Sınavsız Geçiş Hakkı Kullanılırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Ygs-Lys

Sınavsız geçiş açık meslek liseli veya örgün (normal) meslek liseli öğrencilere tanınan bir haktır. Ancak bu hakka sahip olan bir meslek liselinin mutlaka üniversiteye yerleşeceği anlamı çıkmaz. Bazı bölümlerde yerleştirme önceliği bakımından en düşük özelliğe sahip meslek liseli öğrenciler yerleşebilirken, bazı bölümlerde ise en yüksek diploma notuna sahip meslek liseli yerleşemiyor.

Sınavsız geçiş hakkından yararlanmanın ilk kuralı YGS’ye başvuru yapmış olmaktır. YGS’ye başvuru yapmayanlar sınavsız geçiş hakkından yararlanamazlar.

SINAVSIZ GEÇİŞLE HAKKINDA EN ÇOK SORULAN SORULAR

Öncelikle şunu belirtmek gerekiyor. ÖSYS kılavuzunda TABLO 3-A olarak bilinen alandaki tüm bölümler meslek liseli  öğrencilerin sınavsız geçiş hakkını kullanabilecekleri iki yıllık programlardır. Bu bölümlere ÖSYM öğrenci yerleştirirken, meslek liseli öğrencilerin bölümü seçip seçmediğine bakar. Eğer meslek liseli biri seçmişse önce onu alır. Sonra meslek liseli öğrenci kalmaz ise o zaman da genel lise öğrencilerini YGS puan üstünlüğüne göre almaya başlar. Burada meslek liseli öğrencilerden kast ettiğimiz meslek liseli öğrencilerin her istedikleri bölüme yerleşemeyecekleri, sadece alanları ile alakalı bölümlere sınavsız geçiş ile yerleşebilirler.

Meslek liseli öğrenci tercih yapmadan önce hangi bölümleri sınavsız geçiş hakkı kapsamında tercih edebileceğini bilmek zorundadır. Meslek lise bölümlerine karşılık gelen iki yıllık programlara buradan bakabilirsiniz.

Meslek liseliler bölümlerine denk gelen iki yıllık programları öğrendikten sonra, bu bölümlerin bir önceki yılın yerleşme bilgilerine bakmaları gerekir. Bir önceki yılda, bölüm hangi puanlarla kapatmış ise bu sene üç-beş aşağı yukarı aynı puanlarla bölümü kapatır.

Bazı iki yıllık programlara meslek liseli öğrenci tercih etmediği için dolmamıştır. Bu bölümlere daha sonra genel liseli veya alanı dışında tercih yapan meslek liseli öğrenciler yerleşmiştir. Bu anlamanın yolu da yerleştirme öncelikleri kısmına bakmaktır. Eğer yerleştirme öncelikleri kısmında herhangi bir ifade yoksa demek ki o programa geçen sene genel lise mezunu veya meslek liseli ama sınavsız geçiş hakkı olmayanlar YGS puanı ile yerleşmiştir. Yerleştirme öncelikleri kısmında bir ifade var ise o zaman da geçen sene o programa en son meslek liseli yerleşmiştir.

Meslek liseli öğrencilerin sınavsız olarak yerleşebilecek önlisans bölümleri burada yer almaktadır.

TABLO 3-A da meslek liseli bir öğrenci kendi alanında bir programı tercih etmişse onun önünde başka bir meslek liseli yoksa diğer kişi Türkiye birincisi de olsa önce meslek liseli yerleşir sonra da diğerine yer kalırsa o yerleşir.

ÖSYM KILAVUZUNDAKİ BİLGİLERE GÖRE SINAVSIZ GEÇİŞ ÖNCELİKLERİ

Sınavsız geçiş yerleştirme işlemleri aşağıdaki önceliklere göre merkezî sistemle yapılır:
1. Mezuniyet yılı daha büyük (yeni mezun) adaylara öncelik verilir.
2. Aynı yıl mezun olan adaylar arasında öncelik okul türüne göre Anadolu Teknik Lisesi, Teknik Lise veya Anadolu
Meslek Lisesi, Meslek Lisesi, çok eski yıllarda enstitü adı altında mezun olunan meslek lisesi sırasında verilir.
3. Mezuniyet yılı ve okul türü aynı olan adaylardan aynı METEB içinde olanlara öncelik verilir.
4. Mezuniyet yılı, okul türü ve METEB içi, METEB dışı bilgileri aynı olan adaylardan OBP’si yüksek olan adaylara
öncelik verilir.
5. Yukarıda sayılan tüm bilgileri aynı olan adaylardan doğum tarihi büyük (yaşı küçük) olana öncelik verilir.

 

 

2.430 thoughts on “Sınavsız Geçiş Hakkı Kullanılırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

  1. hocam ben ticaret meslek lisesiliyim bu sene tercihlerde yerleşemezsem seneye sınavsız geçiş hakkım varmı

  2. Ben meslek lisesi mezunuyum (bilgisayar bölümü).Sınava girdim, 9 tane tercih yaptım.Ve benim yaptığım 7.tercih yani “pazarlama” geldi ve yerleştim.Ama 6. tercih kendi bölümümdü.Kendi bölümüme yerleşemedim.Şimdi ben kendi bölümüme direk geçiş yapmak istiyorum olur mu?beni bilgilendirirseniz çook sevinirim

          1. alttaki Ali nin sorduğu soruyla benim sorduğum arasında ne fark var ona kullanabilirsiniz demişiniz???

