Sınavsız Geçiş Hakkı Kullanılırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Ygs-Lys

Sınavsız geçiş açık meslek liseli veya örgün (normal) meslek liseli öğrencilere tanınan bir haktır. Ancak bu hakka sahip olan bir meslek liselinin mutlaka üniversiteye yerleşeceği anlamı çıkmaz. Bazı bölümlerde yerleştirme önceliği bakımından en düşük özelliğe sahip meslek liseli öğrenciler yerleşebilirken, bazı bölümlerde ise en yüksek diploma notuna sahip meslek liseli yerleşemiyor.

Sınavsız geçiş hakkından yararlanmanın ilk kuralı YGS’ye başvuru yapmış olmaktır. YGS’ye başvuru yapmayanlar sınavsız geçiş hakkından yararlanamazlar.

SINAVSIZ GEÇİŞLE HAKKINDA EN ÇOK SORULAN SORULAR

Öncelikle şunu belirtmek gerekiyor. ÖSYS kılavuzunda TABLO 3-A olarak bilinen alandaki tüm bölümler meslek liseli  öğrencilerin sınavsız geçiş hakkını kullanabilecekleri iki yıllık programlardır. Bu bölümlere ÖSYM öğrenci yerleştirirken, meslek liseli öğrencilerin bölümü seçip seçmediğine bakar. Eğer meslek liseli biri seçmişse önce onu alır. Sonra meslek liseli öğrenci kalmaz ise o zaman da genel lise öğrencilerini YGS puan üstünlüğüne göre almaya başlar. Burada meslek liseli öğrencilerden kast ettiğimiz meslek liseli öğrencilerin her istedikleri bölüme yerleşemeyecekleri, sadece alanları ile alakalı bölümlere sınavsız geçiş ile yerleşebilirler.

Meslek liseli öğrenci tercih yapmadan önce hangi bölümleri sınavsız geçiş hakkı kapsamında tercih edebileceğini bilmek zorundadır. Meslek lise bölümlerine karşılık gelen iki yıllık programlara buradan bakabilirsiniz.

Meslek liseliler bölümlerine denk gelen iki yıllık programları öğrendikten sonra, bu bölümlerin bir önceki yılın yerleşme bilgilerine bakmaları gerekir. Bir önceki yılda, bölüm hangi puanlarla kapatmış ise bu sene üç-beş aşağı yukarı aynı puanlarla bölümü kapatır.

Bazı iki yıllık programlara meslek liseli öğrenci tercih etmediği için dolmamıştır. Bu bölümlere daha sonra genel liseli veya alanı dışında tercih yapan meslek liseli öğrenciler yerleşmiştir. Bu anlamanın yolu da yerleştirme öncelikleri kısmına bakmaktır. Eğer yerleştirme öncelikleri kısmında herhangi bir ifade yoksa demek ki o programa geçen sene genel lise mezunu veya meslek liseli ama sınavsız geçiş hakkı olmayanlar YGS puanı ile yerleşmiştir. Yerleştirme öncelikleri kısmında bir ifade var ise o zaman da geçen sene o programa en son meslek liseli yerleşmiştir.

Meslek liseli öğrencilerin sınavsız olarak yerleşebilecek önlisans bölümleri burada yer almaktadır.

TABLO 3-A da meslek liseli bir öğrenci kendi alanında bir programı tercih etmişse onun önünde başka bir meslek liseli yoksa diğer kişi Türkiye birincisi de olsa önce meslek liseli yerleşir sonra da diğerine yer kalırsa o yerleşir.

ÖSYM KILAVUZUNDAKİ BİLGİLERE GÖRE SINAVSIZ GEÇİŞ ÖNCELİKLERİ

Sınavsız geçiş yerleştirme işlemleri aşağıdaki önceliklere göre merkezî sistemle yapılır:
1. Mezuniyet yılı daha büyük (yeni mezun) adaylara öncelik verilir.
2. Aynı yıl mezun olan adaylar arasında öncelik okul türüne göre Anadolu Teknik Lisesi, Teknik Lise veya Anadolu
Meslek Lisesi, Meslek Lisesi, çok eski yıllarda enstitü adı altında mezun olunan meslek lisesi sırasında verilir.
3. Mezuniyet yılı ve okul türü aynı olan adaylardan aynı METEB içinde olanlara öncelik verilir.
4. Mezuniyet yılı, okul türü ve METEB içi, METEB dışı bilgileri aynı olan adaylardan OBP’si yüksek olan adaylara
öncelik verilir.
5. Yukarıda sayılan tüm bilgileri aynı olan adaylardan doğum tarihi büyük (yaşı küçük) olana öncelik verilir.

 

 

2.430 thoughts on “Sınavsız Geçiş Hakkı Kullanılırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

  1. 2007 çocuk gelişimi mezunuyum sosyal hizmetlerin 2 yıllık bölümüne geçiş yapmak istiyorum geçiş yapmam kolay olur mu?

    1. Çocuk gelişimi bölümünde sosyal hizmetler bölümüne sınavsız geçiş yapabilirsiniz.

      1. merhaba hocam, bende 2007 çocuk gelişimi meslek lisesi mezunuyum ve sınavsız geçiş için çocuk gelişimi, sosyal hizmetler bölümlerini seçebileceğimizi okumuştum. senemizden dolayı çocuk gelişimi güç gözüküyor. sosyal hizmetleri seçemeyecek miyim cevabınız için şimdiden teşekkürler

        1. Pardon yanlış aklımda kalmış. Sosyal hizmetler bölümüne sınavsız geçiş hakkınız var.

  2. Merhaba ben bilişim teknolojileri tasarım bölümü okuyorum.2 senelik okumak için Ygs e grmem grekmiyor dimi.Bide bilgisayar bölümünden görsel iletişimi mi seçecegim ? Teşekkür ederim.

  3. Merhaba, Muhasebe ve Finansman bölümü okuyorum. Lise son sınıftayım meslek lisesindeyim. İnsan kaynakları-Özlük bölümü okumayı düşünüyorum 2 yıllık geçiş hakkımla hangi üniversitelere gidebilirim?

  4. Merhaba ben çocuk gelişim lise son sınıf öğrensiyim.Geçiş hakkım için başvuruyu yaptım.YGS’den gelen puanım geçiş hakkıma etki edecek mi ? 2 yıllık ünv lere girerkende bi sınava tabii tutalacak mıyım ?

      1. Mesela İstanbul AREL Ünv 2 yıllık snavsız geçişler var puanları 198 filan bunlar önemli mi ? Neden puanları yazıyo kenarında acaba ?

        1. O tür yerler meslek liseli öğrencilerin dolduramadıkları ve bu yüzden diğer öğrencilerin girdikleri yerlerdir.

  5. ticaret meslekte anadolu bölümünde okuyorum ama başka şehirlere geçiş hakkımı kullanabilirmiyiim ?

  6. Ben ticaret meslek lisesi muhasebe ve finansman bölümü öğrencisiyim 2 yıllık geçiş hakkımı kullanmayı düşünüyorum zor mu

  7. Ben çocuk gelişimi bölümü son sınıf öğrencisiyim bu sene ygs sınavına girecem ve kaydımı yaptırdım etraftan duyumlar alıyorum çocuk gelişiminin sınavsız 2 yıllıkları zor diye bilgi verir misiniz.

  8. merhaba meslek lisesinden sonra iki yıllığa geçiş yaptım. okulu bitirdim şimdi ygs ye girip tekrar yerleşmek istiyorum. puanım hesaplanırken liseden gelen puanım eklenir mi, yoksa iki yıllığa geçtiğimde kullanılmış mıydı

  9. mrb benim sorum meslek lisesi 2010 mezunuyum temmuzun kaçında tercih yapmamız gerekiyor şimdiden sorumu cevaplayacağınız için teşekkür ederim.

    1. 10-20 Temmuz arası olabilir, kesin tarih yok. Haziran sonu veya Temmuz başı belli olur.

  10. Merhaba ben 2013 yılında sınavsız geçisle sağlık kurumları işl.yerleştirildim fakat aksilikler nedeniyle kayıt yaptıramadım hakkım saklı kalırmı tekrar kayıt yaptırıp okuyabilirmiyim …nasıl bir yol izlemeliyim sizce …şimdiden teşekkürler…

  11. Merhabalar ben meslek lısesı mezunuyum 2006yılında mezun oldum direk geçiş hakkım vardı Üniversiteye ama gıdemedım,sımdı o hakkımı kullanabılırmıyım yada bunun ıcın ne yapmam gerekıyo hıcbır bılgım yok bu konuda bana yardımcı olursanız cok mutlu olurum sımdıden teşekkür ederım

    1. Öncelikle YGS’ye başvuru yapmanız gerekiyor. 2014 YGS başvuruları 15 Ocakta bitti. Eğer başvuru yaptı iseniz Temmuz ayında tercih yapar sınavsız geçiş hakkınızdan yararlanırsınız. Başvuru yapmadı iseniz 2015 yılı YGS’sini beklemek zorundasınız.

  12. merhaba ben mesleklisesi bilgisayar bölüm okudum sağlıkla ilgili sınavsız geçişte bölüm okuyabilirmiyim nasıl yapabilirm yardımcı olurmusunuz

  13. 2010 MEZUNUM VE DE ŞİMDİKİ ÖSYM NİN SINAVSIZ GEÇİŞ HAKKIMI KULLANMAK İSTİYORUM MESLEK LİSESİ MEZUNUYUM NELER YAPMAZ ZORUNDAYIM TAPAN PUANIM KAÇ OLACAK BANA YARDIMCI OLUR MUSUNUZ İLK KEZ GİRECEM

    1. Öncelikle YGS’ye başvuru yap, sonra Temmuz ayında tercih yaparsın. İstersen sınava da girebilirsin.

  14. merhaba ben meslek lise bilgi teknolojisi okudum sınavısız geçiş ile başka bölüm okuya bilirmiyim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir