi gecis hakkimi kullanmak icin yoksa sinava girmem sart mi ?
Sınava girmeniz şart değil, başvuru yapmak yeterlidir.
mrb ben ozan mesleki açık öğretim lisesi 3. sınıf öğrencisiyim sınavsız geçiş hakkımın yanı sıra yapılan 4 yıllık üniversite sınavlarını kazanmak için ayrıeetten sınava girebilir miyim farzedelimki kazanamadım 4 yıllık sınavsız 2 yıllığa devam edebilir miyim dönem başlamadan
Evet yapabilirsin. Yani sınava girip 4 yıllık bir yer kazanmak için puan alabilir ve sınavsız geçiş için de tercih yapabilirsin.
Merhaba hocam ben açık öğretim çocuk gelişimi mezunuyum aynı zamanda düz lise sınavlarını da verdik. Benim çocuk gelişimi ve sosyal hizmetler dışında diğer bölümleri seçme hakkım var mi acaba ?
Şimdide Teşekkürler.
Maalesef yok.
merhaba 2012 meslek lisesi çocuk gelişimi mezunuyum bu sene atatürk üniversitesi sosyal hizmet lisansa kayıt oldum açıköğretim . önümüzdeki 2014 tercih zamanında 2 yıllık geçişimide kullanmak istiyorum sizce şansım nedir ve hala geçiş hakkımı kullanabilirmiyim ? şimdiden teşekkür ederim
Geçiş hakkın var. Ama yerleşme şansın düşük.
merhaba ben ygs ile peyzaj bölümüne geldm fakat meslek lisesi okudum bu sene 2 yıllık geçişimi kulanmadım seneye okulu bırakıp geçiş yapa bilirmiyim geçiş hakkım varmı yoksa sadece ilk senemi yapmalıydım 2 yıllık geçiş
Tekrar geçiş hakkını kullanabilirsin.
Hocam ben turizm işletme mezunuyum lisans( 2007)ayni zamanda meslek lisesi mezunuyum (2001) açıköğretim den iki yıllık laboratuvar teknisyeni bölümüne direk geçiş yapabilirmiyim. Kpss atama sıkıntısı yaşıyorum.şimdiden teşekkür ederim
Meslek lisesinde mezun olduğunuz alana göre sınavsız geçiş yapabileceğiniz bölümlerin listeleri burada yer almakta. Hangi alandan mezun olmuşsanız onun karşısında gideceğiniz bölümler yer almakta, alanınıza karşılık gelen bölümler arasında laboratuvar bölümü varsa sınavsız geçiş yapabilirsiniz.
ben 2005 meslek mezunuyum açıköğretim istiyorum ama sınava girmeliyim yararı olurmu diploma notumda yüksek ama sizce şansım düşükmü 2005 mezunu olduğum için ???
Mezun olduğun bölüme ve tercih edeceğin bölüme göre değişir. Bazı bölümlerde 2013 mezunu bile olsan yerleşemiyorsun, bazılarında ise 1993 mezunu bile olsan yerleşebiliyorsun.
ben meslek lisesi mezunuyum mezun olduğum sene tercih seçimlerim yüzünden açıköğretime yerleştim fakat açıköğretimde okumak istemiyorum bu sene tekrardan sınava girmeden geçiş hakkımı kullanabilirmiyim ve kullanabilirsem İstanbul civarı yerleşme ihtimalim ne olur obp 80 civarıydı
Sınava girmeden yeniden sınavsız geçişten yararlanabilirsin. Ancak başvuru yapman gerekiyor. Mezun olduğun bölüm ve mezuniyet yılın puanından daha önemlidir.
Ben şuan ticaret meslek lisesinde muhasebe bölümünde okuyorum sınavsız geçiş hakkından yararlanmak istiyorum fakat bu hakkımı sadece muhasebe üzerine mi yapabilirim yoksa herhangi bir istediğim bölümede yapabilirmiyim ?
Mezuniyet alanına göre tercih edebileceğin okullar burada yer alıyor.