          2. ben şimdi pazarlama bölümünü bir yıl okuyup 2.yıl bilgisayar bölümüne geçebilirmiyim?

          3. Yeniden tercih yapabilirsin. Pazarlamadan bilgisayar bölümüne geçiş yapamazsınız.

  3. ygs ile tercih yaptım yerleştim fakat gitmek istemiyorum sınavsız geçiş hakkımı kullanabilir miyim

    1. Yerleşen öğrenci ek yerleştirmeye başvuru yapamaz. Gelecek yıl sınavsız geçiş hakkından yararlanabilirsiniz.

  4. slm hocam ben saglık meslek lisesiyim fakat başvurusu süresinde başvuramadım ek yerleştirmede sınavsız geçiş hakkımla başvurabilirmiyim acaba

  5. hocam benim kız arkadaşım sınavsız geçiş hakkını kullandı ama tercih sıralamasını bilmediği yüzünden çok yanlış şekilde tercihte bulundu bu yüzden ikinci tercihi geldi bu bölümüde okumak istemiyor şimdi ek yerleştirmede tekrar tercih yapma hakkı var mı bu yanlış tercihini böyle telafi edip istediği bölüme gidebilir mi ?

  6. hocam şimdi YGS girdim barajı geçemedim ben ticaret meslek lisesi mezunuyum geçiş hakkım kullandım tercih yaptım geldi şimdi kazandığım bölümü okudum bi sene tekrar YGS girdim ama gine diyelim geçemedim o zaman geçiş hakkım devam edecek mi yoksa bu geçiş hakkı sadece bi kere mi cvp bekliyorum saygılarımla .

  7. hocam şimdi benim diploma notum 77 opb puanım 380ilk tercihlerimi yaptım yerleşemedim ama yatay geçiş hakkımı kullanmadım ek tercihlerde hakkımı kullansam kesin kazanırmıyım ygs 4 puanım 284 arkadaşımın diploma notu 70 olduğu halde yatay geçişle ilk tercihte yerleşti ben ek tercihte yerşirmiyim kesin ?

    1. Kesin diye bir şey yok. Arkaşının tercih ettiği yer ile senin tercihlerin arasında bir fark olduğundan yerleşememişsin. Ek yerleştirmede şansını deneyeceksin.

      1. onun tercih ettiği yerler bende yoktu o ikinci öğretimi de yazmış ben onu yazmamıştım ama ikinci öğretim yatay geçişle alıyormuş haberim yoktu şimdi ek yerleştirmelerde yazsam ikinci öğretimi yatay geçişim olur mu ?

        1. Boş yer kalırsa olma ihtimali var. Senden daha yüksek imkanlı biri yoksa boş kontenjan olduğunda sen yerleşirsin.

  8. Hocam sımdı ben hıc bıyere yerlesemedım ben sınavsız gecıs hakkımı kullanarak ıstedıgım unıversıteye gıdebılırmıyım bıde o hakkımı acık ogretım ıcınde kullanabılrmıyım? Lutfen akıl verın bana kafam karıstı ?

    1. Sınavsız geçişten yararlanabilirsiniz. Açık öğretimde de alanınızla ilgili bölüm varsa onu da seçebilirsiniz.

  9. kızım açık öğretim lisesi kız meslek lisesi çocuk gelişimi bölümü öğrencisi mezuniyet şartlarını taşımakta ama 2013 temmuz sınavlarına katılmıştır.sınavsız geçiş hakkını kullanmak istiyor ama tercih falan yapmadık.ocak ayı içinde ygs muracatını yaptık bize yol gösterirmisiniz.hakkımız geçtimi

  10. hocam kardesım kız meslek lisesi mezunu çocuk gelişimi bölümünü tercih yaptık ama yerleşemedi obp puanının altındakı yere bile yerleşmedi yanlış birşey mi yaptık. teşekkürler

    1. Tercih ettiğiniz okullara diğer özelliklerine de dikkat etmiş olmalısınız. Mezuniyet yılı, okul türü, meteb ve diploma notu bunlar yerleştirmede etkili olan faktörlerdir. Bunlardan siz en çok diploma notuna dikkat etmişseniz açıkta kalma nedeni olabilir. Bir de çocuk gelişiminde sınavsız geçişte yerleşmek zor olduğundan yerleşememiştir.

  11. hocam meraba ben ygs gırmıstım baraj gecemedım ama kendı bolumm sınavsız gecısı ıcın 2 yıllık kendı ılımdkı 2 unı yazdım gelmedı sımdı napmalıyım bı yardımcı olurmusun ek tercıhde tekrar yazsam gelırmı yada baska sehırler

  12. kardesım ygs puanı ıle tercıh yapmıstır ek yerlestırme de sınavsız geçiş hakkını kullanabılırmı acil bilgi verırmısınız

  13. meslek lisesi menzunuyum sınavsız geciş hakkına nasıl basvuyu yapayım tercih yaptım tutmadı hiçbir yere

  14. hocam ben elektirik elektronik mezunuyum diploma notum 62.15 fakat direk geçiş hakkımda elektirk bölümünü yazmadım ve hiçbir okula giremedim bu tercihin 2. si olucakmı ve ek tercih varmış galiba onda elekrik yazsam çıkarmı ve tarihi ne zaman bu ek tercihlerin bi yardımcı olursanız çok memnun olurum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir