Sınavsız Geçiş Hakkı Kullanılırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Ygs-Lys

Sınavsız geçiş açık meslek liseli veya örgün (normal) meslek liseli öğrencilere tanınan bir haktır. Ancak bu hakka sahip olan bir meslek liselinin mutlaka üniversiteye yerleşeceği anlamı çıkmaz. Bazı bölümlerde yerleştirme önceliği bakımından en düşük özelliğe sahip meslek liseli öğrenciler yerleşebilirken, bazı bölümlerde ise en yüksek diploma notuna sahip meslek liseli yerleşemiyor.

Sınavsız geçiş hakkından yararlanmanın ilk kuralı YGS’ye başvuru yapmış olmaktır. YGS’ye başvuru yapmayanlar sınavsız geçiş hakkından yararlanamazlar.

SINAVSIZ GEÇİŞLE HAKKINDA EN ÇOK SORULAN SORULAR

Öncelikle şunu belirtmek gerekiyor. ÖSYS kılavuzunda TABLO 3-A olarak bilinen alandaki tüm bölümler meslek liseli  öğrencilerin sınavsız geçiş hakkını kullanabilecekleri iki yıllık programlardır. Bu bölümlere ÖSYM öğrenci yerleştirirken, meslek liseli öğrencilerin bölümü seçip seçmediğine bakar. Eğer meslek liseli biri seçmişse önce onu alır. Sonra meslek liseli öğrenci kalmaz ise o zaman da genel lise öğrencilerini YGS puan üstünlüğüne göre almaya başlar. Burada meslek liseli öğrencilerden kast ettiğimiz meslek liseli öğrencilerin her istedikleri bölüme yerleşemeyecekleri, sadece alanları ile alakalı bölümlere sınavsız geçiş ile yerleşebilirler.

Meslek liseli öğrenci tercih yapmadan önce hangi bölümleri sınavsız geçiş hakkı kapsamında tercih edebileceğini bilmek zorundadır. Meslek lise bölümlerine karşılık gelen iki yıllık programlara buradan bakabilirsiniz.

Meslek liseliler bölümlerine denk gelen iki yıllık programları öğrendikten sonra, bu bölümlerin bir önceki yılın yerleşme bilgilerine bakmaları gerekir. Bir önceki yılda, bölüm hangi puanlarla kapatmış ise bu sene üç-beş aşağı yukarı aynı puanlarla bölümü kapatır.

Bazı iki yıllık programlara meslek liseli öğrenci tercih etmediği için dolmamıştır. Bu bölümlere daha sonra genel liseli veya alanı dışında tercih yapan meslek liseli öğrenciler yerleşmiştir. Bu anlamanın yolu da yerleştirme öncelikleri kısmına bakmaktır. Eğer yerleştirme öncelikleri kısmında herhangi bir ifade yoksa demek ki o programa geçen sene genel lise mezunu veya meslek liseli ama sınavsız geçiş hakkı olmayanlar YGS puanı ile yerleşmiştir. Yerleştirme öncelikleri kısmında bir ifade var ise o zaman da geçen sene o programa en son meslek liseli yerleşmiştir.

Meslek liseli öğrencilerin sınavsız olarak yerleşebilecek önlisans bölümleri burada yer almaktadır.

TABLO 3-A da meslek liseli bir öğrenci kendi alanında bir programı tercih etmişse onun önünde başka bir meslek liseli yoksa diğer kişi Türkiye birincisi de olsa önce meslek liseli yerleşir sonra da diğerine yer kalırsa o yerleşir.

ÖSYM KILAVUZUNDAKİ BİLGİLERE GÖRE SINAVSIZ GEÇİŞ ÖNCELİKLERİ

Sınavsız geçiş yerleştirme işlemleri aşağıdaki önceliklere göre merkezî sistemle yapılır:
1. Mezuniyet yılı daha büyük (yeni mezun) adaylara öncelik verilir.
2. Aynı yıl mezun olan adaylar arasında öncelik okul türüne göre Anadolu Teknik Lisesi, Teknik Lise veya Anadolu
Meslek Lisesi, Meslek Lisesi, çok eski yıllarda enstitü adı altında mezun olunan meslek lisesi sırasında verilir.
3. Mezuniyet yılı ve okul türü aynı olan adaylardan aynı METEB içinde olanlara öncelik verilir.
4. Mezuniyet yılı, okul türü ve METEB içi, METEB dışı bilgileri aynı olan adaylardan OBP’si yüksek olan adaylara
öncelik verilir.
5. Yukarıda sayılan tüm bilgileri aynı olan adaylardan doğum tarihi büyük (yaşı küçük) olana öncelik verilir.

 

 

2.430 thoughts on “Sınavsız Geçiş Hakkı Kullanılırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

  1. kız meslek lisesi ev idaresi ve beslenme 1995 mezunuyum .sınavsız geçiş için neler yapmam gerekiyor?yardımcı olur musunuz?

    1. Sınavsız geçiş için ilk önce YGS’ye başvuru yapmış olmanız gerekir. Başvuru yapmışsanız Eylül sonu Ekim başı ek yerleştirmeler yapılır o zaman tercih yapmanız gerekecek. Başvuru yapmamışsanız Ocak ayında 2014 YGS başvurusunu yapmanız gerekecek, isterseniz sınava girersiniz, istemezseniz de Temmuz ayını bekler o zaman tercih yaparsınız.

    1. Ölü tercih diye bir şey var ama her zaman da uyulacak bir durum değildir. Ölü tercih ilk tercihini ikinci tercihinden daha düşük puanlı bir yer vermektir. bu bütün tercihler için aynı şekilde olur. Yani 19. tercihin 20. tercihinden küçük puanlı ise 20. tercih ölü tercih olarak bilinir. Ama şöyle de bir durum var. Diyelim ki A şehirde oturuyorsun senin ve burada okumak istiyorsun. B şehrindeki okul ise A şehrinden daha düşük bir puana sahiptir. Sen diyorsun ki ben A şehrindeki bölüme yerleşmek istiyorum olmazsa B olsun. Böyle bir durumda daha düşük puanlı olan A şehrindeki bölümü B şehrindeki bölümün önüne yazabilirsiniz. Mantık olarak bu ölü tercih olarak değerlendirilir. Yalnız A şehrindeki bölümün puanı belki de yükselir ve B şehrindeki bölümün puanını geçer, bu durumda ölü tercih diye bir şey kalmaz.

  2. Merhaba hocam ben 2 yillik gecis hakkim için tercih yaptim ancak bulunduğum il degilde farkli bir ili ilk siraya yazdım sorun olur mu?

  3. ben ygs 1de 130 küsür puan yaptım haliye okul puanı etki etmedi hiç bir şekilde 180i geçemedim sınavsız geçiş hakkım var benimle aynı obpye sahip bir öğrenci var diyelim ama o ygsden barajı geçmiş o benim önüme mi girer yada benim obp puanım yüksek onun düşük fakat ygs sınavı benden yüksek öncelik sırası kimde olur yardımcı olursanız sevinirim

  4. ben tercihlerimi yaptım .internet ortamında kaydettim. işlem sadece bu kadar mı yoksa götürüp ösym bürolarında onaylatmak da gerekiyor mu

  5. iyi günler ben denizcilik meslek lisesi çıkışlıyım 2 yıllık pri reis denizcilik myo tercih edicem ygs 1 ve 2 den barajı geçemedim sınavsız geçiş hakkına sahibim ama okuldaki kişiler yinede ygs 1den barajı geçme şartı öngörüyor bu durumu anlıyamadım ayrıca tam burs almak içinde obp puanına mı bakılıyor

    1. Sınavsız geçiş için YGS’ye bile girmeye gerek yok. Sadece başvuru yapmış olmak gerekir. Baraj şartı yoktur.

      1. bende tercih yapmadım. ek yerleştirme ne zaman ? sınavsız geçiş hakkı için başvuru nasıl yapılıyor ve son günü ne zaman?

        1. Ek yerleştirme tarihi henüz belli değil. Eylül ayının sonlarında genellikle yapılır. YGS için başvuru yapmışsanız ek yerleştirme döneminde tercih yapacaksınız.

  6. meteb tam olarak ne oluyor liseyi okuduğu ildeki okulları tercih etmesi anlamına geliyorsa kardeşim muşta okudu ve muşta sağlık myo yok. ne yapmamızı önerirsiniz

    1. METEB, mesleki teknik eğitim bölgesi demektir. Muş’ta seçeceğiniz bölüm yoksa size en uygun ya da en yakın olan yerleri seçeceksiniz. Bu durumda meteb içi yada dışı olması o kadar önemli değildir.

  7. kardeşim acil tıp teknisiyenliğinden mezun oldu. sınavsız geçişle ilk ve acil yardım bölümünü secmeyi istiyor tercih yaparken nelere dikkat etmeliyiz tercihlerde puan sıralamasının bir önemi var mı. ölü tercih kavramı sınavsız geçiste de gecerli mi. tercih sırasını neye göre yapmalıyız. bilgilendirirseniz sevinirim. simdiden teşekkürler

    1. Sınavsız geçişte önemli olan mezun olunan yıl, sonra okul türü, sonra da meteb en son ise puandır. Dolayısı ile ölü tercih olayı puana göre sınav geçişte olmaz. Önce kendi metebindeki okulları sonra mebeti dışındaki okulları tercih edecek.

  8. ben çocuk gelişimi bölümünü bitirdim yerleştirme puanım 272 geçiş hakkımı kullanmak istiyorum ama seneye okuldan gelen ek puanım düşer mi veya kaybolur mu puanla yerleşmezsem?

  9. ygs 6 puanım 250 4 yıllık biyer tutmuyor 2 yıllık geçiş hakkımı kullanıp 2 yılın sonunda dgs sınavına girip 4 e dgs yı yapamazsam eğer açıktan devam ederim dıye düşünüyorum yoksa 4 yıllık açık öğretim mi yapıyım sizce hangısı daha iyi olur ?

    1. 1. Seçenek daha mantıklı gözüküyor. Diğer seçeneği aynı zamanda yapabilirsin. Üniversiteyi kazandıktan ve kayıt yaptırdıktan sonra ikinci üniversite olarak açık öğretimden 4 yıllık bir program okuyabilirsin.

      1. Meslek lisesi olduğum için kendi bölümüm muhasebe peki 2 yıllıktada kendi bölümümden mi devam ediyim yada önerdiğiniz başa bir bölüm var mı ?

        1. Dört yıllık işletme veya muhasebe ile ilgili diğer bölümleri kazanıyorsanız ve bu alanda çalışmaktan bıkmayacaksanız kendi alanınızda devam edin.

          1. 4 yıllık tutmuyo hocam 2 yıllık oluyo benım 2 yıllığa gidicem hangi bölüm okusam daha iyi olur birde sakarya myo sadece içinden alıyo ben Ankaradayım oraya yerleşmem imkansız mı ?

          2. Galiba işletme bölümünden bahsediyoruz. Sakarya’da işletmenin ikinci öğretimi var. isterseniz onu tercihe edersiniz. İkinci öğretime rahatlıkla yerleşirsiniz. Hangi bölümü okusam daha iyi olur sorunuza cevap veremem. Sizi ancak yakından tanıyan biri bu konuda size yardımcı olabilir. Bu konuda karar senindir. Eğer kafanda bir bölüm netleşmemişse tercih etme, bir yıl beklemek kötü bir karar vermekten daha iyidir.

  10. Ygs puanıyla bir bolüme yerleşip bidaki sne sınavsız geçiş hakını kullansak , ozman puan dusuyormu

    1. Bu yıl YGS puanı ile bir yere yerleştiğinizde gelecek yıl da sınavsız geçiş yaptığınızda OBP puanınız düşmez.

  11. ben meslek lisesi çocuk gelişimi mezunuyum geçen sene sınavsız geçiş yaptım sosyal hizmetler geldi kayıt yapmadım bu sene tekrar sınavsız geçiş yapım dedim tercih yapma hakkınız bulunmamaktadır dio sınavsız geçiş hakkı birdefamıdır:(

  12. yazdıklarınız çok aydınlattı ama bir sorum olacaktı ben hemşirelik mezunuyum sınavsız geçiş hakkımı kullanarak ilk ve acil yardım bölümüne geçmek istiyorum tek sıkıntı 1.60 cm boy istiyorlar 1,2 cm ile kaybediyorum tercih yapsam bir yer gelse ve boydan kaybetsem hakkım yanar mı seneye kullanabilir miyim ?

    1. Sınavsız geçiş yapacaksanız bir sonraki yıl için hakkınız yanmaz. Seneye tekrar denersiniz ama bu sene için yanar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir