Sınavsız Geçiş Hakkı Kullanılırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Ygs-Lys

Sınavsız geçiş açık meslek liseli veya örgün (normal) meslek liseli öğrencilere tanınan bir haktır. Ancak bu hakka sahip olan bir meslek liselinin mutlaka üniversiteye yerleşeceği anlamı çıkmaz. Bazı bölümlerde yerleştirme önceliği bakımından en düşük özelliğe sahip meslek liseli öğrenciler yerleşebilirken, bazı bölümlerde ise en yüksek diploma notuna sahip meslek liseli yerleşemiyor.

Sınavsız geçiş hakkından yararlanmanın ilk kuralı YGS’ye başvuru yapmış olmaktır. YGS’ye başvuru yapmayanlar sınavsız geçiş hakkından yararlanamazlar.

SINAVSIZ GEÇİŞLE HAKKINDA EN ÇOK SORULAN SORULAR

Öncelikle şunu belirtmek gerekiyor. ÖSYS kılavuzunda TABLO 3-A olarak bilinen alandaki tüm bölümler meslek liseli  öğrencilerin sınavsız geçiş hakkını kullanabilecekleri iki yıllık programlardır. Bu bölümlere ÖSYM öğrenci yerleştirirken, meslek liseli öğrencilerin bölümü seçip seçmediğine bakar. Eğer meslek liseli biri seçmişse önce onu alır. Sonra meslek liseli öğrenci kalmaz ise o zaman da genel lise öğrencilerini YGS puan üstünlüğüne göre almaya başlar. Burada meslek liseli öğrencilerden kast ettiğimiz meslek liseli öğrencilerin her istedikleri bölüme yerleşemeyecekleri, sadece alanları ile alakalı bölümlere sınavsız geçiş ile yerleşebilirler.

Meslek liseli öğrenci tercih yapmadan önce hangi bölümleri sınavsız geçiş hakkı kapsamında tercih edebileceğini bilmek zorundadır. Meslek lise bölümlerine karşılık gelen iki yıllık programlara buradan bakabilirsiniz.

Meslek liseliler bölümlerine denk gelen iki yıllık programları öğrendikten sonra, bu bölümlerin bir önceki yılın yerleşme bilgilerine bakmaları gerekir. Bir önceki yılda, bölüm hangi puanlarla kapatmış ise bu sene üç-beş aşağı yukarı aynı puanlarla bölümü kapatır.

Bazı iki yıllık programlara meslek liseli öğrenci tercih etmediği için dolmamıştır. Bu bölümlere daha sonra genel liseli veya alanı dışında tercih yapan meslek liseli öğrenciler yerleşmiştir. Bu anlamanın yolu da yerleştirme öncelikleri kısmına bakmaktır. Eğer yerleştirme öncelikleri kısmında herhangi bir ifade yoksa demek ki o programa geçen sene genel lise mezunu veya meslek liseli ama sınavsız geçiş hakkı olmayanlar YGS puanı ile yerleşmiştir. Yerleştirme öncelikleri kısmında bir ifade var ise o zaman da geçen sene o programa en son meslek liseli yerleşmiştir.

Meslek liseli öğrencilerin sınavsız olarak yerleşebilecek önlisans bölümleri burada yer almaktadır.

TABLO 3-A da meslek liseli bir öğrenci kendi alanında bir programı tercih etmişse onun önünde başka bir meslek liseli yoksa diğer kişi Türkiye birincisi de olsa önce meslek liseli yerleşir sonra da diğerine yer kalırsa o yerleşir.

ÖSYM KILAVUZUNDAKİ BİLGİLERE GÖRE SINAVSIZ GEÇİŞ ÖNCELİKLERİ

Sınavsız geçiş yerleştirme işlemleri aşağıdaki önceliklere göre merkezî sistemle yapılır:
1. Mezuniyet yılı daha büyük (yeni mezun) adaylara öncelik verilir.
2. Aynı yıl mezun olan adaylar arasında öncelik okul türüne göre Anadolu Teknik Lisesi, Teknik Lise veya Anadolu
Meslek Lisesi, Meslek Lisesi, çok eski yıllarda enstitü adı altında mezun olunan meslek lisesi sırasında verilir.
3. Mezuniyet yılı ve okul türü aynı olan adaylardan aynı METEB içinde olanlara öncelik verilir.
4. Mezuniyet yılı, okul türü ve METEB içi, METEB dışı bilgileri aynı olan adaylardan OBP’si yüksek olan adaylara
öncelik verilir.
5. Yukarıda sayılan tüm bilgileri aynı olan adaylardan doğum tarihi büyük (yaşı küçük) olana öncelik verilir.

 

 

2.430 thoughts on “Sınavsız Geçiş Hakkı Kullanılırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

  1. Anlatamadim sanirim ben meslek lisesi son sinifim simdi basvuru yaparken yygsye basvuru yaptim ama puanim kotu gelirse sinavsiz gecis hakkimi kullanmayi dusunuyorum. Ama sanirim sinavsiz gecis icinde basvuru yapmak gerekiyomus ben ne yapcam simdi okulumu bitirince sinavsiz gecis hakkimi kullanamicakmiyim

    1. YGS’ye girmek için başvuru yaptığınızda zaten sınavsız geçiş için de başvurmuş oluyorsunuz.

  2. Ben ygs için para yatirdim ve sinava gircem ve 2 senelik sinavsiz gecis hakkimi kullanmak istiyorum onun icinde ayri para yatirmama gerek varmis ve yatirdiktan sonra ygs yerine basvurmam gerekiyomus sanırım dogrumu ?

    1. Doğru değil. YGS için başvuru yapmış ve sınava girebilecek durumda olduğunuza göre başka yapılacak bir şey yok.

  3. merhaba ben meslek lisesi 2013 mezunuyum geçen sene direk geçiş hakkımı kullandım ve bi yere yerleştım daha sonra okulu bıraktım bu sene tekrardan direk geçiş hakkımı kullanabiliyormuyum ?

  4. 2013 YILI MESLEK LİSESİ MEZUNUYUM İLK SINAVIMDA SINAVSIZ GEÇİŞ HAKKIMI KULLANDIM VE 1 HAFTA OKULA GİTTİM ONDAN SONRA BU GUNE KADAR GİTMİYORUM VE YGS SINAVI KAYDIMI YAPTIRDIM YANİ SINAVA TEKRARDAN GİRECEM YANİ SÖLEMEK İSTEDİĞİM BEN OKULU DONDURMADIM KAYDIMI SİLDİRMEDİM TEKRARDAN DİREK GEÇİŞ HAKKIMI KULLANA BİLİRMİYİM.YANİ KAYDIMI SİLDİRMEME VARMI DİREK TERCİHİ KULLANMAMIN AMACI BAŞKA BÖLÜME GEÇMEK İSTEMEM

    1. Kullanabilirsiniz. Kaydınızı dondurmaya, sildirmeye yeni bölüm kazanıncaya kadar gerek yoktur.

  5. ben meslek lısesı okuyorum makıne bölümüyüm gecıs yaparsam kendı bölümüm uzerınden mı gecmıs olacam

  6. Hocam İyi Günler Elektrik-Elektornık Bölümü Okumaktayım.Hocam Sımdı Üniversteye Geçiş Zamanında Ben Sınava Gırmek İstiyorum 4 Yıllık Icın Eğer 4 Yıllıgı Kazanamazsam 2 Yıllıga Geçiş Hakkım Olabılırmı Hemen ?

  7. merhaba, myo öğrencisiyim tekrar sınava girip geçiş yapma hakkım var mıdır ? meslek lisesi mezunuyum

  8. merhabalar hocam ben elektrik elektronik bölümü öğrencisiyim ygs ye baş vurdum iki yıllık hakkımı kullanmak için başvuru yaparken ayrıca ücret ödeyecekmiyim teşekkürler

  9. Benim bölüm YGS2 puanıyla alıyor yani LYS ye girmiyorum ve tercih olarak kendi alanım okul puanım YGS2 için geçerli mi yoksa LYS ye girmem şartı var mı?teşekkürler.

  10. Ben meslek okulluyum ama yinede ygs sınava girip kendimi denicem. Eğer ki barajı geçemessem hala 2 yıllığa direk geçiş hakkım var dimi. yoksa bunu düzeltebilirmiyimm ?

  11. 2014 de ygs sınavından sonra hesaplamalara okuldan puan ekleniyor mu? teşekkürler.

  12. Merhabalar, meslek lisesinde okuyorum halka iliskiler ve tanitim son sinif ogrencisiyim istanbulda bu bolumde egitim veren devlet universitesi yok sinavsiz gecis hakkimi kullanirsam ozel universitede tam burslu okuma sansim var midir yoksa sadece ilk tercihe verilen %25 burs hakki mi vardir?

  13. Merhaba. Ben 2013 yilinda mezun oldum gecis hakkimi kullanmadim suan tekrar ygsye gircem ve gecis hakkimi kullancam ayrica tercih listesine kendi bolumumu yazcam ve sizce ilk tercih gelme olasiligi % kactir?

    1. Mezun olduğunuz alana göre değişir. Bazı alanlarda yerleşme ihtimali çok yüksek iken bazılarında ise neredeyse sıfırdır.

  14. merhaba ben bilgisayar web tasarım mezunuyum .iki yıllık grafik tasarım bölümünü seçebiliyormuyum. sınavsız geçiş hakkım varmı.2 yıl olck liseden mezun olalı

    1. Buradan kontrol edebilirsiniz. Lisedeki alanın net olarak hangisidir anlamadım? Geçebileceğiniz alanlar var ise geçiş hakkınızı kullanabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir