Sınavsız Geçiş Hakkı Kullanılırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Ygs-Lys

Sınavsız geçiş açık meslek liseli veya örgün (normal) meslek liseli öğrencilere tanınan bir haktır. Ancak bu hakka sahip olan bir meslek liselinin mutlaka üniversiteye yerleşeceği anlamı çıkmaz. Bazı bölümlerde yerleştirme önceliği bakımından en düşük özelliğe sahip meslek liseli öğrenciler yerleşebilirken, bazı bölümlerde ise en yüksek diploma notuna sahip meslek liseli yerleşemiyor.

Sınavsız geçiş hakkından yararlanmanın ilk kuralı YGS’ye başvuru yapmış olmaktır. YGS’ye başvuru yapmayanlar sınavsız geçiş hakkından yararlanamazlar.

SINAVSIZ GEÇİŞLE HAKKINDA EN ÇOK SORULAN SORULAR

Öncelikle şunu belirtmek gerekiyor. ÖSYS kılavuzunda TABLO 3-A olarak bilinen alandaki tüm bölümler meslek liseli  öğrencilerin sınavsız geçiş hakkını kullanabilecekleri iki yıllık programlardır. Bu bölümlere ÖSYM öğrenci yerleştirirken, meslek liseli öğrencilerin bölümü seçip seçmediğine bakar. Eğer meslek liseli biri seçmişse önce onu alır. Sonra meslek liseli öğrenci kalmaz ise o zaman da genel lise öğrencilerini YGS puan üstünlüğüne göre almaya başlar. Burada meslek liseli öğrencilerden kast ettiğimiz meslek liseli öğrencilerin her istedikleri bölüme yerleşemeyecekleri, sadece alanları ile alakalı bölümlere sınavsız geçiş ile yerleşebilirler.

Meslek liseli öğrenci tercih yapmadan önce hangi bölümleri sınavsız geçiş hakkı kapsamında tercih edebileceğini bilmek zorundadır. Meslek lise bölümlerine karşılık gelen iki yıllık programlara buradan bakabilirsiniz.

Meslek liseliler bölümlerine denk gelen iki yıllık programları öğrendikten sonra, bu bölümlerin bir önceki yılın yerleşme bilgilerine bakmaları gerekir. Bir önceki yılda, bölüm hangi puanlarla kapatmış ise bu sene üç-beş aşağı yukarı aynı puanlarla bölümü kapatır.

Bazı iki yıllık programlara meslek liseli öğrenci tercih etmediği için dolmamıştır. Bu bölümlere daha sonra genel liseli veya alanı dışında tercih yapan meslek liseli öğrenciler yerleşmiştir. Bu anlamanın yolu da yerleştirme öncelikleri kısmına bakmaktır. Eğer yerleştirme öncelikleri kısmında herhangi bir ifade yoksa demek ki o programa geçen sene genel lise mezunu veya meslek liseli ama sınavsız geçiş hakkı olmayanlar YGS puanı ile yerleşmiştir. Yerleştirme öncelikleri kısmında bir ifade var ise o zaman da geçen sene o programa en son meslek liseli yerleşmiştir.

Meslek liseli öğrencilerin sınavsız olarak yerleşebilecek önlisans bölümleri burada yer almaktadır.

TABLO 3-A da meslek liseli bir öğrenci kendi alanında bir programı tercih etmişse onun önünde başka bir meslek liseli yoksa diğer kişi Türkiye birincisi de olsa önce meslek liseli yerleşir sonra da diğerine yer kalırsa o yerleşir.

ÖSYM KILAVUZUNDAKİ BİLGİLERE GÖRE SINAVSIZ GEÇİŞ ÖNCELİKLERİ

Sınavsız geçiş yerleştirme işlemleri aşağıdaki önceliklere göre merkezî sistemle yapılır:
1. Mezuniyet yılı daha büyük (yeni mezun) adaylara öncelik verilir.
2. Aynı yıl mezun olan adaylar arasında öncelik okul türüne göre Anadolu Teknik Lisesi, Teknik Lise veya Anadolu
Meslek Lisesi, Meslek Lisesi, çok eski yıllarda enstitü adı altında mezun olunan meslek lisesi sırasında verilir.
3. Mezuniyet yılı ve okul türü aynı olan adaylardan aynı METEB içinde olanlara öncelik verilir.
4. Mezuniyet yılı, okul türü ve METEB içi, METEB dışı bilgileri aynı olan adaylardan OBP’si yüksek olan adaylara
öncelik verilir.
5. Yukarıda sayılan tüm bilgileri aynı olan adaylardan doğum tarihi büyük (yaşı küçük) olana öncelik verilir.

 

 

2.430 thoughts on “Sınavsız Geçiş Hakkı Kullanılırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

  1. hocam ben 2 yıllık tercihimi kullandım fakat hiçbir okul çıkmadı 2. tercih veya ek tarcih hakkım varmı varsa tarihi ne zaman ?

  2. mrb ben 2012 meslek lısesı muhasebe mezunuyum dırek geçis yapabılecegım bölumler hangısıdır yardımcı olabılırmısınız ? ve de burslu okuyabılırmıyım dırek geçışlerde

  3. mrb ben 2012 meslek lısesı muhasebe mezunuyum ankaradakı unıversıtelerı ıstıyorum fakat %25 %50 bursllu oradakı unuversıtelere dırek gecıs yapabılırmıyım kendı bölumumle alakalı olanlara

  4. çocuk gelişimi mezunuyum. ygs5 puanım 305. geçiş hakkımı kullanmadğm için pişman oldum. 2 yıllık aöf çocuk gelişimi istiyorm. ikinci tercihlerde geçiş hakkımı kullanabiliyor muyum. kpss çalşyorm şimdiden. 2 yıllık gelirse dondurmayı düşünüyorm. kpss yi kazanp öyle devam etmek istiyorm. geçiş hakkımı kullanabilir miyim ya da ikinci tercihlere girme hakkım var mı

  5. hocam ben kız meslek çocuk gelişimi mezunuyum bu sene mezun oldum obp 381 ilk tercihlerde yatay geçişimi kullanmadım 2 tercihlerde kullanmak istiyorum yerleşme olasılığım nedir olacak olan kontejanları göz önüne alırsak ?

    1. Yerleştirme puanlarını gözden geçirmek gerekiyor. Kimler hangi şartlar altında yerleşti? Bunlara bakmak gerekiyor. Ona göre davranmak lazım. Henüz çocuk gelişiminin puanlarını düzenleyemedim. Düzenledikten sonra daha net bir fikir sahibi olabiliriz.

      1. geliboluda okudum ben çanakkalede sınavsız geçişi kullanarak çoğu arkadaşlarım yerleşti benden düşük puanlılar bile yanlız çanakkale iö sınavsız geçişle alıyor ben ilk tercihlerimde örgün eğitim yazdım sadece ek yerleştirmelerde iö yazabilirim ama değil mi ?

          1. tutar mı peki 🙂 kontejan en fazla 5 kişi olur yerleşebilirmiyim

  6. hocam ben bu sene sınavsız geçiş ve direk geçiş için başvuru yaptım ygs den barajı geçemedim ama direk geçişim var diye tercih yaptım fakat tercihimde hiçbir yer gelmedi benim direk geçiş hakkım varsa neden gelmedi. ikincisi ise ek tercihlerde aynı yerleri yazsam bir sorun olurmu?

    1. Yazdığın yerlere senden daha özellik bakımından daha uygun olanlar yerleştiği için yerleşememişseniz. Ek yerleştirmede aynı yerleri yazmanın bir anlamı yoktur. İlkinde gelmedi ise ikincisinde aynı yerler gelmez. Başka yerleri tercih etmelisin.

  7. Hocam ben sinavsiz gecis yaptim istemedigim bi bolum geldi ek tercih yapabilir miyim bekliyorum cevabiniz icin

  8. anadolu teknik ve endüstri meslek lisesi makina mezunuyum. sınavsız geçiş hakkımı kullandım tercih yaptım . yaptığım 21 tercihin hiç biri gelmedi . diploma notum 56,5 bundan kaynaklanan bir sebep olabalir mi. veya ne yapmam gerekiyor ..?

    1. Ek yerleştirmeyi bekleyecek, tekrar şansınızı deneyecek ve daha kenar yerleri tercih etmeye çalışacaksınız.

  9. sınavsız geciş hakkı ile acık ogretmden bır bolum tercıh edebılıyormuyum yoksa sınavsız gecısın orgun ogretım olma zorunlulugu varmı

    1. Açık öğretimde seçebiliyorsunuz. Tablo 3A’daki bütün bölümler sınavsız geçiş bölümleridir.

  10. hocam ben ygs de bişi yapamadım sınavsız geçişi engellemez değil mi sınavsız tercihim gelir mi.

  11. merhaba ben meslek lisesi meznuym obp ve diploma notmla hespladıgımda puanım 354 cıkıyor ve mersin unv makne bölümü istyorum girebilrmym ankradada otryrm

  12. Ben istanbulda yaşıyorum bartinda okumak istediğim için orayi 1. Tercihe yazdim. Bartın daha düşük puan yani geriye kalan 20 tercihim ölü mü oluyor. :/

    1. YGS’ye başvuru yaptı iseniz ek yerleştirmeyi bekleyeceksiniz. Ek yerleştirme döneminde tercih yaparsınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir