Sınavsız geçiş açık meslek liseli veya örgün (normal) meslek liseli öğrencilere tanınan bir haktır. Ancak bu hakka sahip olan bir meslek liselinin mutlaka üniversiteye yerleşeceği anlamı çıkmaz. Bazı bölümlerde yerleştirme önceliği bakımından en düşük özelliğe sahip meslek liseli öğrenciler yerleşebilirken, bazı bölümlerde ise en yüksek diploma notuna sahip meslek liseli yerleşemiyor.
Sınavsız geçiş hakkından yararlanmanın ilk kuralı YGS’ye başvuru yapmış olmaktır. YGS’ye başvuru yapmayanlar sınavsız geçiş hakkından yararlanamazlar.
SINAVSIZ GEÇİŞLE HAKKINDA EN ÇOK SORULAN SORULAR
Öncelikle şunu belirtmek gerekiyor. ÖSYS kılavuzunda TABLO 3-A olarak bilinen alandaki tüm bölümler meslek liseli öğrencilerin sınavsız geçiş hakkını kullanabilecekleri iki yıllık programlardır. Bu bölümlere ÖSYM öğrenci yerleştirirken, meslek liseli öğrencilerin bölümü seçip seçmediğine bakar. Eğer meslek liseli biri seçmişse önce onu alır. Sonra meslek liseli öğrenci kalmaz ise o zaman da genel lise öğrencilerini YGS puan üstünlüğüne göre almaya başlar. Burada meslek liseli öğrencilerden kast ettiğimiz meslek liseli öğrencilerin her istedikleri bölüme yerleşemeyecekleri, sadece alanları ile alakalı bölümlere sınavsız geçiş ile yerleşebilirler.
Meslek liseli öğrenci tercih yapmadan önce hangi bölümleri sınavsız geçiş hakkı kapsamında tercih edebileceğini bilmek zorundadır. Meslek lise bölümlerine karşılık gelen iki yıllık programlara buradan bakabilirsiniz.
Meslek liseliler bölümlerine denk gelen iki yıllık programları öğrendikten sonra, bu bölümlerin bir önceki yılın yerleşme bilgilerine bakmaları gerekir. Bir önceki yılda, bölüm hangi puanlarla kapatmış ise bu sene üç-beş aşağı yukarı aynı puanlarla bölümü kapatır.
Bazı iki yıllık programlara meslek liseli öğrenci tercih etmediği için dolmamıştır. Bu bölümlere daha sonra genel liseli veya alanı dışında tercih yapan meslek liseli öğrenciler yerleşmiştir. Bu anlamanın yolu da yerleştirme öncelikleri kısmına bakmaktır. Eğer yerleştirme öncelikleri kısmında herhangi bir ifade yoksa demek ki o programa geçen sene genel lise mezunu veya meslek liseli ama sınavsız geçiş hakkı olmayanlar YGS puanı ile yerleşmiştir. Yerleştirme öncelikleri kısmında bir ifade var ise o zaman da geçen sene o programa en son meslek liseli yerleşmiştir.
Meslek liseli öğrencilerin sınavsız olarak yerleşebilecek önlisans bölümleri burada yer almaktadır.
TABLO 3-A da meslek liseli bir öğrenci kendi alanında bir programı tercih etmişse onun önünde başka bir meslek liseli yoksa diğer kişi Türkiye birincisi de olsa önce meslek liseli yerleşir sonra da diğerine yer kalırsa o yerleşir.
ÖSYM KILAVUZUNDAKİ BİLGİLERE GÖRE SINAVSIZ GEÇİŞ ÖNCELİKLERİ
Sınavsız geçiş yerleştirme işlemleri aşağıdaki önceliklere göre merkezî sistemle yapılır:
1. Mezuniyet yılı daha büyük (yeni mezun) adaylara öncelik verilir.
2. Aynı yıl mezun olan adaylar arasında öncelik okul türüne göre Anadolu Teknik Lisesi, Teknik Lise veya Anadolu
Meslek Lisesi, Meslek Lisesi, çok eski yıllarda enstitü adı altında mezun olunan meslek lisesi sırasında verilir.
3. Mezuniyet yılı ve okul türü aynı olan adaylardan aynı METEB içinde olanlara öncelik verilir.
4. Mezuniyet yılı, okul türü ve METEB içi, METEB dışı bilgileri aynı olan adaylardan OBP’si yüksek olan adaylara
öncelik verilir.
5. Yukarıda sayılan tüm bilgileri aynı olan adaylardan doğum tarihi büyük (yaşı küçük) olana öncelik verilir.
ben 2013 mezunuyum bir yer çıktıda gitmedim bu senede başvuru tarihini kaçırmışım seneye geçiş hakkım var mı yok mu
Geçiş hakkınız var.
Merhaba ben ticaret meslek lisesi son sınıfta okuyorum .Ygs başvurumu yaptım .Acaba barajı geçemezsem eğer ki sınavsız geçişten yararlanabilir miyim .Bir de 2 yıllık bankacılık bölümüne tercih yapabilir miyim
YGS’de barajı geçemezseniz de sınavsız geçiş hakkınızı kullanabilirsiniz. Ticaret meslek liseliler bankacılık bölümünü seçiyor ancak mezun olduğunuz/olacağınız bölümde önemlidir. Mezun olacağınız bölüme göre seçebileceğiniz sınavsız geçiş bölümlerine buradan bakabilirsiniz.
merhaba
kardeşim bu yıl denizcilik lisesinden mezun olucak. ancak sınavsız geçiş hakkını kullanmayıp 1 yıl dersaneye gidip tekrar sınav için hazırlanıcak. daha sonraki senelerde sınavsız geçiş hakkını kullanbilir mi?
Kullanabilir.
8 yıl önce açık lise olarak tic. Lisesini bitiirdim sınavsız geçiş için hiç bir başvuru yapmadım. Şimdi müracat etme hakkım varmı?
YGS’ye başvuru yaptı iseniz sınavsız geçiş hakkınızı kullanabilirsiniz.
bu sene mezun oluyorum endüstri meslek lisesi son sınıf motor bölümü geçiş haklarımdan biride sivil savunma ve itfaiyecilik bu bölüm normal puanlamı alıyor yoksa geçiş hakkı olanları mı alıyo????
Önce senin bu bölümü sınavsız tercih etme hakkına sahip olanları sınavsız geçiş ile alıyor sonra ise kontenjan kalırsa YGS puanları ile diğer öğrencileri almaktadır.
peki içerden dışardan olayı nedir…
Okuduğu ili tercih edince içeriden başka okulu tercih edince dışarıdan olur.
mesela izmir sivil savunma ve itfaiyecilik bölmü içerden ben samsunda okuyorum yani izmiri tercih edemem mi?
Tercih edebilirsin ancak seninle diğer koşulları aynı olan İzmirli biri varsa önce onu alırlar. Sonra yer kalırsa seni alırlar.
Ben sağlık meslek lisesi hemşirelik bölümü son sınıf öğrencisiyim. Üniversitede başka bi bölüm seçip okumak istiyorum ama liseden aldığım diplomam yanar mı ? Üniversitede okuduğum bölümü mezun olduktan sonra begenmezsem hemşirelige geri dönebilir miyim ? Yanıtlarsaniz sevinirim.
4 yıllık bir bölüm bitirdiğinizde lise diplomanız geçersiz olur. Yani hemşireliğe geri dönemezsiniz. Yasal olarak en yüksek diploma geçerlidir.
Ben sinavsiz gecis hakkimi kullandim ama gittmedim sinava tekrar hazirlaniyotum bu yilki puanimdan kirilir mi
Kırılmaz.
bölümün ismini tam bilmiyorum ama muhasebe ve bankacılık gibi bi bölümde son sınıf okuyan kardeşim bu sene ygs’ye girecek. sınavsız geçiş hakkı için ygs’den barajı geçtikten sonra bekleyecek değil mi? Lys’ye girer veya girmez, tercihini Lys’den sonra yapacak? Yoksa ygs’den barajı geçtikten sonra bir yere başvuru yapması mı gerekiyor?
1. Barajı geçtikten sonra bekleyecek.
2. Tercihler LYS sonuçlarının açıklanmasından sonra yapılır.
3. Bir yere başvurmasına gerek yok.
1996 yılı tıcaret lisesi mezunuyum.Sınavsız geçiş hakkım varmı,varsa hangi bölümler teşekkür ederim.
Geçiş hakkınız var. Hangi bölümlere geçiş yapabileceğinizi mezun olduğunuz alana göre buradan öğrenebilirsiniz.
ben 2012 meslek lisesi çocuk gelişimi mezunuyum. ygs tercihim de açıköğretimde sosyal hizmetlere yerleştim şuan sınavsız geçiş için başvuru yaptım. okuyo gözüktüğüm için tercih yapamıcağımı söylediler bu ne kadar dogru? geçiş hakkımı hala kullanabilir miyim ?
Geçiş hakkınızı kullanabilirsiniz.
32 yaşındayım çocuk gelişimi bölümünü okuyorum sınavsız geçişten yararlanabilirmiyim
Evet
Merhaba ben 2008 mezunuyum hemşirelik iki yıllık geçiş hakkımı kullandim kayıtta yaptırdım ama gitmedim kaydını sildirdim tekrar iki yıllık geçiş hakkımı kullanabilir miyim ??
Kullanabilirsiniz.
2012 senesinde meslek lisesinden mezun oldum ve hatta sinavsiz geçiş hakkımı kullanarak tercih yaptım üniversite çıktı fakat kayıt yaptırmadım.
Bu senede ygs başvurumu yaptım acaba benimde sinavsiz geçiş hakkım devam ediyor mudur?
Devam ediyor.
merhabalar ben 2012 ticaret meslek lisesi mezunuyum tercihimi ilk sene yaptım ve çanakkale onsekiz mart ünisi. iö çıktı işletme istediğim bölüm olmadıgından hiçbir sekilde gidip kayıt yaptımadım bu sene 2014 de sınavsız geçiş hakkım varmıdır acil cevaplarsanız sevinirim
Geçiş hakkınız var.
2007 çocuk gelişimi lisesi mezunuyum sosyal hizmetlerin 2 yıllık olan örgün eğitimine sınavsız geçiş hakkımı kullanmak istiyorum bu mümkün mü mümkünse geçme şansım yüksek mi?
Geçiş yapma hakkınız var. Ancak yerleşme şansınız düşüktür. Özel üniversitelerde yerleşebilirsiniz.
ben çocuk gelişimi bölümünde okuyorum daha mezun olmadım acaba hangi üniversitelere iki yıllık geçiş hakkım var ?
Bütün üniversiteler için hakkınız var. Ancak hangilerine yerleşebileceğiniz belli değildir.
Bütün üniversiteler için hakkınız var demişsiniz, İstanbulda hangi üniversiteler var.
Bunun için ilgili bölüm listelerine bakabilirsiniz.